Utolsó: amiről írsz az elsősorban szokás kérdése. A gyomor nem egy buta zsák tele savval hanem egy intelligens szerv amit az agyad tudatalatti folyamatai szabályoznak. Megpróbálja előre "kitalálni" amennyire lehet hogy milyen és mennyi savra, enzimre, folyadékra lesz szüksége és aszerint kezdi őket termelni, ami nem egy másodperc alatt történik. Ha pl megszokta a gyomrod hogy minden reggel kenyérféleséget eszel akkor már elkezd készülni rá mielőtt felébrednél.
Nekem (mint sok más embernek) égett a gyomrom ha reggelire gyümölcsöt ettem. Van akinek hasmenése lesz tőle (amivel gyorsan meg akar szabadulni a szervezet a rosszul emésztett kajától). Egy-két hét kitartás után viszont átállt a szervezetem és most már rendesen eszem gyümölcsöt reggelire mindenféle emésztési gond nélkül.
A tej is neked már csak megszokás kérdése.
Egyszerű: a gyomorsav 1-es pH értékű sav. Ettől tízszer gyengébb (2-es pH) pl a tömény ecet amit ugye ritkán iszunk. A savasabb gyümölcsök pl narancs, barack 3-as pH körüliek tehát százszor gyengébbek mint a gyomorsav.
Ha ég a gyomrunk akkor ott elsősorban nem az a gond hogy valami savasat ettünk (hacsak nem egy pohár ecetet ittunk), hanem vagy túl sok savat TERMELT a gyomrunk tehát eltévesztette az ételhez passzoló mennyiséget, vagy ami a gyakoribb, kevés, a gyomorfalat védő nyálkát termelt vagy nem teljes a "kenés" pl stressz miatt folyamatosan összeszoruló gyomor miatt. Ezesetben a savlekötők is csak rövid távü megoldást adhatnak, sőt még ronthatják is a helyzetet (a gyomor észleli hogy valami nagyon savzabáló kaja van jelen, ezért esetleg még több savat termel hogy kompenzáljon). Ha rászoksz a gyakori savas gyümölcsök evésére, idővel kevesebb savat fog a gyomrod termelni.
Szerintem nagyon egészséges - de vannak néhányan akik ételallergiában, a tej alkotó elemeire allergiások. Nekik nyilván nem ajánlott!
De a nagy többséget kár mindenféle új divathóbort miatt eltántorítani a tej és tejtermékek fogyasztásától!
Utolsó: ez nem csak hóbort, úgy is lehet nézni hogy a tejivás volt egy hosszan tartó hóbort, amit jó lenne már abbahagyni. kb 8000 éve isszák csak az emberek, és a Föld lakosságának 60%-a laktóz intoleráns. 60%!
Amíg kevesen voltunk még elment, meg háztáji méretekben, de amennyien vagyunk már, csak tömegesen, iparilag lehet előállítani, embertelen kínokat okozva a teheneknek. Ha ugyanezt valaki egy kutyával tenné, már rég állatkínzásért ülne.
Nem beszélve a környezeti kárról amit okoz (melegházhatás, antibiotikum hatékonyság csökkenés, esőerdő írtás, a sok tehéntrágya által okozott károk ( [link] ) és egyre több kutatás mutat arra hogy más egészségügyi rizikót is hoz (pl nagyobb eséllyel lesz tejivóknak csontritkulása, mert a tej több kalciumot von el mint amennyit tartalmaz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!