Ez mi, valami pánikroham vagy másokkal is előfordul ilyesmi?
Sokszor, mikor megyek az utcán, és szembe jön velem valaki, akiről mondjuk azt gondolom, hogy egy jóképű fickó (de még nem is látom, hogy ki az, mégis...), vagy egy régi ismerős, akivel félek beszélni, aki talán egy lány, akiről azt gondolom, hogy sokkal jobb csaj, mint én, vagy olyan ismerős, aki sokkal többet ért el, mint én - egyszerűen valami történik velem, belém hasít a fájdalom, elvörösödöm, néha a szemem is könnybe lábad a vörösödés közben, remeg az arcom, felgyorsul a szívverésem, nehezebben lélegzem, és legszívesebben elfutnék, hogy ne kelljen vele beszélnem, utána pedig kiver a víz. Télen mondjuk kifejezetten hasznos, mert ha fázom, elég 1 szempillantás, hogy valaki szembe jön velem az utcán, és kimelegszem... A héven is csak olyan helyre ülök, ahol lehetőség van arra, hogy el tudjak fordulni, ha valaki le akar ülni szembe velem, mert akkor egyszerűen ilyen rohamok fognak el, főleg, hogyha észreveszem, hogy kommunikálni akar velem az illető, vagy egy pasas, és méreget.
Ez normális?
Lehet, hogy ez nem szociális fóbia, hanem valami másból fakadó dolog, hasonló tünetekkel. Amiket olvastam a neten, hogy milyenek a pánikrohamok - hát szerintem pl. az én esetem, annak ellenére, hogy ez is kellemetlen, korántsem annyira olyan súlyos, mint másoké.
Ahogy olvasom, a tieid hasonlók az én tüneteimhez, nekem is gázos a családi hátterem. Lehet, hogy ez inkább valami depresszió és kóros önbizalomhiányból fakadó cucc. De tökmindegy, micsoda, a lényeg, hogy múljon el...
Nekem az egyik legszörnyebb élmény, mikor előadást kellett tartanom szemináriumon, és remegtem, a tanár próbált úgy tenni, mintha nem venné észre, de azért láttam a fején az első néhány percben, hogy nem tudja, mi lelt engem. Hehe, vicces volt! Ezzel próbálok nem törődni, mostanában már nem szégyenkezem, mikor visszagondolok arra, hogy egy vizsgán remegtem meg nem tudtam beszélni. Ez van, amíg nincs megoldás, úgysem tehetek semmi mást.
A pszichiáter fölírt gyógyszert, már egy hónapja szedem. Nem tudom, hogy ez csak placebo hatás-e, de mintha kevésbé lennék feszült, nincsenek olyan erős pánikrohamaim. Pszichoterápiára járok hetente, eddig kb. 4-szer voltam, és a pszichológus eddig csak arra kért, hogy meséljek el mindent magamról, az életemről, hogy jobban megismerjen, és ezt követően mutat majd módszereket. Szóval egyelőre nem történt eget rengető változás, érdeklődve várom a fejleményeket!
Te nem fordultál orvoshoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!