Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Paleo vagy Vegán?

Paleo vagy Vegán?

Figyelt kérdés

Van valami felmérés, hogy hosszú távon melyik jobb? pl: átlagéletkor, egészség szempontjából?

Kipróbáltam mindegyiket kíváncsiságból pár napig, lehet több idő kell hogy hozzászokjunk, de nekem a paleo az nem jött be mert az emésztésem nem volt valami jó hiába ettem rostosat meg sok zöldséget mellette egyszerűen a gabonafélék hiányoztak, de ami mindkettő táplálkozási irányzatban hiányzott a szervezetemnek az a tejtermék. Nem fogyasztok sokat de azért minden nap szoktam enni egy kis sajtot, vagy vajat, néha egy pohár tej, de így hogy semmi tejtermék ez így nagyon hiányzott.

2018. febr. 17. 11:26
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
0%
Egyik sem. Kiegyensúlyozott táplálkozás, amelyben minden benne van, csak mértékkel. Kivéve persze, ha az orvos valamilyen betegség miatt máshogy nem ajánlja.
2018. febr. 17. 11:57
 2/24 anonim ***** válasza:
50%

Mindkettő jó lehet, akár egyszerre is, de nem mindenkinek, hisz látod, neked sem volt OK (bár nem tudom, hosszabb távon mi lett volna, érthető, hogy eleinte szokatlan). Nyilván egy egészséges ember sikeresen túlél minden diétát, amivel be tudja vinni a szervezetének szükséges tápanyagokat, de sokunknak a túlélés, akár viszonylag egészségesen túlélés kevés.

Az, hogy hiányzik valami, elmúlhat, de annyi jó étrend van, felesleges erőltetni, ha úgy érzed, hozzád nem passzol.

A megengedő paleóban ehetsz keményebb sajtot és egyesek a vaj minimális laktóztartalma miatt sem zavartatják magukat... De miért ne alakítanád ki a saját étrendedet?

Elég érdekes a fenti kérdés, mert bár a paleót lehet vegánként csinálni, de azért általában távol vannak egymástól, a paleo tipikusan szénhidrátszegény (bár ez nem kötelező), a vegán pedig tipikusan szénhidrátdús (bár van, aki zsírra alapoz vegánként is)... De nagyon, nagyon, nagyon sokféle vegán és paleo étrend van, ezért sem lehet megmondani, melyik jobb. S ahogy a paleo és vegán étrendek, úgy az emberek is különböznek.

Akinek a sok szénhidrát ad energiát, annak egy szénhidrátszegény étrend rossz, akár vegán, akár paleo. Működik vele, de rosszul érzi magát.

Ha te nem bírod tejtermék nélkül, akkor nem is tudom, mit akarsz a növényi étrendtől, de ahogy írtam, ez megváltozhat. De ha kitapasztalod az egyéni igényeidet, akkor ez behatárolja a választható étrendeket, illetve azok típusát. Én tudom, hogy nekem nem érdemes nagyon eltérni a szénhidrátszegény, zsírdús vega étrendtől, mert rosszul leszek (lelki, fizikai szinten is), de ez még nem zárja ki sem a paleót, sem a növényi étrendet, csak bizonyos fajtáit. Magunkból célszerű kiindulni, hisz mit számít, másoknak mennyire jön be egy étrend, ha nekünk rossz vagy nem tudjuk tartani.

2018. febr. 17. 12:50
 3/24 A kérdező kommentje:
És mi a helyzet a ketogén diétával? Arról mi a véleményetek?
2018. febr. 17. 16:09
 4/24 anonim ***** válasza:
51%

A ketogén és a paleó is felejtős. Értelme csak a vegánnak van.

Okok:

Ketogén

- túl sok zsír, koleszterin --> természetellenesen eltolja a mértékeket, az ember akkor működik a legjobban, ha 60-70% szénhidrátot fogyaszt minimum, a maradék zsír és fehérje. Ha ez nem teljesül, fellép a ketózis ill. glükoneogenezis, és a testünk a zsírokból és fehérjékből alakít ki szénhidrátot magának (glükózt), mert enélkül nem tud életben maradni. Tehát a ketózis kvázi egy vészmechanizmus, hogy ne halj meg a helytelen étkezéstől. Csak egy okot mondj, hogy miért akarnád erre kényszeríteni a testedet?

- máj, vese és szívkárosító a ketózis hosszútávon

- halált is okozhat

- csak speciálisan betegeknek kifejlesztett étrend, egészséges embereknek szigorúan nem ajánlott, csak felkapták, mivel a ketózis "égeti a zsírt" (vészmechanizmus)

Paleó:

- értelmetlenül tilt fontos és egészséges tápanyagcsoportokat, pl. hüvelyesek és gabonák, amit évezredek óta fogyaszt az ember, már a primitív emberek is ették, létezik vadrizs, vadon növő gabonák és a hüvelyesek ősei, szóval nem a letelepedett életmód hozadéka mint ahogy a paleó állítja.

- egy hülyeségre alapul, mert az, hogy az ősember nem jutott hozzá mindenhez megfelelő mennyiségben és kb. 30 év volt az átlagéletkor pont nem azt igazolja, hogy azt ették, amire szükségük volt

- a gyűjtögető-vadászó életmódhoz napi 16 óra testmozgás is hozzátartozott, ami manapság hiányzik --> a paleón emiatt értelmetlenül magas a fehérje és zsírbevitel, amit nem tud hasznosítani a szervezet, mert nem társul hozzá megfelelő életmód

U.i.: a tejtermék azért hiányzott neked, mert nem csináltad elég ideig. A tejtermékekben kazein van, ami egy függőséget kiváltó anyag, hogy a borjú (emberi anyatej esetében a csecsemő) ne hagyja abba idő alatt a szopást. Így ha tejtermékeket fogyasztasz "függsz" is tőlük, 2-3 hónap kell, mire teljesen kiürül a kazein a szervezetedből, és elmúlik a hiányérzet.

Ja és még valami: a 76%-os egy troll, akinek fogalma sincs a táplálkozástudományhoz, mindegy mit kérdezel, mindenre azt válaszolja hogy jó így is meg úgy is. Egyik nap ezt, a másik nap amazt hazudja. Ignoráld egyszerűen.

"Mindkettő jó lehet, akár egyszerre is, de nem mindenkinek, hisz látod, neked sem volt OK"

Megint egy bölcs, semmitmondó hozzászólás : nem tudja mi a jó másnak, de azért 1-2 üres frázist elveszteget rá.

"(bár nem tudom, hosszabb távon mi lett volna, érthető, hogy eleinte szokatlan)."

Ha nem tudod,akkor ne írj, hagyd azokra, akik tudják.

"Nyilván egy egészséges ember sikeresen túlél minden diétát, amivel be tudja vinni a szervezetének szükséges tápanyagokat, de sokunknak a túlélés, akár viszonylag egészségesen túlélés kevés."

Nyilván nem, mert a diéta az egészség alppillére, tehát abból az egészséges emberből igen gyorsan nem egészséges válna.

"Akinek a sok szénhidrát ad energiát, annak egy szénhidrátszegény étrend rossz, akár vegán, akár paleo. Működik vele, de rosszul érzi magát."

Nincs olyan, hogy rossz valakinek a szénhidrát rossz. Az ember szén alapú lény, és energiát csak a szénhidrátból képes nyerni. Huszonhaezredszerre írom le neked, hogy ha nem viszel be szénhidrátot, előállítja másból - nem a zsír vagy a fehérje adja az energiát, ezeknek más a funkciója! Ha megvonod, előállítja magának, költséges és káros módon.

"Én tudom, hogy nekem nem érdemes nagyon eltérni a szénhidrátszegény, zsírdús vega étrendtől, mert rosszul leszek (lelki, fizikai szinten is)"

Te attól leszel rosszul, hogy fogalmad sincs a táplálkozástól, és ezt az elb*szott diétát népszerűsíted mindenhol, aminek 0 értelme van.

2018. febr. 18. 18:48
 5/24 anonim ***** válasza:
33%
"Az a probléma a világgal, hogy a bolondok mindig magabiztosak, az értelmes emberek pedig tele vannak kételyekkel." /Bertrand Russell/
2018. febr. 19. 00:23
 6/24 anonim ***** válasza:
22%
Milyen igazad van, előző...
2018. febr. 19. 01:43
 7/24 anonim ***** válasza:
29%

Elárulnád, miért pont az extrém (több ételtípust kizáró) étrendek vonzanak? Főleg, ha szereted a tejtermékeket, ami a ketogénbe még belefér, a másik kettőbe nem (kivéve egyes paleo irányzatokat). Egyébként mindhárom étrendet lehet jól és rosszul is követni, ettől függően lehetsz tőlük egészségesebb, de akár kevésbé egészséges is.

Drasztikus étrendváltás helyett megismerkedhetnél más étrendekkel is. Ajánlok párat: clean eating, bulletproof diet ("golyóálló étrend"), ovo-lakto vegetáriánus étrend, Perfect Health Diet.

Válassz ki egy szimpatikus verziót, és ne félj kísérletezni, vagy váltani, ha 3 hónap után nem érzed magad jól vele, vagy nem lettél tőle egészségesebb.

De ha ragaszkodsz a vegán vagy paleo étrendhez, és hetente 1x megiszol 1 pohár tejet, vagy megeszel 10 dkg sajtot, akkor se lesz nagy tragédia...

Michael Pollan-t idézném: "Egyél valódi ételt. Nagyrészt növényeket. Ne sokat."

2018. febr. 19. 12:40
 8/24 anonim ***** válasza:
59%

Meg kéne tudni különböztetni, hogy mi az amire valóban szüksége van a szervezetednek, és mi az, aminek csak kedveled az ízét.

Ez marhaság, hogy az emberek különböznek olyan értelemben, hogy mi az ideális tápanyag nekik.

Ezt a logikát mindig csak a Homo Sapiens Sapiens nevű állatra alkalmazzák, másikra nem, ezzel nagyon jól lehet ám igazolni a káros szokásokat, tudod, valakinek a mekis kaját igényli a szervezete..

Ha nincs semmilyen betegséged, akkor ugyanúgy beviheted a szükséges tápanyagokat tej helyett mással is.

"Egyik medvének ez a tápanyagforrás az ideális, egy másiknak meg az."

Figyelembe véve, hogy ismerjük egy élőlény fiziológiáját, ez elég hülyén hangzik, nem?

Van 2 kaja, mindkettő tartalmaz B6 vitamint(példa):

a) tápnyag tartalmaz koleszterint, és B6 vitamint, neked személy szerint finom.

b) Nem tartalmaz koleszterint, tartalmaz B6 vitamint és rostot, nem ízlik, (legalábbis ahogy elkészítve eddig próbáltad)

Szerinted a) vagy b) kaja az ideálisabb a szervezetednek?

2018. febr. 19. 19:48
 9/24 anonim ***** válasza:
78%
Paleosok, finom a tonhal?
2018. febr. 19. 19:50
 10/24 anonim ***** válasza:
31%

#8: Elég zavaros az okfejtésed. Tehát ha egy jegesmedvének bambuszleveleket adunk enni, akkor a te logikád szerint egészségesebb lesz (vegyük úgy, hogy hajlandó megenni), hiszen a panda (egy másik medve) ebből minden fontos tápanyagot be tud vinni, és nincs benne zsír és koleszterin sem?

És úgy gondolod, hogy kizárt, hogy két ember (mondjuk egy inuit és egy kongói, akik külsőre is eléggé különbözőek, nem véletlenül) között számottevő különbség lenne abból a szempontból, hogy számukra milyen tápanyagok fontosak és melyek kevésbé (attól is függően, hol élnek), és milyen ételeket tudnak megfelelően megemészteni? A bélflóráról hallottál-e már amúgy?

Szerinted ha minden ember számára a tisztán növényi táplálék a legideálisabb, miért nem kedveli mindenki az ízét? És miért hagyja abba sok ember a vegán táplálkozást? Hiszen a vegánok szerint annyira egyszerű minden tápanyagot bevinni belőle, és annyira finomak az ételeik... És miért vannak olyan vegánok, akiknek magas az LDL koleszterinszintjük?

(Itt jön majd a magyarázkodás, hogy genetikai hajlam, meg biztosan sok "vegan junk food"-ot evett - pedig abban sincs koleszterin -, gyógyszert szed, meg persze nem sportol. Na de akkor mégsem tesz csodát a vegán étrend?)

2018. febr. 22. 11:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!