Miért mondják azt hogy a zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, pedig a zöldségek közül például a kukorica hízlal, a gyümölcsök nagy részében pedig a gyümölcscukor?
Hibás az állításod!
Legelöször is, semmiféle élelmiszer nem hízlal, a kalóriatöbblettöl hízol.
Másodszor nem az az élelmiszer egészséges, amiben nincs kalória!
A kukorica sem tartalmaz extrém sok kalóriát, a gyümölcsökben lévö gyümölcscukor mennyisége sem problémás, ha normális mennyiségben fogyasztod.
A zöldségek-gyümölcsök magas rosttartalom mellett kevés kalóriát tartalmazna, cserében sok rostot (ami kifejezetten egészséges!), és sok vitamint meg ásványi anyagot (ami kifejezetten fontos).
#2
Én eddig úgy tudtam hogy zöldség
A 2-es hülyeségeket ír, olyan élelmiszer kategória nincs, hogy mag, legfeljebb gabona lehetne, de az meg érett, száraz kellene, hogy legyen.
Emellett olyan kategória sincs, hogy zöldség meg gyümölcs, ezeket a legtöbbször nyersen is fogyaszható, friss növényi élelmiszerekre használják, de konkrét definíció nincs rá.
Az evolució (vagy talán a Teremtő?) minden evőnek alkotta meg! Az egészségünk érdekében szükségünk van gabona magvakra, húsra, egyéb állati termékekre, valamint gyümölcsre és zöldség-félékre. Az étrend összeállításánál csupán a helyes arányok betartására és a kalória bevitelére kell ügyelni!
A kukorica egyértelműen gabona. Kukorica lisztből sok ételféleség készül. Az más kérdés, hogy nyári csemege gyanánt félig érett kukoricát is fogyasztunk.
Mert azok, DE!
Tényleg túl nagy a hype körülöttük. Ha valaki egészséges ételekről beszél, mindig a legelső dolog, amit emleget, az Zőccséggyümőcs. Kellenek az étrendbe, főleg a gyökér és leveles zöldségek, merthogy ugye az emberek mindenevők, de nincs bennük semmi speciális, ami miatt szuper-egészségesek lennének. Plusz a média és lifestyle bulvár 50+ éve veri az emberek fejébe, hogy a zsír és a hús, főleg a vörös hús egészségtelen, pedig nem az. Pontosan annyira egészséges, mint a gyümölcsök és zöldségek és pontosan annyira a minőségükön múlik, mennyire egészségesek, mint zöldségek és gyümölcsök esetében.
Röviden minden élelmiszer egészséges, ha vegyileg vagy biológiailag nem szennyezett. Ezekből az alapanyagokból össze lehet állítani olyan étrendet is ami egészséges, meg olyat is ami nem. Ez mennyiség és arányok kérdése. Éppúgy egészségtelen hétszámra csak nyers zöldséget rágni, mint húst hússal enni.
Az ételink között pedig vannak értelmetlen összetételűek: sok adalékkal, finomított szénhidrátban, zsírokban gazdagok. Az úgynevezett kényelmi termékek, vagy magasan feldolgozott élelmiszerek.
Ha valaki ezeket tolja, nyilván az a rövid tanács, hogy menjen több zöldség gyümölcs az étrendjébe.
De nem a két tál pacalpörkölt galuskával + 3 kakaós csiga kombóra a kiló szőlő. Hanem ésszel, és arányaiban jobbra változtatva azt, amit addig csinált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!