Van, aki nem jár nőgyógyászhoz, tapasztalja ennek bármilyen árnyoldalát?
Előző vagyok, de szerintem felesleges volt ez a kérdés, úgy se lehet meggyőzni hogy járj el...
de a kérdésedre válaszolva árnyoldal lehet pl. egy hosszabb ideje fennálló méhnyakrák, amit ha időben észrevesznek nagy eséllyel gyógyítható. Nem véletlen az egy év ajánlás.
Vagy akár egy kezeletlen elhúzódó fertőzés (nem mindegyik okoz tüneteket) is okozhat szöődményeket. De te tudod :D
Más árnyoldala nem nagyon lehet, mint egy olyan betegség ami sokkal kevésbé lett volna súlyos ha időben észreveszik.
Oke, tegyük fel, hogy mindent megteszel, hogy megelőzd. Semmit nem érsz vele ha amikor megtörténik a baj nem tudsz róla mert nem jársz szűrésre.
Sajnos az az igazság, hogy a te ellentéted aki soha nem figyelt a helyes táplálkozásra de a szűrésen meg a legelején megfogták a betegségét valószínűleg megússza egy kisebb beavatkozással vagy egy nagyobb gyógyszer/hormon adaggal. Te pedig aki már csak akkor megy el amikor tünetei vannak, ki lesz pakolva és ha szerencséje van megmarad ellenben ha elmentél volna szűrésre és időben kiderüljobb esélyekkel indultál volna eleve mint az egészségtelen társad.
Nem gondolod, hogy az egészséges táplálkozás amíg eddig folytattál ÉS a szűrés párosa lenne a legjobb amit csinálhatsz?
Én viszonylag későn mentem először, 22 évesen. Húztam, halaszottam.
Egy nagyon kedves női magán dokihoz mentem rákszűrésre.
Azt mondták, akkor fognak jelezni ha van valami bajom. Na amikor láttam tőlük egy levelet a postaládában le kellett ülnöm, úgy megijedtem. Tudod mi volt az első gondolatom? Hogy miért nem járok már évek óta szűrésre, az első évben még jó eséllyel gyógyítható, de mondom mi van ha évek óta tartó méhnyakrák van???
Aztán nagy nehezen kibontottam a levelet és csak valami bakteriélis dolog volt amire adtak receptet. Nem volt tünetem. De gondolom az se szerencsés ha évekig bacik tanyáznak a hüvelyben. De a te dolgod, nekem mindegy hogy jársz-e. :D
Van egy barátnőm, aki nem járt szűrésre a gyógyszert feliratta magának de addig játszott az időpontokkal, hogy ne kelljen szűrésen részt vennie, volt hogy barátnőivel íratta fel amikor esedékes lett volna vagy azt mondta éppen menstruál, volt hogy más orvoshoz ment, egyszerűen rosszul volt attól, hogy hozzányúljanak.
Aztán egyszer csak az addig rendszeres menstruacioja 2 hétre jött meg aztán megint...ekkor ment el rengeteg unszolás után orvoshoz, persze meg neki állt feljebb hogy mi gonoszok elküldjük (ekkor tudtuk meg, hogy régóta nem volt szűrésen, addig nem került témába) sajnos a legrosszabb diagnózist kapta: méhnyakrák, még friss az egész sztori nem tudjuk, hogyan tovább. De ha elment volna nem tartana ma itt. Ismétlés képen: nem volt semmilyen tünete, mire lett (akkor is csak annyi, hogy sűrűbben jött meg neki) már keso volt. 24 éves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!