Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám legyőzni magam?

Hogyan tudnám legyőzni magam?

Figyelt kérdés

Huszonéves éves lány vagyok, és valami nagyon nincs rendben velem.

Óvodás koromban kezdődött. Eleinte csak kényszeres gondolataim voltak, aztán jöttek a kényszercselekvések. Ha a járdán a csíkra lépek, anyu meghal. Ha nem mondom el magamban tizenkétszer ezt a mondatot, meghalok. Mire gimnazista lettem, a kényszereim is megváltoztak. Ha rosszul írtam le valamit, kitéptem azt a lapot a füzetből, és újraírtam az oldalt. Ha már túl kevés volt a lap, akár az egész füzetet is. Az egyetlen hely, ahol nem zavar annyira, ha áthúzok valamit, a naplóm. Ezért aztán az egyetemi jegyzeteim már gépen írom. De ugyanúgy fél óráig tart, mire egy sort megfogalmazok…

Rendben, kényszerbeteg vagyok. De más is. Már óvodás koromban nagyon furcsa gondolataim voltak. A délutáni alvások alatt én arról fantáziáltam, hogy meztelen vagyok, és különböző férfiak bántalmaznak (megvernek, mindenféle mocskos vizű kádakban fekszem, és ők kinevetnek). Pedig nem molesztált soha senki. Később, amikor már idősebb voltam, ezt mélyre elástam magamban, és csak az elmúlt néhány évben jött elő megint. Arról álmodok, hogy fiúismerőseim megaláznak, megerőszakolnak. Nem élvezem ezeket az álmokat, inkább félek tőlük.

Gyakran érzem azt, hogy az elmém darabokra hullik. Nem vagyok benne biztos, hogy létezem, hogy álmodtam-e egy eseményt, vagy tényleg megtörtént. Ezt súlyosbítja, amikor a szerelmemmel összeveszünk valamin. Olyankor előjönnek az öngyilkossági gondolataim, amelyek szintén gyerekkorom óta kísértenek. Egész képsorokat játszom le magamban, hogy felkapom azt a poharat, a falhoz vágom, és a darabjaival vagdosni kezdem magam. Idáig még sosem jutottam el, de többször előfordult, hogy késsel karcolgattam magam, a falba vertem az öklöm vagy a fejem, a párkányon üldögéltem, és ugrani akartam…

Néha a föld felett járok, annyira különlegesnek és felsőbbrendűnek érzem magam. Néha pedig összeomlok, magamat hibáztatom mindenért, és kedvenc kifejezésemmel, az önző ribanccal illetem magam. Ilyenkor órákig remegek.

Az emberekkel látszólag jól kijövök, barátságos vagyok velük, közben lenézem őket. A férfiakat általában többre becsülöm, mint a nőket, és folyamatosan küzdök azért, hogy felfigyeljenek rám. Két ember van, akikkel néha őszinte tudok lenni, egy barátom és a szerelmem. Hozzájuk görcsösen ragaszkodom, mindent megtennék, hogy ne hagyjanak el. Egyedül velük kapcsolatban vannak igazi érzelmeim, de csak végletesek: vagy gyűlölöm, vagy imádom őket.

Mindez, amit leírtam, inkább periodikus jellegű, vannak nagyon rossz és tisztább időszakaim is. Most épp az utóbbit élem. Még soha nem kértem segítséget pszichológustól, de az elmúlt másfél-két évben sokat olvasok a témában. Leginkább a Borderline stílusjegyeit vélem felfedezni magamon, de lehetetlennek tartom, hogy egy egyszerű betegségnévvel körülírható lenne a káosz, ami a fejemben van.

Létfontosságúnak tartom, hogy a problémáim egyedül oldjam meg, hogy kontrollálni tudjam az elmém és az érzelmeim, ezért még soha senkinek nem beszéltem ezekről a dolgokról. De úgy döntöttem, mivel itt névtelenségbe burkolózhatom, megkérdezem:

Van még rajtam kívül másnak hasonló problémája? És ha igen, sikerült-e neki egyedül legyőznie?

2010. máj. 16. 23:06
 1/7 anonim ***** válasza:
Menj el olyan pszichiáterhez, aki csinál regressziós hipnózist, mert szerintem korábbi emlékek zavarnak be.
2010. máj. 16. 23:14
 2/7 anonim ***** válasza:
Érdekes dolgokat írsz. Vannak emberek akik sokat foglalkoznak magukkal, vannak akik mindig mással foglalkoznak. Te az előbbi vagy. A normális dolog szerintem az, ha emberek célokat tűznek ki, és azok megvalósításán tevékenykednek. Ebben az esetben nincs lehetőség az agynak körbe-körbe kattogni, mert annyi új probléma megoldásával kell foglalkoznia.
2010. máj. 16. 23:18
 3/7 anonim ***** válasza:

Szia.

18 éves lány vagyok, és nagyon hasonló problémáim vannak. Úgyanúgy a borderline stílusjegyeit vélem magamon felfedezni, és kényszerbeteg is vagyok.

Ha gondolod, írj privátot, szívesen beszélgetnék veled.

Amúgy szakembernél nem jártam, egyelőre én is keresem a saját megoldásom.

2010. máj. 16. 23:32
 4/7 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

1: Igen, már én is elgondolkoztam a lehetőségen, de valószínűleg csak akkor működne, ha képes lennék teljesen hinni a dologban, ami egyelőre még nem megy.

2: Valóban túl sokat foglalkozom magammal, pontosan ez a probléma gyökere. A célok pedig csak rövid távon segítenek (pl. beadandóírás másnapra), akkor ki tudom iktatni a gondolatokat, de a hosszabb távú tervek megvalósítását épp ez a "betegség" akadályozza meg.

Mindenesetre köszönöm tanácsaitokat!

3: Írtam privátot.

2010. máj. 17. 10:32
 5/7 anonim ***** válasza:
Ez az Echelon rendszer műve. Nem vagy beteg. Nézz utána az Echelonnak, a Haarp projectnek és megváltozik az életed. Eleinte őrültségnek tűnik majd amit találsz. De kérdem én: Őrült akarsz lenni vagy áldozat? Te folyamatos Echelon terror alatt élsz. Nézz utána Molnár F. Árpádnak a hirhatter,com-on. Az első néhány film után őrültnek tűnhet Árpi, de ha jobban odafigyelsz belátod az igazát!
2010. máj. 22. 15:22
 6/7 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező! Én borderline-os vagyok, gyerekként erősen kényszerbeteg voltam, enyhébb formában most is. Sőt a szexuális fantáziáim is nagyon hasonlóak. Nekem is problémát jelent a kontroll, ivásban is pl. és a határok úgy egyáltalán. A borderline egy nagyon széles spektrumú személyiségzavar. És a kérdésedre válaszolva, én nem hiszem, hogy ez "legyőzhető" egyedül. Én egyéni és kifijezetten borderline csoportterápiába is járok. És így sokkal élhetőbb az életem. A terápia egy nagyon érdekes és izgalmas utazás önmagam felé, hogy megértsem és összefüggően lássam magamat és a problémáimat. Bízom benne, hogy pár év múlva sokkal összeszedettebb leszek, ami szakember nélkül nekem biztos nem sikerülne. Biztos pontot, kapaszkodót jelent a terápia. Remélem elindulsz egy olyan úton, amire lehet építkezni. A legjobbakat kívánom neked.
2010. máj. 23. 17:41
 7/7 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Ez nem hit kérdése, nem feltétlenül korábbi inkarnációról van szó, lehet, hogy csecsemőként láttál valamit, amit nem tudtál feldolgozni.
2010. máj. 23. 18:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!