Rendszeres, nagy mennyiségű és változatos mozgás elég önmagában súly, lehetőleg zsírból történő leadására?
Sajnos mint tapasztalod, nem elég.
A kalóriamérleg-elv alapján működhetne a sok mozgás, de mivel az emberi test nem így működik, sajnos.. nagyon kevés eset, hogy a sok mozgás bejön, és valóban eredményt hoz.
Viszont az ételek már valóban komoly hatásokat fejtenek ki. Egy szálkás és egészséges embert egy elhízott, számos betegségre hajlamostól sokszor csak a gabona vagy tejfogyasztás különböztet meg.
Szép lassan, ha tetszik ha nem de a magyar népnek át kell térnie a tej-gluténmentes, szénhidrátszegény táplálkozásra, mert a betegágyak telítődtek, és az egészségesség igénye pedig megvan bennünk.. tehát csak idő kérdése :)
Kívánok sok sikert, szerintem mielőbb próbáld ki a sok zöldség, gyümölcs, húsfogyasztást a hagyományos cukros-lisztes-tejes körítések nélkül, aztán meglátod ez neked megéri-e.
Szia!
Hasonló problem nálam is volt. (Mozgás meg volt, de még sem mentek le a kilók)
Kis kutakodás, kérdezősködések után arra kellett rá jönni, hogy bizony étrend változtatás nélkül nem jut az ember sokra.
Pár dolog ami nekem bevált:
0 cukor bevitel (ha muszáj használj édesítőt)
minimális zsír bevitel (ne használj margarint, vajat, napraforgó olajat)
szénhidrát módjával (Itt arra gondolok, hogy ne ez tegye ki a kaja nagy részét, de szükség van rá. Szénhidrát bevitel nélkül erőtlen leszel és izomtömegből is veszíteni fogsz)
Fehérje menjen jócskán (attól függően mennyit mozogsz, mert a fel nem használt fehérjét is képes a szervezet zsírként raktározni)
Rostban gazdag táplálkozás (gyorsítja az anyagcserét)
Tehát:
Pizza, fagyi, csoki, csülökpörkölt, szendvicsek, chips, cukros üdítők = szemét, elhízás, izomvesztés
gyümölcs, zöldség, teljeskiörlésű dolgok, durum tészták, rizs, és persze HÚS = testzsírcsökkenés
Folyadékból (cukormentes) pedig a lehető legtöbbet fogyaszd.
Próbálj időt szakítani napi többszöri étkezésre. Nem kell sokat enni, de soha se legyél éhes! Ha nincs rá időd, akkor csak rágcsálj el egy almát!
Lehet hogy közhelyesen hangzik amit írtam, de egy dolog biztos! Ha már nem születtél olyan szerencsésnek hogy akármennyit eszel nem hízol, akkor bizony tudatos, egészséges étkezés nélkül nem jutsz komolyabb (és tartósabb) eredményre! Mozgás az kell persze, de ha sport után (mikor ki van éhezve a szervezet, izomzat a tápanyagra), beversz 2 pizzát meg 1l cola-t meg mondjuk rátolsz egy tábla csokit, akkor a szervezeted abból fog tápanyagot kivonni. És mit tudsz ezekből beépíteni? :) zsírt, meg cukrot? Mert sok jó nincs bennük.
"Az vagy, amit megeszel" (már nem tudom, hogy ezt hol hallottam, de igaza volt):)
"szénhidrát módjával (Itt arra gondolok, hogy ne ez tegye ki a kaja nagy részét, de szükség van rá. Szénhidrát bevitel nélkül erőtlen leszel és izomtömegből is veszíteni fogsz) "
Itt jönnek a problémák. Lehet hogy én hihetetlen vagyok, egyesek szerint bunkó, vagy szókimondó.. Ez egyéni érzékenység kérdése.
DE hogy a zsírfóbiás, keményítő alapú táplálkozási irányok bevezetése óta ugrott meg az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek száma az nem figyelmen kívül hagyható.
Nem, nincs moderált keményítő fogyasztás, majd ha háború lesz vagy olyan gazdasági válság, hogy csak kenyeret és krumplit lehet enni, akkor lesz az. Egyelőre húsok és zöldségek vannak, ezekre építsünk és.. ne legyünk zsírfóbiások, mert zsír helyett keményítőt fogunk enni, az pedig nagyon rossz üzlet.
Nem a zsírfóbiás :) táplálkozás miatt indult meg az elhízás, hanem az emberek életmódváltása miatt!
Kevesebb mozgás, rossz minőségű élelmiszerek stb.
Én nem azt mondom, hogy ne vegyen az ember magához zsírt, hanem azt hogy ha valaki fogyni akar, akkor csökkentse ennek mennyiségét.
Ezt én is mondhatnám.
De amíg kevés mozgás és kalóriákat tekintve sok zsírfogyasztás mellett az emberek vékonyak maradnak (tehát a mozgáshoz és a zsírhoz semmi köze az elhízásnak) addig nem fogom a több mozgást és a zsírfogyasztás csökkentését ajánlani.
Helyette az elhízást valóban okozó problémákat keresném (én nem, ismerek eleget).
A mozgásnak és a zsírnak semmi köze az elhízáshoz???????
Ne csináld már!!!
Akkor sült tarja vagy pöri mehet vacsorára???
Én azt eszem.
Attól, hogy eddig máshogy tájékoztattak, és újdonság számodra hogy a hús ehető, nem okoz elhízást attól még a pörkölt nem rossz kaja. De kipróbálhatod mennyi pörköltet ehetsz ahhoz hogy elhízz, ha nem csalsz és kíséred le tejjel vagy kenyérrel, akkor rá fog menni a pénztárcád, de nem fog menni.
Nem is tudtam, hogy a hús ehető:) Ne beszélj!!
Na akkor még egyszer:
Zsírt kell fogyasztani!! De nem mindegy mennyit és milyet. Létezik ketogén diéta is igen. De csak óvatosan a zsírokkal! A magas zsírtartalmú ételek cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezet!
Szénhidrátot fogyasztani kell!! De nem mindegy mennyit és milyet. (Ha nem fogyasztasz, akkor fogyni fogsz igaz. De az izomzatod is megsínyli.) (A ketogén diétánál pont a szénhidrátot kell drasztikusan lecsökkenteni)
Húst enni kell (a legfontosabb tápanyagforrás szerintem)!! De nem mindegy mennyit és milyet.
Vannak kalória táblázatok, ott nyugodtan lehet böngészni.
Én egyetlen állítással sem tudok egyetérteni.
Elhamarkodottak, legendákon alapulnak.
"A magas zsírtartalmú ételek cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezet! "
A cukorbetegséget pedig komoly zsír alapú táplálkozással ellensúlyozza, kezeli az, aki nem akar élete végéig gyógyszert szedni. Mindegy is, lebegő, kitalált állításokat nem lehet megcáfolni, mert ha a szemed előtt lenne egy cukorbeteg 2 lelete fél év különbséggel, ketogén táplálkozás melletti gyógyulással, akkor is a szívbetegségét keresnéd.. meg a csalást. Hogy a zsírmítosz (zsír-szívbetegség) volt a nagy csalás, az itt mit sem számít, igaz?
"Szénhidrátot fogyasztani kell!! De nem mindegy mennyit és milyet. (Ha nem fogyasztasz, akkor fogyni fogsz igaz. De az izomzatod is megsínyli.)"
Végig téves. Nem kell szénhidrátot fogyasztani. Nem történik izomvesztés, nincs megsínylés. A szénhidrátszegény táplálkozás jóval természetesebb számunkra, mint a keményítő alapú. Még testépítők is táplálkozhatnak így, hoppácska, nekik azért van izmuk.
"Húst enni kell (a legfontosabb tápanyagforrás szerintem)!! De nem mindegy mennyit és milyet."
Ezzel sok vegán vitatkozna. Én csak érdekességképpen teszem. Miért kell húst enni? Én tudok néhány okot, miért célszerű, de amíg CSAK növényeket fogyasztva jóval egészségesebb társadalmat lehetne fenntartani, addig a húst enni kell.. maradjon az egészséges táplálkozás utolsó pontja. Az az igazság, hogy nagyon jó kaja a hús, de majdhogynem teljesen pótolható. És a hiányából származó tünetek, konkrétan nem betegség értékűek. Sokat foglalkoztam ezzel a közelmúltban, fura de így van. Krónikus húshiányról vagy fehérjehiányról nemigen lehet beszélni, csak alultápláltság esetén. Pl. Afrikában.
Változatos növényi táplálékot fogyasztók körében a húshiány mint konkrét hiánybetegség nehezen megállapítható, sőt alighanem kiküszöbölhető. Persze ehhez jól kell tudni növényi táplálékokat választani.
Amiket írt, mind dogmák voltak. Jól hangzanak, de valós tartalom kevés van mögöttük, az én meglátásom szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!