A vegetáriánusok esznek zöldségen kívül mást?
Én sehol nem írtam, hogy egyszerre kell fogyasztani az összeset. A lényeg, hogy minden nap mindenből egyél elegendő mennyiséget. Igen, ezt mindenki tudja, hogy mi a baj a túlzott fehérjefogyasztással. Azt meg már kevesebb, hogy mi számít soknak. Általában egy 80kg-os embernél 5-600g fehérjére szokták mondani, hogy sok. Egy 80kg-os sportoló ember, akinek elengedhetetlen a különösen magas fehérjebevitel (mivel mondjuk nehézatléta), sem visz be többet naponta 200g-nál. Emellett gondolom mindenki ügyel a megfelelő vízfogyasztásra (1L/20testsúlykilogram). Nem a tej, hús, tojásipar "mossa át" az emberek agyát, hanem a tapasztalat, és az orvostudomány. Egy fizikai munkát nem végző embernek napi 1g/testsúlykilogram fehérje kell. Lehet élni enélkül is, de aki így tesz, általában "kicsi és gyenge". Általában, mert van 1-2 brutális genetikájú kivétel. Arra is térjünk ki, hogy a tejipart ne keverjük ide. A tejben kb annyi a fehérje mint a zöldségekben, csak mivel fehér, laikus (és hülye) ember máshogy gondolja.
Az általad felhozott emberek meg nem csak fehérjét nem esznek (mivel szinte egyáltalán nem esznek) de színezékeket, tartósítószert, ízfokozókat, telített zsírokat, egyéb MÉRGEKET sem. Jóhogy sokkal egészségesebbek, még akkor is, ha kicsik és gyengék. Mivel kicsik, és gyengék, ez tény.
Egyébként én is felhozok egy hasonló példát: nagymamámék rengeteg állatot tartanak otthon, csirké/kacsát(mikor mit) és disznót. Minden nap esznek húst, mellé otthon termesztett zöldségeket, otthon szedett gyümölcsöket. Soha semmi bajuk nem volt, de még olyat se hallottam volna, hogy megfáztak volna. Egyébként nagyapám 70 évesen magának vágja a fát.
Nem, nem kicsik és gyengék. Nem az afrikai éhezőkről beszélek. Tudod a nincstelen éhezők és a módos, elhízott társadalmak között is vannak átmenetek.
A most magyarul is megjelent Kína-tanulmányt ajánlom olvasásra. A legújabb több évtizedes kutatások eredményét összegzi, nagyon érdekes, mindenre kiterjedő vizsgálat. Az interneten és Kisk.gyed típusú elavult és félrevezető forrásoknál mindenesetre értékesebb.
Én sem az afrikai éhezőkről beszéltem. Egyébként az általam ismert vegetáriánusok egytől egyig kicsik, és gyengék. Persze van amelyik magas és gyenge, tök mindegy...
Életembe nem olvastam kiskegyedet, se nők lapját, se ilyen marhaságokat. Én elsősorban tapasztalataim alapján beszélek. Ameddig nem álltam rá a rendes táplálkozásra, szinte csak salátákat, gyümölcsöket, leveseket ettem, mert az ízlett. Nem éreztem magam gyengének, de már tudom, hogy az voltam. Akkoriban a meszesvödröt nem tudtam megemelni, mostmár jelentősen más a helyzet.
Másodsorban meg az orvostudomány jelenlegi álláspontjának hiszek, ami az én verziómat támasztja alá.
Harmadsorban a sportoló társaimnak hiszek. Aki elér valamit, az nem zöldségeken él. A fehérje kell és kész.
Mondd ezt a vegetáriánus és vegán testépítőknek, erőemelőknek:
...vagy Németország legerősebb emberének, aki szintén vegán:
Nincs FELTÉTLENÜL szükségünk állati eredetű táplálékra. Sem erőnlét, sem egészség szempontjából. Ha valaki gyengének és betegnek érzi magát vegaként, vegánként, az nem azért van, mert nem lehet így is egészségesen élni (több milliárd ember erre a bizonyíték..) hanem mert nem táplálkozik elég változatosan. Valamit nem jól csinál.
Akkor megint leírom, amit az első kommentemben is: vegánként is lehet kielégítően étkezni, azzal a feltétellel, hogy tudatosan összeválogatod azokat a zöldeket, amik együtt kiadják a kielégítő fehérjeforrást aminosavprofil szempontjából. Ezt a tananyagot vegán testépítők fújják a legjobban, nekik van a leg kőkeményebb étrendjük.
Tény és való, hogy ha csak simán változatosan eszel, csak annyi zöldséget amennyi jólesik, nem jutsz fehérjéhez, szénhidráthoz is csak tudatos étkezéssel. Le kell erőltetni kemény mennyiségeket. Ők ezt meg is teszik. Továbbá szója, és egyéb növényi fehérjeporokból jelentős mennyiséget fogyasztanak.
Ha már vega valaki, csinálja jól, és ez nem csak annyit jelent, hogy "minden zöldet együnk".
"Tény és való, hogy ha csak simán változatosan eszel, csak annyi zöldséget amennyi jólesik, nem jutsz fehérjéhez, szénhidráthoz is csak tudatos étkezéssel."
Azért "tény"-ként ezt nem kezelném a helyedben, mert nem igaz. Akár én is lehetek erre élő példa. De mindegy, nem akarlak meggyőzni, de nem kellene a véleményeddel (ami ferdítéseket és féligazságokat tartalmaz) megtéveszteni az erre látogató embereket. Ma már az interneten is számos tanulmány elérhető angolul, németül... vagy magyar nyelven a könyv amit ajánlottam, a legfrissebb kutatásokkal. Ma már jóval többet tudunk a táplálkozásról mint 40 éve, nem kell ilyen görcsösen ragaszkodni az akkori eredményekhez.
Az én álláspontomra pedig az általad linkelt vegán testépítők az élő páldák. Ők nem csupán 5tál salátát esznek naponta.
Te pedig jöhetnél hozzánk fát vágni, és kiderülne kinek van igaza. [vicc]
Egyébként 40 éve ha megkérdeztél volna valakit, a tipikus "hízzál el, és gyúrd át a zsírod izommá" álláspontokon állt volna, annyira nem tudtak rendesen kajálni az emberek.
Egyébként be is linkelhetnél "modern tanulmányokat" amik azt írják, hogy egyél annyi zőccséggyümölcsöt amennyi jólesik, és ezzel bevitted a napi fehérjeszükségletedet. Ha egy komoly szakember írta, biztos hogy félreértetted, ha neked ez jött le belőle.
Félrevezetésnek meg ne nevezd amit írok, mert mondom, ez az orvostudomány jelenlegi állása, és többek között az általad belinkelt testépítők véleménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!