Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyik állításban hiszel:...

Melyik állításban hiszel: egészséges a tejtermék vagy nem?

Figyelt kérdés

2017. jan. 12. 11:36
1 2 3 4
 21/32 Nereida3 ***** válasza:
Szerintem kicsit egyénfüggő is. Mindenkinek más a szervezete, és vannak vércssoport szerinti diéták is. Én hiszek abban, hogy ha odafigyelünk, a szervezet jelez, mire van szüksége (és nem arról beszélek, hogy pl. ha sok a Candida, az édeset kívánjuk...). Még a gyógyszerek sem egyformán hatnak ránk, van, aki le tudja bontani a tejet, a másiknak hasmenése van tőle... Mindenesetre biztos jobb egy málnás tejturmix, mint egy mekis hamburger. Nekem a gyomorégést csak a tej tudja rendbe hozni, másnak a víz, megint másnak a nyers krumpli. Ha megiszom egy pohár tejet a hagymaevészet után (amiről szintén nem tudok elmondani), vagy paradicsomos ételek után, akkor nem ég a gyomrom. Másnál meg biztos kiakad a mérő, ha lecsóra iszik tejet, nekem meg az úgy jó.
2017. jan. 21. 12:36
 22/32 anonim ***** válasza:
47%

Utolsó: amiről írsz az elsősorban szokás kérdése. A gyomor nem egy buta zsák tele savval hanem egy intelligens szerv amit az agyad tudatalatti folyamatai szabályoznak. Megpróbálja előre "kitalálni" amennyire lehet hogy milyen és mennyi savra, enzimre, folyadékra lesz szüksége és aszerint kezdi őket termelni, ami nem egy másodperc alatt történik. Ha pl megszokta a gyomrod hogy minden reggel kenyérféleséget eszel akkor már elkezd készülni rá mielőtt felébrednél.

Nekem (mint sok más embernek) égett a gyomrom ha reggelire gyümölcsöt ettem. Van akinek hasmenése lesz tőle (amivel gyorsan meg akar szabadulni a szervezet a rosszul emésztett kajától). Egy-két hét kitartás után viszont átállt a szervezetem és most már rendesen eszem gyümölcsöt reggelire mindenféle emésztési gond nélkül.

A tej is neked már csak megszokás kérdése.

2017. jan. 23. 08:41
 23/32 George O. Fuhrmann válasza:
0%
A válasz egyszerű csak ennyi hülyeség között nehéz lesz megtalálni. A pasztörizált tej egészségtelen, a nyers tej viszont igen egészséges. Ebbe bele értendő, hogy bio legyen, tehát növényírtót hormont ne kapjon a tehén. Az ujszülött állatok kifejletlen immunháztartását a tej pótolja ezt a húkezelés kiirtja. Marad a kaszein ami a legerősebb szerves ragasztó és lerakódik a bélben (3 éves kor felett) kivonja a csontokból a kalciumot stb stb, ami nyers tejjel nem történik meg, hanem az a legerősebb immunerősítő.
2017. jan. 24. 00:37
 24/32 Nereida3 ***** válasza:
Nyers tejen nőttem én is fel. :) Egy héthónapos kismamának nemigen lehet a gyomrával tárgyalni sajnos. :)Savas és kész. :D Hiába tartottam ki a gyümölccsel, még a gondolattól is émelygek néha, annyi savat csinál pl. barack. De ha iszom rá tejet, úgy jó. :) Ellenben tudom, hogy pl. a citrom jó a sok savra, azzal nincs is gondom. Simán csak kerülöm, ami nem esik jól. És igazából még csak megfázva sem nagyon vagyok, szóval valamit csak jól csinálok. :D
2017. jan. 24. 09:23
 25/32 anonim ***** válasza:
47%

Egyszerű: a gyomorsav 1-es pH értékű sav. Ettől tízszer gyengébb (2-es pH) pl a tömény ecet amit ugye ritkán iszunk. A savasabb gyümölcsök pl narancs, barack 3-as pH körüliek tehát százszor gyengébbek mint a gyomorsav.

Ha ég a gyomrunk akkor ott elsősorban nem az a gond hogy valami savasat ettünk (hacsak nem egy pohár ecetet ittunk), hanem vagy túl sok savat TERMELT a gyomrunk tehát eltévesztette az ételhez passzoló mennyiséget, vagy ami a gyakoribb, kevés, a gyomorfalat védő nyálkát termelt vagy nem teljes a "kenés" pl stressz miatt folyamatosan összeszoruló gyomor miatt. Ezesetben a savlekötők is csak rövid távü megoldást adhatnak, sőt még ronthatják is a helyzetet (a gyomor észleli hogy valami nagyon savzabáló kaja van jelen, ezért esetleg még több savat termel hogy kompenzáljon). Ha rászoksz a gyakori savas gyümölcsök evésére, idővel kevesebb savat fog a gyomrod termelni.

2017. jan. 25. 01:00
 26/32 Nereida3 ***** válasza:
Nekem ez nem vált be. Van, amit meg tudok enni, hiába savasabb, valamitől meg fáj a gyomrom. Mandarinnal, citrommal nincs gond, almával néha, de van, amitől nyafog a gyomrom. :) Mint ahogy nem bírom a napraforgóolajban sült kelt tésztát sem, és kenyérfélét is minimálisat fogyasztok. Ki kell tapasztalni, kinek mi a jó. És mondom, mindenki más. Sressztől is sok függ, persze, de most az alapállapotról beszélek. :D
2017. jan. 26. 10:40
 27/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon egészséges - de vannak néhányan akik ételallergiában, a tej alkotó elemeire allergiások. Nekik nyilván nem ajánlott!

De a nagy többséget kár mindenféle új divathóbort miatt eltántorítani a tej és tejtermékek fogyasztásától!

2017. febr. 5. 16:31
 28/32 anonim ***** válasza:
46%

Utolsó: ez nem csak hóbort, úgy is lehet nézni hogy a tejivás volt egy hosszan tartó hóbort, amit jó lenne már abbahagyni. kb 8000 éve isszák csak az emberek, és a Föld lakosságának 60%-a laktóz intoleráns. 60%!

Amíg kevesen voltunk még elment, meg háztáji méretekben, de amennyien vagyunk már, csak tömegesen, iparilag lehet előállítani, embertelen kínokat okozva a teheneknek. Ha ugyanezt valaki egy kutyával tenné, már rég állatkínzásért ülne.

Nem beszélve a környezeti kárról amit okoz (melegházhatás, antibiotikum hatékonyság csökkenés, esőerdő írtás, a sok tehéntrágya által okozott károk ( [link] ) és egyre több kutatás mutat arra hogy más egészségügyi rizikót is hoz (pl nagyobb eséllyel lesz tejivóknak csontritkulása, mert a tej több kalciumot von el mint amennyit tartalmaz).

2017. febr. 6. 20:48
 29/32 Tom Benko ***** válasza:
@Huhuhaha: Ezekre valami forrást adj, légy szíves!
2017. febr. 7. 08:12
 30/32 anonim ***** válasza:
Konkrétan melyikre?
2017. febr. 9. 02:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!