Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Milyen zöldségekből érdemes...

Milyen zöldségekből érdemes bevinni a napi zöldség szükségletet?

Figyelt kérdés
Egy felnőtt embernek napi kb. 300-400 gramm zöldséget kell fogyasztania. Miből érdemes ezt bevinni? A zöldségek körében nem olyan könnyen választható finom, mint a gyümölcsök között. Nyilván uborkából könnyű bevinni, de az a túl magas viztartalma miatt gondolom nem sokat ér. Miben van sok vitamin, ami meg is fizethető?

jan. 17. 00:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
0%
Nőknek banánból, férfiaknak barackból, de ezek gyümölcsök! :)
jan. 17. 01:17
 2/14 anonim ***** válasza:
75%
Zöldséget nem főleg a vitamintartalma miatt kell enni, hanem a rostok miatt és az egyéb kiegészítő tápanyagok miatt. De főleg a rostok miatt.
jan. 17. 06:09
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
én sárgarépát is hagymát eszek sokat.
jan. 17. 06:46
 4/14 anonim ***** válasza:
Fagyasztott zöldségek is jók. Kukorica, répa, borsó, amik olcsóak.
jan. 17. 07:41
 5/14 anonim ***** válasza:

"Milyen zöldségekből érdemes bevinni a napi zöldség szükségletet?"

Minél többől.

jan. 17. 08:02
 6/14 anonim ***** válasza:

Jó, ha minél többféle van közte, lehetőség szerint minél több csoportból. Legalábbis én így próbálom.

Sárgarépa - ez viszonylag olcsó.

Káposztafélék: káposzta, saláta, rukkola, karalábé, karfiol, kelbimbó, brokkoli, retek - ebből a káposzta a legolcsóbb általában, de karfiolt/brokkolit és karalábét/retket is szoktam enni csak ritkábban, mert az másik növényi rész, más lehet az összetétele.

Kabakosok - uborka, tök, sütőtök. Ebből mindet szoktam enni. Cukkinit az ára miatt ritkábban.

Hüvelyesek - zöldbab, zöldborsó, ezek fagyasztva olcsók, de száraz hüvelyeseket is eszem.

Paradicsom, padlizsán - ezeket nagyon szeretem. De paradicsom püré formában elég olcsó, nyilván nem ugyanaz mint a friss de a változatossághoz hozzátesz.

Aztán persze nem tudom hogy ez igazából mennyit számít, mégis azt gondolom hogy ami rendszrtanilag rokon az összetételben is hasonló, így több csoportból válogatva nagyobb változatosság érhető el.

jan. 17. 10:57
 7/14 anonim ***** válasza:

Ami neked ízlik és szívesen fogíasztod.

Írhatom, hogy egyél gombát, kukoricát, brokkolit stb., hogyha utálod. Sokan írják a sárgarépát... ki nem állhatom.

jan. 17. 11:47
 8/14 anonim ***** válasza:

Brokkoli, répa, cékla, paprika uborka, ha nem rossz a hasad akkor paradicsom.

Zeller szára.

Még a petrezselyem zöldjét is megeszem a húslevesből. 😁

Ugyan nem zöldség - de főtt tojás, máj

Gyümölcs... Ki mit szeret.

Banán, alma

jan. 17. 11:58
 9/14 A kérdező kommentje:
A krumpli egyébként ebből a szempontból ér valamit, vagy az köretnek számít?
jan. 17. 12:07
 10/14 anonim ***** válasza:
Ér, de csak ha a kicsi részét teszi ki a zöldségnek, mert az is növeli a diverzitást. Szóval ha minden nap megeszel 25 dkg krumplit és egy paradicsomot, az nem igazán jó. De ha eszel egy paradicsomot, egy almát, ebédre spenótot főtt krumplival, vacsorára sült tököt, a többi nap a héten meg mást, az úgy elég jól hangzik.
jan. 17. 12:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!