Hogyan vigyem 72 éves anyámat pszichiáterhez?
Figyelt kérdés
Anyám állantóan ordít, agresszív. Elfelejti amiről beszéltünk. Az a rögeszméje hogy megfázik, beteg lesz. Ezért havonta kell fűtésszerelőt hívni, mert azt állítja hogy nem fűt a készüléke. Mellette egy helyiségben kályhával is fűt. Kiskályhát szénnel rak meg, mellette a bútor már megolvadt. Állandóan 30 fok van nála. Nem emlékszik hogy asztmás vagyok. Ha köhögök akkor megkérdezi hogy megfáztam e. Bezárkózik, nem megy sehová. A tv távirányítót nem tudja használni. Éjszaka idegeneket lát a kapuban állni. Nem takarít, tiszta kosz nála minden, de nekem sem engedi hogy takarítsak, kizavar olyankor. Pedig tiszta pókhálós a fal és koszosak már a bútorok. Azt állítja nálam minden tiszta. A háziorovst kértem vizsgálja meg mi lehet vele, de ő mindent rendben talált. Teljesen beszámítható. Ha kérem akkor ad beutalót pszichiáterhez. Viszont elvinni nem tudom hogy tudnám mert nincs betegségtudata. Ordítana veszekedne ha megpróbálnám, szerintem a kocsiba se tudnám beültetni. Mit csináljak?2015. dec. 4. 22:20
11/46 A kérdező kommentje:
Kedves 8-as! Mesélnél egy kicsit? Sok mindent hallottam a betegségről,de mégis érdekelne olyanok tapasztalata akik érintettek ebben.
2015. dec. 21. 22:41
12/46 anonim válasza:
8-as vagyok. Hát, mit meséljek? Mi már 6 év után a végstádiumnál tartunk, hónapok óta járásképtelen... állásomat fel kellett adnom, bőröndből élek, mert ide kellett költöznöm, egy pici szobába, stb. és reménykedem, hogy a saját pszichémet képes leszek nagyjából épen megőrizni, bár amin egy alzheimeressel át kell menni, az nem felejthető sajnos soha-soha többé... Neked az a javaslatom, hogy valamilyen módon juttasd el anyukádat egy alzheimer szakrendelésre, csináljanak nála agyi CT-t, az elég korai stádiumban kimutatja, ha azt irják rá, hogy athropia cerebri et cerebelli, akkor lehet aggódni... amiket irsz, ahhoz hasonlók sajnos nálunk is megestek - nekiállt pl. szerelni, ablakot, redőnyt, fiókot, és minden tönkrement ettől, korábban ezermester volt... boltban átverték többszáz forintokkal , miközben olyan fejszámoló volt korábban hogy ihaj... vonaton utazva is történt valami, máig sem értjük, hogy mi, fiatalok nekiestek macerálni , nagyon kétségbeesve szállt le, pedig korábban imádott vonaton utazni és sokat is utazott, sok-sok furcsaság történt, amire nem figyeltünk fel... kertben dolgozva összekeverte a permetezőszereket és leégetett minden növényt. fél életében ebből élt, óriási tapasztalata volt a növényvédelemben. Az alzheimernek vannak fizikai jelei, amit a pszichiátrián a ct-vel ki tudnak mutatni. Van egy MMSE teszt, ezt megtalálod a neten, ezt megcsináltatják mindenkivel, aztán félévenként megismétlik, igy állapitják meg az állapotromlást. Ennek része az órarajzoltatás is. Volt olyan ismerősöm, akinek anyukája egészségügyi szakemberként egész életében másokat segitett, és az alzheimer-kór gonosz rosszindulatú kis öregasszonnyá tette, a lánya rendkivül nehezen emésztette meg... pedig a betegség váltotta ezt ki, sokaknál személyiségromboló hatású. Nálunk ez nem volt szerencsére. Ugyancsak sokaknál tünet a váratlan agresszivitás, a pszichiáter orvos nem is engedi túl közel magához a betegeket fizikailag, ezt én sokáig nem értettem, sértőnek találtam, aztán elmagyarázták... nehéz, nagyon nehéz. Keressél szakértő segitséget, aki megvizsgálja és el tudja dönteni, hogy alzheimer-e vagy sem, többféle demencia van. De kérdezzél nyugodtan, amire kiváncsi vagy, szivesen válaszolok, amire tudok.
13/46 anonim válasza:
8-as vagyok. Az alzheimer-szakrendelésen a sorstársakkal beszélgetve rémes történeteket lehetett hallani. Volt, akik az utolsó percben értek oda a mamához, aki fázott és behordta a fát a szoba közepére és csak azért nem gyújtotta meg, mert nem találta meg, hova tette a gyufát... 34 fokot mértek a lakásban, a kályha majd szétrobbant .de ő fázott. A higiénénés dolgok teljesen leépülnek a betegség folyamán, ez nagyjából minden betegre jellemző, bepisil, a szoba közepére pisil, a székre, az ágyba, nincs tudatában hova. Ilyenkor már 24 órás felügyelet kell.
14/46 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Hát nálunk is állandóan gond van fűtéssel, mindig 30 fok van nála és azt mondja hogy az nem olyan nagyon meleg... a kályha szintén majd szét robban. Illetve most annyi változás van hogy mostmeg a tv rossz mindig. hogy nem lehet bekapcsolni, hol kép nincs... Hetente járunk mindenféle szerelőkhöz. Múltkor anyám felhívott hogy fáj a feje, nincs jól, mondtam rendben elmegyek segítek. Mivel igazoltan magas vérnyomásra szed gyógyszert kértem hogy mérjük meg a vérnyomását. Vérnyomást mérni ugye kényelmes teshelyzetben hátradölve kell, ezért mondtam neki hogy üljön le egy másik székre, megmérni a vérnyomását. Hát azt mondta márpedig ő nem ül át, és hisztizett, ordított. Nem tudtam neki még megmérni sem. Nagyon felhúzom magam ilyeneken. Nehezen viselem tőle ezt a viselkedést...
2016. jan. 11. 22:26
15/46 anonim válasza:
8-as vagyok. Próbáljatok meg családilag felkészülni, hogy állandó felügyeletre lesz szüksége... lehet, hogy az agresszivitás hamar elmúlik (romlik a szellemi állapot, lecsendesedik), de nem biztos. Tisztázni kéne, hogy alzheimer-e vagy sem. Másfajta pszichés okból is van időskori személyiségváltozás. Az Alzheimer fizikai változás az agyban, nem rosszindulatból változott meg, hanem bizonyos agyi tevékenységek működése romlik el. Kitartást kivánok nektek.
16/46 A kérdező kommentje:
Kedves 8-as!Köszönöm!
2016. jan. 12. 18:59
17/46 A kérdező kommentje:
Mostanában képzeljétek úgy tűnik elmúlt az agresszió. Persze továbbra sem lehet vele értelmesen beszélgetni, mert a beszélgetést nem tudja követni, ha beszélek hozzá hosszabban látom az arcán hogy teljesen mereng maga elé.
Furcsákat továbbra is mond, hogy pl azt mondja nekem a lányának, hogy elmentem a párom sírjához. Tehát a saját apámról beszél....
2016. febr. 15. 19:43
18/46 A kérdező kommentje:
Ja azt még elfelejtettem hogy mindig mondja hogy valaki áll a kapuban. Mindig egy férfi sötétben. Kérdeztem tőle hogy a kutya ugatja e, azt mondja hogy nem. Ez kb. 3 hetente, havonta előfordul...
2016. febr. 15. 19:47
19/46 anonim válasza:
8-as vagyok. Sajnos, amit leírtál, abból arra lehet következtetni, hogy romlott az állapota... voltatok szakorvosnál?? Muszáj lenne. Létezik olyan gyógyszer, ami ebben a szakaszban még képes lassítani a szellemi leépülés folyamatát, és ez nektek, akik leendő ápolói lesztek, segítség. Tipikus tünet, hogy már nem élő személyeket keres, velük akar találkozni, "haza" akar menni, stb.
20/46 A kérdező kommentje:
Kedves 8-as! Már nem élő személyeket még nem keres, csak ezek a tünetek vannak amiket eggyel feljebb leírtam. Ma pedig nem ismerte meg azt az asztalost aki kb. 6 éve dolgozott nála. Szakorvoshoz nem tudom elvinni azok miatt amik miatt már korábban is. A háziorvos abszolút nem veszik komolyan amiket mondok neki, szerinte teljesen ép elméjű és maximálisan beszámítható!Idézve szavait: "olyan messze van a beszámíthatatlanságtól mint Makó Jeruzsálemtől!" Persze erősködhetnék hogy adjon beutalót, de még mindig ott van az anyám akit sehogyan sem tudok rávenni hogy menjünk el....
2016. febr. 18. 16:42
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!