A tej, minden emlős fajnál a fejletlen kölyköt táplálja. Miután kifejlett, abbahagyja. Így volt ez az embernél is, kb. 6 éves kortól normális esetben az ember már nem termel laktáz enzimet, ami a laktózt bontja le. Emiatt hasmenés, hasfájás lép fel. Ez egy biológiai folyamat ami arra való hogy ha magától nem szokott le az embergyerek 6 éves koráig, akkor a természet egy kicsit elkezdi "motiválni" a leszokás irányába. Ez amúgy a Föld lakosságának 60%-ánál jól működik, pl a távolkeleten az emberek kb 90%-a laktóz intoleráns. Ezért sem találsz tejterméket a kínai, japán stb konyhákban.
Kb 8000 éve történt egy mutáció bizonyos embercsoportoknál, mégpedig hogy 6 éves kor után is termelnek laktáz enzimet. Ez éhinség idején egykoron biztos túlélési előnyt jelentett, ezért terjedhetett el. De máig elsősorban indiaiak, európaiak és egyes kisebb ázsiai népek között terjedt el ez a gén, a többiek többsége még mindig "laktóz intoleráns" (fura hogy olyan hangzású neve van mint egy betegségnek, amikor ez az alap, a "normális" és a laktóz tolerancia igazából a "betegség" vagy "hiba"). Akik laktóz "toleránsak" azok is különböző mértékben. 6 éves kor után szinte mindenkinek csökken a laktáz termelése többé-kevésbé. A mennyiség nagyban meghatározza hogy milyen fokú lesz az intolerancia. Én pl tejet még a kávéba se bírtam tenni anélkül hogy fájt volna a hasam, de pl sajtot vígan ettem kilószámra.
Ami még érdekes hogy a tejben természetesen jelen levő kazein úgy hat az agyra mint egy drogra. Ez direkt van így, hogy a kölyök az anyatejet preferálja kiskorában, ne holmi fűt-fát egyen addig amíg arra nincs kész. Csakhogy a laktóz intolerancia kikapcsolásával így az ember egész életére "rászokik" a tejre. Ezt bárki igazolhatja neked aki megpróbálta kiiktatni az étrendjéből. A húst viszonylag könnyű elhagyni, a kenyeret nehezebb (magas glikémiás index miatt), de a legnehezebb a tejtermékek kihagyása.
Ez persze még nem mond semmit arról hogy egészséges-e vagy nem, de szerintem hasznos tudni hogy hogyan is indult ez az egész.
Az hogy nem nekünk "való" az ebből nekem természetes, meg abból is hogy ha egy csecsemőt anyatej helyett tehén- vagy kecsketejjel etetsz akkor meghal.
A másik érdekes tény hogy bár úgy hírdették mióta az eszemet tudom hogy tele van kalciummal és kell a tej a csontjaidnak, mégis a legnagyobb tejivó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya. Lehet véletlen egybeesés, de azért gyanús. A csontnak szükgéses duma egyértelmű hazugság, mivel semelyik állat nem iszik tejet felnőttkorban mégsincs baj a csontjaikkal, sőt az ember se tette 8000 évvel ezelőttig, meg a legtöbb ember ma se teszi.
Még egy dolog hogy az a tej/sajt amit a boltban kapsz az már rég nem az a tej amit akár csak nagyanyáink ittak. A mai ipari tej tele van gennyel és vérrel a folyamatos gépi fejésnek köszönhetően, a teheneket hormonokkal, antibiotikumokkal tömik rutinszerűen, szóját meg kukoricát kapnak fű helyett ami egyáltalán nem természetes táplálékuk, pasztörizálják a tejet (ami OK hogy a bacikat megöli de akár rákkeltő anyagok felszabadulását is okozhatja).
Rengetegen erre élből azzal válaszolnak hogy csak háztáji, kistermelői tejet vesznek. Egyrészt nem hiszem hogy a trappistát is onnan veszik, meg ha csak megeszik egy sajtos szendvicset amit nem ő készített, étterembe megy, stb akkor máris iparit eszik, tejtermék szinte mindenben van (akár egy péksüteményben, szendvicskrémben, csokiban, de még csipszekbe is belelopják stb). Másrészt nem vehet mindenki kistermelőit. Mihelyst tömegesen megpróbálnák, a kistermelőből hamar nagytermelő lesz és ugyanott vagyunk.
Harmadrészt a kistermelők vannak a legnagyobb anyagi nehézségek között. Nem látja senki mit csinál az a kistermelő. Ha épp a megélhetéséről van szó és csak annyit kell tennie hogy bead egy kis hormonkoktélt a Riskának hogy több tejet adjon, nem vagyok olyan biztos abban hogy ellen fog tudni állni a kísértésnek.
Szóval ezeket mind összevetve én inkább a tejtermékek elkerülését választom. Gyerekem se kapott soha és köszöni jól van.
Alapvetően nem egészséges a tej. A teheneket rengeteg mesterséges hormonnal nyomják tele, hogy mivél hamarabb ivarérettek legyenek a mesterséges megtermékenyítéshez. Mint ahogy az embernek is, a tehénnek is akkor van teje ha van gyereke. Amint a bocit megszüli, elrángatják tőle. Ha a boci fiú megy a vágóhídra, ha lány akkor bekerül a tejelő körforgásba, ahogyan az anyja. A tejelő teheneket tele nyomják antibiotikummal, mivel a tőgyül folyamatos gyulladásban van, sokszor tle fan vaganatokkal. És mivel a tőtyűk állandó gyulladásban van, a lefejt tejbe belekerül a vér és a genny is, amit aztán pasztörözéssel, hőhezeléssel egyéb eljásokkal próbálnak szűrni, de így is marad ebből a tejben valamennyi. De van valamennyi határérték elvileg, ami bizonyos mennyiséget megenged. Normál esetben egy tehén 20 évet él, de a tejelő tehenek átlag életkora 5 év. Általában csontritkulás olyan súlyosan alakul ki náluk, hogy egyszerűen összeroppannak a csontjaik a saját súlyuk alatt. Ezután megy a vágóhídra az állat.
Személyes tapasztalatból is mondom, hogy minél ritkábban ettem tejterméket, annál nagyobb bajt csinált a szervezetemben. Hiába minőségi sajt, aminek kevés a laktóztartalma. Etikai okokból sem vagyok hajlandó hozzájárulni már ehhez a szörnyűséghez. A túl sok állati fehérje hozzájárul a rák, a csontritkulás kialakulásához, plusz egy olyan homrmonkoktélt jutatsz a szervezetedbe, amiről szerintem fogalmunk sincs.
Ha bővebben szeretnétek jó összefoglalót nézni keressetek rá erre a videóra: "A tejipar 5 percben"
Azért tűnik úgy hogy "minden rákkeltő", mert olyan sokáig hagytuk szó nélkül hogy mindenféle szereket tegyenek a kajába, földbe és levegőbe hogy mostanra már tényleg lassan minden rákkeltő amit BOLTBAN kapsz. Persze jó dolog a nitrites pácsó mert akár hetekig a bolti hűtőben porosodhat a kaja anélkül hogy egy halom féreg táncolna benne amikor otthon kicsomagolod, csakhogy bizonyítottan rákkeltő is hosszú távon. Meg jó dolog hogy hibátlan szép a gyümölcs de az ára hogy rákkeltő növényvédőszerfürdőt kaptak rendszeresen amiből egy kicsi biztos rajta ill benne is marad.
Ez van ha mindenáron a profit a lényeg mind vevő mind eladó oldalon. Ha nem fizeted meg valaminek az árát pénzben vagy erőfeszítésben, majd megfizeted egészségben vagy másképp.
Azért vannak még nem rákkeltő dolgok. Pl egy bio alma vagy pl szeder a saját bokrodról vagy a szomszéd felesleg szilvàja stb. Mindenki tehet azért hogy legalább csökkentse a szervezetébe jutó mérgek mennyiségét. Lehet hogy csak 10%-kal tudod csökkenteni, de lehet hogy pont amiatt a 10% miatt nem leszel beteg, vagy lehet hogy 10%-kal tovább élsz. Szerintem érdemes ezekre odafigyelni.
Huhuhaha:
Azzal egyetértek, hogy az ipari élelmiszertermelés nem épp egy nagyon etikus és gusztusos folyamat, de a minőséget szigorú előírások korlátozzák, meg amúgy sem hiszem, hogy ezek ártalmasak, pusztán undik. :) Hozzá lehet már jutni bio és egyéb minőségi tejtermékekhez is, igaz feláron.
A kazomorfin függőséget több kutatás cáfolta. Az elmélet állítólag egy vegán dietetikustól származik. Saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy semmi nehézséget nem okoz a tejtermékek, sajtok elhagyása, volt ilyen időszakom. De ha így is lenne, a tej egészségességét nem befolyásolná. A gyümölcsöt is nehéz lenne elhagyni, mert finom, de ettől még nem egészségtelen.
A csontritkulásos elméletet szintén megcáfolták, innentől hit kérdése, hogy melyik elméletet tartjuk hihetőnek.
Amit te "hibának" nevezel, azt én alkalmazkodásnak.
A kérdés feltevése mondjuk teljesen jó, ki miben hisz. Te abban, én ebben. Valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy kinek van igaza, és ez valahol rohadt szomorú, mert azt mutatja, hogy vagy gyenge lábakon áll a táplálkozástudomány, vagy puszta üzleti érdekek mozgatják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!