Öntöttvas serpenyőben való sütéstől kaphatok-e vasmérgezést?
Figyelt kérdés
Ma pont sütöttem 5 tükörtojást. A zsír egy kicsit el volt színeződve, értsd szürkés volt. Nem tudom, hogy a vastól színeződött-e el, vagy pedig a korábban ráégetett zsiradéktól.2020. aug. 20. 18:22
1/15 A kérdező kommentje:
Sokáig nem volt használva az edény és kezdett rozsdásodni. Pár napja fém dörzsikével megtakarítottam, majd sütőben megszárítottam. Még mindig sötéten fog a papírtörlő, miután eltörlöm, nem értem miért. Ez vaspor lenne?
2020. aug. 20. 18:23
2/15 anonim válasza:
Ha mérgezést tudna okozni akkor nem árulnának ilyet. Ezeket bevizsgálják, a gyártóknak meg kell felelniük az egészségügyi elvárásoknak.
3/15 anonim válasza:
Ja, ha dörzsikézted akkor más a helyzet. Gondolom sérült a felülete.
4/15 A kérdező kommentje:
Lehet, bár ez natúr termék, nem zománcozott.
2020. aug. 20. 18:32
5/15 anonim válasza:
A múltban hemzsegtek az öntött vas edények.
Aztán senki sem szenvedett öntött vas mérgezésben.
6/15 A kérdező kommentje:
Mondasz valamit! Végülis az amcsiknál ez még mindig divat.
2020. aug. 20. 20:23
7/15 anonim válasza:
Nincs olyan, hogy vasmérgezés. Sok embernek direkt vasat kell szedni. Régen ezt úgy csinálták, hogy beleszúrkáltak rozsdás szögeket az almába, és pár nap múlva megették. Már mint az almát. Előtte persze kivették a szögeket. :)
8/15 A kérdező kommentje:
2020. aug. 20. 20:27
9/15 anonim válasza:
Ott van a cikkben : hosszú ideig tartó, nem mefelelő adagolás következtében lehetséges mérgezés.
Ami egy főzés során az edényedről kioldódik az talán még egy vastabletta hatóanyagát sem éri el.
Ha hosszú hónapokig, évekig tömöd magadba a vastablettákat, akkor alakulhat ki túladagolás, mérgezés.
Ha vacak a serpenyőd akkor pedig jobb, ha inkább kidobod.
10/15 anonim válasza:
Az öntvény felületét kezelni kell, ami annyi, hogy vékonyan bezsírozva a belsejéz felhevíted, amennyire csak lehet (egy gázzsámoly jobb lenne), és leégeted az összes zsírt róla. Lilás- vagy barnásfekete felületet kell kapj, amit elég áttörölgetni. Használat után melegen, zsírral öblítendő (míg tiszta nem lesz a papírtörlő, amivel a vékony újrazsírozásaidat letörölgeted a meleg-langyos edényről), és vékonyan lezsírozva tárolandó, akár alufóliába vagy folpackba tekerve. A külsejét elég jól átmosni és azonnal porszárazra törölni. Amikor megint használod, akkor leégetheted róla a zsírt, vagy ha nagyon ráavasodott, akkor mehet sok hidegzsíroldó, alapos mosogatás, porszárazra törlés, zsírozás. Az általános javallat az, hogy időnként zsírozd újra, de ez a sokadik öntvénycuccnál már tud durván határidőnaplós ökörséggé fajulni, akkor meg inkább a hidegzsíroldó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!