Paleo vagy Vegán?
Van valami felmérés, hogy hosszú távon melyik jobb? pl: átlagéletkor, egészség szempontjából?
Kipróbáltam mindegyiket kíváncsiságból pár napig, lehet több idő kell hogy hozzászokjunk, de nekem a paleo az nem jött be mert az emésztésem nem volt valami jó hiába ettem rostosat meg sok zöldséget mellette egyszerűen a gabonafélék hiányoztak, de ami mindkettő táplálkozási irányzatban hiányzott a szervezetemnek az a tejtermék. Nem fogyasztok sokat de azért minden nap szoktam enni egy kis sajtot, vagy vajat, néha egy pohár tej, de így hogy semmi tejtermék ez így nagyon hiányzott.
"Tehát ha egy jegesmedvének bambuszleveleket adunk enni, akkor a te logikád szerint egészségesebb lesz (vegyük úgy, hogy hajlandó megenni), hiszen a panda (egy másik medve) ebből minden fontos tápanyagot be tud vinni, és nincs benne zsír és koleszterin sem?
És úgy gondolod, hogy kizárt, hogy két ember (mondjuk egy inuit és egy kongói, akik külsőre is eléggé különbözőek, nem véletlenül) között számottevő különbség lenne abból a szempontból, hogy számukra milyen tápanyagok fontosak és melyek kevésbé (attól is függően, hol élnek), és milyen ételeket tudnak megfelelően megemészteni? A bélflóráról hallottál-e már amúgy? "
Altalanos iskola 5. osztaly, faj es fajta kozti kulonbseg.
A
A belflora meg taplalkozasi szokasoktol fuggoen valtozik, egyeden belul.
"Szerinted ha minden ember számára a tisztán növényi táplálék a legideálisabb, miért nem kedveli mindenki az ízét? "
Aha, tehat az iz erv..
Szoval akinek a meki a finom, az ott egyen, mert azt igenyli a szervezete?
Nincs elterjedve semmilyen vagan kaja, a legtobben azt hiszik, hogy a veganok salatat meg repat esznek kizarolag.
(Megsugom, nem)
Az meg egy tulelesi oszton, hogy az elolenyek legnagyobb resze a kaloriadus etelt preferalja, mert a termeszetben a marol holnapra valo tuleles a szempont, nem a hosszu egeszseges elet.
"És miért hagyja abba sok ember a vegán táplálkozást? "
Fsz tudja, valami Nobel-dijas behulyiti oket, hogy van valami a husban ami a novenyekben nincs, vagy csak megkivannak egy izt.
"És miért vannak olyan vegánok, akiknek magas az LDL koleszterinszintjük? "
Mert roppant meglepo modon nem az osszes noveny es nem az osszes feldolgozott etel egeszseges.
Ugye nem vagy annyira fogyatekos, hogy a mekis sultrumplit(ami vegan) egy kategoriaba sorolod a friss zoldseggel?
Onmagaban a vegan annyit jelent hogy az osszes novenyi termeket "fogyaszthatod".
"(Itt jön majd a magyarázkodás, hogy genetikai hajlam, meg biztosan sok "vegan junk food"-ot evett - pedig abban sincs koleszterin -, gyógyszert szed, meg persze nem sportol. Na de akkor mégsem tesz csodát a vegán étrend?)"
Megvan a gyk szinvonal.
"A belflora meg taplalkozasi szokasoktol fuggoen valtozik, egyeden belul."
Nyilván változik valamelyest. A bélrendszerünkben rengeteg fajta mikroorganizmus lakik, ennek túlnyomó része a családra jellemző törzsekből áll. Ha megváltozik az étrended, lehet, hogy néhány törzs nem kap enni és kipusztul, néhánynak pedig megnőhet a létszáma vagy akár túl is szaporodhat a többi hátrányára (ez lehet számunkra kedvező vagy káros), esetleg bejut pár új törzs (pl. probiotikus ételekből), amik vagy meg tudnak telepedni, vagy nem. De nem tud az egész bélflóra kicserélődni egy teljesen új összetételű bélflórára szimplán az étrend megváltoztatásával.
Az egyénre jellemző bélflóra viszont fontos szerepet játszik abban, hogy milyen ételeket tud az illető megemészteni, és vitaminokat, egyéb hasznos anyagokat (rosszabb esetben toxinokat) termel, a legújabb kutatások szerint még abban is, hogy mennyire vagyunk hízékonyak. Így fordulhat elő, hogy ugyanazon az étrenden (lehet az vegán is) az egyik ember egészséges lesz és jól érzi magát, a másik pedig beteg lesz és szenved.
Az állatok érzik, mikor, miből mennyire van szükségük, akkor is, ha éppen bőség van mindenből, azt eszik, ami számukra a legjobb. Más esetben nyilván a kínálat határozza meg, mit eszik. Az embereknek is maradtak ösztöneik, még ha a cukros, ízfokozós, gyorsan felszívódó szénhidrátban dús mai ételek össze is zavarják őket. Tehát aki vegánként az étrendjén kívüli ételre (nem műkajára) vágyik, annak valószínűleg az abban lévő valamelyik tápanyagra van szüksége. Lehet ez akár a húsban lévő taurin, karnitin, a vajban lévő vajsav, vagy CLA.
"Nyilván változik valamelyest. A bélrendszerünkben rengeteg fajta mikroorganizmus lakik, ennek túlnyomó része a családra jellemző törzsekből áll. Ha megváltozik az étrended, lehet, hogy néhány törzs nem kap enni és kipusztul, néhánynak pedig megnőhet a létszáma vagy akár túl is szaporodhat a többi hátrányára (ez lehet számunkra kedvező vagy káros), esetleg bejut pár új törzs (pl. probiotikus ételekből), amik vagy meg tudnak telepedni, vagy nem. De nem tud az egész bélflóra kicserélődni egy teljesen új összetételű bélflórára szimplán az étrend megváltoztatásával.
Az egyénre jellemző bélflóra viszont fontos szerepet játszik abban, hogy milyen ételeket tud az illető megemészteni, és vitaminokat, egyéb hasznos anyagokat (rosszabb esetben toxinokat) termel, "
Nem tudom, mi okod volt ra, hogy ezt most ideird, de ok.
"legújabb kutatások szerint még abban is, hogy mennyire vagyunk hízékonyak."
A legujabb kutatasok, mi? :D
Ha nem eszel tobb kaloriat, mint amennyit elegetsz, a qrvaistenert sem fogsz hizni, ehetsz akar cukrozott tepertot is. (Nyilvan pusztan a testsuly nem mond semmit arrol, hogy mennyire jo az egeszseged.)
"Az állatok érzik, mikor, miből mennyire van szükségük, akkor is, ha éppen bőség van mindenből, azt eszik, ami számukra a legjobb. "
Nem, ha boseg van, akkor kivalasztjak a szamukra emesztheto, legkaloriadusabb dolgokat es abbol esznek annyit amennyi belejuk fer.
Fszt tudjak, hogy mi a jo nekik, a macskak is megisszak a tejet, pedig szr nekik, megeszik a mergezett etelt is.
"Tehát aki vegánként az étrendjén kívüli ételre (nem műkajára) vágyik, annak valószínűleg az abban lévő valamelyik tápanyagra van szüksége. Lehet ez akár a húsban lévő taurin, karnitin, a vajban lévő vajsav, vagy CLA."
Milyen mukajara? :D
Nyugodj mar le a pcsaba, ne csinalj mar ugy, mintha az allati kajakban lennenek olyan hasznos tapanyagok, amiket a novenyekbol ne tudnal bevinni, mas karos anyagok nelkul, vagy ne termelne meg a sajat szervezeted.
Nem tudom, hogy a vegan elsportolok, hogy a pcsaba nem halnak meg a nagy tapanyaghianyban, vagy nincs szuksege a szervezetuknek VAJSAVRA ??????? :D
Senki sem mondott olyat, hogy meghalnak, és nem volt szó testépítőkról sem :) Nyilván el lehet éldegélni napi egy marék rizsen is, kérdés, hogy meddig és milyen egészségben.
Én nyugodt vagyok, te kapod fel állandóan a vizet. Lehet, hogy a baromi egészséges étrendedből mégiscsak hiányzik valami :D
"kérdés, hogy meddig és milyen egészségben"
Mert a husfogyasztas mellett nem kerdes, mi?
Nyilvan nem egy marek rizst esznek a veganok naponta.
A husevok viszont rendszeresen fogyasztanak egeszsegtelen anyagokat.
Nem kapom fel a vizet, csak rohadt komikusnak tartom, ahogy errol az egeszrol gondolkodsz.
A vajsav biztos hianyzik, hehe
"Nem tudom, mi okod volt ra, hogy ezt most ideird, de ok."
Csak válaszoltam az előző kommentedben írtakra, de sebaj.
"Ha nem eszel tobb kaloriat, mint amennyit elegetsz, a qrvaistenert sem fogsz hizni, ehetsz akar cukrozott tepertot is." Érdekes, hogy egyes emberek normál mennyiségű kaja mellett is híznak, mások meg panaszkodnak, hogy hiába esznek napi többezer kalóriát, nem képesek hízni egy dekát sem.
"Nyilvan nem egy marek rizst esznek a veganok naponta." Ilyet sem mondtam.
"Csak válaszoltam az előző kommentedben írtakra, de sebaj. "
Aha.
"Érdekes, hogy egyes emberek normál mennyiségű kaja mellett is híznak, mások meg panaszkodnak, hogy hiába esznek napi többezer kalóriát, nem képesek hízni egy dekát sem."
Szoval megdolt a modern fizika, a Nobel-dijat megkaptad mar erte?
Nyugi, vegankent allandoan strawmanekkel ervelnek ellenem, ismerem mar a fogalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!