Vegán vagy Paleo?
Vegán paleo? :D Vagy ami neked passzol. Csak vidd be, amit kell.
A vegán étrend és a paleo étrend is iszonyúan tág fogalom.
Én éltem paleo és növényi étrenden is. Egyikben sem ettem húst (jó, esély eleve csak a paleónál volt rá :)) és mindkettőben erősen támaszkodtam a zsírra, nem kevés szénhidrát s megfelelő fehérjebevitel mellett.
Nekem egyik sem ideális, én inkább maradok a saját erősen szénhidrátszegény étrendemnél, ami csak néha teljesen növényi, de amikor az, akkor sosem ketogén, a vegán paleo nekem már durva, főleg, hogy nem eszem szóját.
Alapvetően fontos, hogy neked mi a jó s milyen tiltólistád, ízlésed van. Kinek a sok szénhidrát, kinek a sok zsír ad energiát s jó közérzetet. Van, akinek mindkettőből sok kell, bár ez necces kombó tud lenni.
Az nem számít, mi a divat. Viszont mind a paleo, mind a vegán jó étrend, ha jól csinálják, megad mindent, ami kell (kivéve a B12-t a vegánoknál, de erről nem az étrend, hanem az elrontott föld tehet, amennyire tudom, s a mindenfélét evők is szednek kiegészítőket, pl. C-vitamint, szóval semmi erkölcsi alapjuk beszólni a vegánoknak emiatt). Ha nem enerválna s hagyna éhesen olyan iszonyúan a szénhidrát, bizonyára én is sokkal közelebb állnék a növényi táplálkozáshoz, igen szimpatikus és remek a vegán konyha. Inkább csak a sütik terén vannak vele problémáim, bár az nem kötelező az életben, édes kenyereket pedig lazán lehet készíteni, míg az én étrendemen nem.
De a paleo is (majdnem) okés, kizár egy csomó előnytelen ételcsoportot s a maradék is megad mindent, viszont értelmetlenül kizár bizonyos dolgokat s nem mindenkinek alkalmas. Ha valaki vega, pláne vegán, máris szűkül a kör s nehezebbé válik a tápanyagok bevitele. Miközben az adott embernek nulla baja van egyes gabonákkal, minek is kerülné őket? Nekem nem ez a problémám, inkább az ártatlan zöldborsó, amit azért zárnak ki, mert van egy nyersen mérgező rokona (a zöldborsó az egyetlen, amit a legszigorúbb majdnem paleo korszakomban ettem, mert hülyeségnek tartottam, hogy ne)... Milyen butaság már ez? S csúnyán néznek pár dologra, mert az autoimmunosoknak rossz. Na és, a tojás pedig a tojásérzékenyeknek rossz, hol érdekel ez engem?
Szerintem a legjobb, ha egyénre szabott étrendet követsz, nem mások dogmáit veszed magadra. Kipróbálni ki lehet dolgokat, az poén, persze azelőtt is kell kutakodás, nehogy rosszat tegyél magadnak egy kiegyensúlyozatlan butasággal.
Az semmit nem számít, hogy kinek mi adott nevet. Nyilván mindig is ettek az emberek paleósan. Ha sosem halottam volna a paleóról, akkor is kísértetiesen közel lennék hozzá olykor (több paleo ételcsoportot hanyagolva), mert nekem az a jó és célszerű. Másnak pedig nagyon nem.
Nincs étrend, ami mindenkinek jó, írtam fentebb, kinek sok ch kell, kinek sok zsír. Sőt, van, akinek fehérjeszegényen kell ennie...
Egyik se igazán.
Ha csak vega ételeket eszel, akkor a szervezetetből hiányozni fognak azok az anyagok, amiket csak a húsból lehet megszerezni szükséges mértékben.
A paleo az egy nagy kamu, mert semmi köze nincs az igazi paleo étrendhez(ami saját magad vadászott hús, megsütve, mindenféle fűszer nélkül+random gyümölcs, zöldség)
Ne köss ki egyfajta étrend mellett, hanem inkább kiegyensúlyozottan egyél, az étrended minden szükségeset tartalmazzon.
Saját vélemény, nem kell támadni, de én nem követek semmi étrendet, mégis egészséges vagyok.
Előző, esetleg mondanál valamilyen tápabnyagot, ami csak húsból vihető be s kell?
Mivel nincs olyan.
Na, erre én is kíváncsi lennék:) Annyiszor leírták már a gyikre, hogy "van ami csak a húsban van",de helytálló példát egyik húsevő sem tudott még felhozni:D
Nincsenek olyan anyagok, amik csak a húsból vihetőek be, ez nettó baromság.
Kérdező:vegán. A paleó egy nagy kamuhalmaz, semmi köze az ősemberek étkezéséhez vagy az emberi szervezet igényeihez.
Miért ne lenne a paleónak köze az emberi szervezet igényeihez? A testnek kell fehérje, zsír és egy csomó különféle tápanyag. Ez lazán bevihető paleo stílusban.
S persze vegán stílusban is, mínusz B12.
Sem a paleo, sem a vegán nem követi a régi átlagemberek táplálkozását, teljesen más korban élünk (persze vegánok régen is voltak, csak akkor is kisebbségben s bizonyára ők sem növényi "sajtot" és húspótlót ettek, mint sok mai vegán. A zöldségek, gyümölcsök is mások voltak.)
Mind a vegán, mind a paleo lehet ilyen flancos drága anyagokra s teljesen normális ételekre alapozó is. Sosem tudom, hogy ha valaki beszól a paleóra, akkor mivel van baja (a vegánnál egyszerű, egyesek kiakadnak már a hús hiányán is, fel nem fogom, miért). Ez egy nagyon tág étrend, két paleós gyökeresen máshogy ehet. Lehet szénhidrátdús és szénhidrátszegény (akárcsak a vegán), ésatöbbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!