Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Pajzsmirigy alulműködésnél...

Pajzsmirigy alulműködésnél szeretnék étrenddel kapcsolatos tanácsot kérni. Sok helyen olvasom, hogy térjünk át a gluténmentes étkezésre. Ez elengedhetetetlen?

Figyelt kérdés
Mert máshol meg azt olvasom, hogy elég, ha csökkentett szénhidráttartalmú ételeket eszünk. Ki milyen tanácsot kapott hasonló esetben?

2014. nov. 26. 13:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

De az a pont a rizslisztnél is marad, hogy nem szénhidrátszegény...

Kérdező, valóban nem az. Ha a gluténes keményítőt gluténmentes keményítőre cseréled, szénhidrátos marad az, ami addig is az volt... Viszont nem kötelező ilyesmit enni. Van, aki sosem eszik kenyeret, tésztát, semmi effélét. Zöldséget eszik, gyümölcsöt, tojást, húst, olajos magvakat...

Személy szerint nekem annyira korlátozottak az alapanyagaim (bár ahogy vesszük, mindenesetre sok táplálékcsoportot kizártam vagy minimalizáltam) s olyanok a körülményeim s igényeim, hogy kell kenyérféle. Úgyhogy én magkenyereket eszem, amik tojásból, olajos magból, maglisztből állnak s kifejezetten szénhidrátszegények. Ma ettem két nagy zsömlét, ami nem igazán szénhidrátra, hanem ízre optimalizálva készült, ezekben kb. 6g nettó szénhidrát van, ha hihetek a táblázatoknak (nem, de nagyon távol nem lehet tőle az érték). A mellé evett zöldpaprikában s retekben több volt :)

A maglisztek persze jóval drágábbak, mint a normál liszt, de az ételköltségeim ettől még nem nőttek, azt nálam s legtöbbünknél nem a liszt ára határozza meg. Ha úgy lenne, havi párezer forintból meglennénk. Sőt, esetemben a kevés szénhidrát miatti több zsír (s az amiatt valamivel kevesebb édesség) inkább olcsóbbá tette az étkezésem.

De egészen olcsó ételekkel is lehet gluténmentesen étkezni. Kedvenc példám a zöldséges rizs, amibe elég sok zsírt is bele lehet helyezni, ha akarjuk, a zöldségek sütése kapcsán (bár ugye sokan a rizsbe is tesznek az elején). A szezonális zöldségek még kalóriára vetítve is olcsók, a rizs és a zab ára (ez utóbbi, bár alapból nem gluténtartalmú, szennyeződhet gluténnel, aki nagyon erősen gluténérzékeny, az jobb, ha hanyagolja) pedig nevetségesen alacsony, s bár szénhidrátosak, nem muszáj rengeteget enni belőlük, s ha valaki nem akar sok zsírt enni, szénhidrátot muszáj lesz neki. Valamit kell s a fehérjére komoly korlát van, abból nem lehet ezer kalóriákat bevinni.

2014. nov. 27. 02:19
 12/22 anonim ***** válasza:

Igen, a rizsben is van szénhidrát, de rengeteg tápanyag is van benne, főleg a barna rizsben egyébként, mondjuk abból a liszt, gondolom, hogy csillagászati árakon mozog. De én mondjuk nem gondolom úgy, hogy muszáj lenne kiiktatni még a rizst is. Én kenyeret, tésztát nem eszem mostanában, és nem hiányzik, de nem vagyok benne biztos, hogy az jó, ha semmilyen gabonát sem eszünk. Egy kis rizsliszttől vagy rizstől még nem fog az ember feneke házméretűre nőni, úgy gondolom.

Viszont az olyan szemét keverékeket kerülném, amiről a kérdező írt, tehát inkább arra kéne törekedni, hogy a tiszta gabonát egye meg az ember, nem ilyen katyvaszokat. Külön keményítőt enni, hát nem tudom, én ilyet nem csinálnék, sokkal inkább egye meg az ember az egész krumplit, benne a kovasavat meg satöbbit.

Nem csak arra kell figyelni, hogy akármilyen X g szénhidrát, zsír meg fehérje legyen meg, mert az nem elég a szervezetnek. Kell a rengeteg ásványi anyag meg vitamin, stb. ami benne van a teljes értékű, tiszta ételekben.

2014. nov. 27. 10:06
 13/22 anonim ***** válasza:

Nagyjából egyetértek, előző :) Azzal nem, hogy kell gabona, hiszen semmi nincs benne, amit másból be ne tudnék vinni könnyen. De azt sem állítom, hogy baj, ha az ember rizst eszik (a párom napi 30 dekát is megeszik, bár inkább csak 15-20-at, de azt mindennap, akár minden étkezésre. Fehéret, mert a barna keményebb és nem szereti, édességnek szerintem se igazán alkalmas. Sokkal jobb, mint amikor állandóan kenyeret evett.)

Az ilyen gluténmentes keverékekhez, bevallom, nem értek, de nekem se jut eszembe ilyet venni, a páromnak se, ott a rizs. Személy szerint szeretek minél egyszerűbb dolgokat venni, de attól még a kivont keményítő lehet teljesen OK, én ezt nem tudom.

2014. nov. 27. 10:40
 14/22 anonim ***** válasza:

hmm elég hasonlóan gondolkozunk :)

Mondjuk a gabonáknak mostanában néztem utána jobban, és egyáltalán nem olyan egyszerű dolgok, mint gondolnánk. Nagyon sok tápanyag van bennük, amit nem olyan könnyű bevinni egyébként máshonnan. Persze minden gabonában más, szóval nem érdemes ráállni egy-egy dologra. Nem kétlem, hogy lehetséges gabonák nélkül is élni, csak tényleg nagyon utána kell nézni, hogy mit vonunk meg a szervezetünktől, mert nem csak szénhidrát-források, hanem komoly ásványianyag-források is.

2014. nov. 27. 11:06
 15/22 anonim ***** válasza:

#14: Elég sok és sokféle zöldséget és olajosmagvat eszem ahhoz, hogy bevigyek mindenféle ásványi anyagot, ami pedig hiányozna a tápanyagok közül, arra ott a tojás. Kutakodásaim alapján ez a helyzet. Nem tudok mindent, de remélhetőleg, a testem tudja, mi kell neki s majd szól. Szokott. Sokkal megbízhatóbb, mint a netes cikkek. Plusz rengeteg ember életmódszerűen, sok éve vagy évtizede nem eszik gabonát és nincs baja, ez is biztató. Azt mindenesetre bizonyítja, hogy odafigyeléssel gabona nélkül is megy.

A felszívódásról már nincsenek adataim, egyesek az olajosmagvak fitáttartalmával vannak megakadva, de konkrétumokat nem találtam.

A gabonákról azt tudom, hogy nincs bennük elég lizin, ez mondjuk sok növényre jellemző, a hüvelyesekben van tipikusan sok, amiket nem eszem, úgyhogy vegán nem akarok lenni :) (Bár elég sok más növényben mégiscsak találtam kutakodásaim során, úgyhogy szerintem megoldható, de inkább nem akkor, amikor kis kalóriásan és épp elég fehérjével fogyok, kevés állati termék mellett. Annyira nem akarok belemászni a témába.)

2014. nov. 27. 11:21
 16/22 A kérdező kommentje:

Nagyon jókat írtok! Köszönöm.

Az igazság az, hogy a cukrot a valószínűsíthető IR-em miatt csökkenthettem, kimutattak némi eltérést, de a dietetikus szerint ez táplálkozással helyrehozható, oly kicsi. A pajzsmirigy alulműködésem sem vészes, nincs extra túlsúlyom. De mióta kiderült, nem eszem kenyeret, nem eszem tésztát, se krumplit, a pogácsa az egyetlen bűnözésem, reggel megeszem egy kicsit. Ezt most megpróbáltam túróval, gluténmentesen csinálni, de nem tudom milyen lisztet használjak hozzá. Ezért volt a kérdésem, hogy ezt gluténmentesen, vagy szénhidrátmentesen készítsem-e. Sajnos erről nem tudok lemondani, ahogy a kávéról sem, bár azt üresen iszom.

Ha nagyon ritkán édességre vágyom, megeszem egy gluténmentes, cukormentes csokikockát.

Úgy tudom sajnos, hogy a pajzsmirigy alulműködésnél olyan klassz dolgokat, mint brokkoli, köles, vagy pl. spenót sem ehetünk.

2014. nov. 27. 11:37
 17/22 anonim ***** válasza:

Igen, sajnos a brokkoli, spenót, káposzta, stb. az nem javallt. Bár szerintem keveset lehet belőle enni, csak sokat nem. Annyira nem lehet vészes, mivel nem allergiát okoznak, hanem golyvaképzők (a kölessel már nem tudom, mi a baj, de azzal is volt valami, a pajzsmirigynek nem jó.)

Én úgy tudom, hogy a gluténmentesség az viszont olyan, hogy abból egyáltalán semennyit sem szabad enni, mivel az allergia ugye. És az immunrendszer rögtön válaszol rá.

Ezért muszáj lenne, hogy ne gluténos lisztből csináld azt a pogácsát.

A kávéról nekem már sikerült lemondani, legalábbis koffeinmenteset iszom. Mindenesetre elég fáradt vagyok kávé nélkül, szóval ez nekem a nehéz része, ehhez képest a kenyérről lemondani az semmi.

A tejjel kapcs. azt olvastam, hogy ugye arra való, hogy úgy általában a növekedést elősegítse, így a golyva növekedését is előmozdíthatja. mondjuk én vajat szoktam enni, de a többi tejtermékről nagyrészt sikerült lemondani.

80%-os: Az olajos magvak fitát-tartalmát elvileg lehet csökkenteni savanyú vízben való áztatással, bár erről gondolom, hogy tudsz, mert nagyon tájékozottnak tűnsz.

2014. nov. 27. 12:16
 18/22 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom sok múlik azon is, hogy milyen eredetű a pajzsmirigybetegség. Sokaknak ajánlják például a jódot, én, mint autoimmunos nem ehetek. Ugyanez a helyzet a káposztafélékkel, a dokim szerint kifejezetten jó, ha azt fogyasztok, míg egy rokonom, aki szintén pm alulműködő de nem autoimmun, neki meg nem ajánlotta káposztafélék fogyasztása.
2014. nov. 27. 12:28
 19/22 A kérdező kommentje:

Teljesen egyetértünk!!!!

Nekem most zajlik a pajzsmirigyem vizsgálata, az IR, vár az uh, így még az elején járok.

Én úgy tudtam, hogy a gluténmentesség csak akkor baj, ha nem teljes körű, amikor lisztérzékeny az ember.

2014. nov. 27. 12:31
 20/22 A kérdező kommentje:

Pajzsmirigy alulműködés esetén korlátozandó, kerülendő ételek:

brokkoli, karfiol, spenót, kelbimbó, fodroskel, káposzta, őszibarack, körte, mustár, szójabab, földimogyoró, fenyőmag, köles, manióka, fehérrépa.

2014. nov. 27. 12:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!