Honnan lehet tudni, hogy Asperger-szindrómás vagyok-e?
- Szociális interakciók minőségbeli hiányossága
- Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő
- Érzékszervek működésének sajátosságai: érzékelt ingerek feldolgozása eltér
Ezek után:
A DSM V szerinti kritériumok, és besorolás jelenleg így néz ki: [link]
Tudom, hogy nem ez volt a kérdés - teszteket is csatoltam... Nekem azt mondták, hogy ezek a tesztek iránymutatásnak nagyon jók, de a kérdés eldöntésére NEM alkalmasak!
Szerintem akkor érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni, ha jelenleg bármilyen hátrányod, nehézséged, problémád van ebből! Ha van diagnózisod, egy pszichológus utána tud nézni a témának, és a neked leginkább megfelelő terápiát alkalmazni!
#9: A szociális fóbia, az elkerülő személyiségzavar, a szorongásos zavar, (és az ocd) szokásos diagnózisok aspergereseknél. (És még csak egyértelműen tévesnek sem ítélném...)
Ja igen: A DSM V Magyarországra is betette a lábát, nem hiszem, hogy adnak Asperger-szindróma diagnózist...
#9 a fény és hangérzékenység nem kötelező sőt még csak nem is olyan gyakori
#12 a diagnózisra azt írják hogy autizmus spektrumzavar, a DSM-V-ben ez magába foglalja az Asperger-szindrómát. Szóval ha úgy vesszük, adnak.
Itt egy rakás teszt, magyarul sajnos nem sok van de ha tudsz angolul akkor már igen.
Regisztrálós de csak megadsz egy felhasználónevet, jelszót meg egy emailt 2 perc az egész. És a tesztek elég részletesek, egy rendes diagnosztizálásnál is ilyesmiket töltetnek ki. Meg aztán az eredménynél ott van hol mennyi az átlag pont.
Ja és egyetértek #11-el ezek a tesztek csak arra jók hogy megtudd, érdemes-e elmenned egy pszichológushoz/pszichiáterhez. Ha nagyon az átlag fölött vagy a teszteken (jelzi is az oldal sárgával az eredménynél) szerintem érdemes elmenned. Ezzel kapcsolatban még lenne egy tanácsom: ha úgy döntesz felkeresel egy pszichológust jól nézz utána hogy milyen, mert előfordul sajnos hogy hülyeségeket mondanak és nem megbízhatóak, tapasztalatból tudom.
Egyébként felnőtt vagy? Ha nem akkor még ingyen diagnosztizálnak de külömben fizetős, nem tudom mondjuk mennyibe kerülhet szerintem változó.
Ha bármi kérdésed van amúgy, esetleg tapasztalatcserét szeretnél nekem írhatsz szívesen segítek. Én aspergeres vagyok, úgyhogy valószínűleg többet tudok mondani egy diagnosztizálásról pl mint amennyit a neten leírnak, vagy épp a társadalomban adódó problémákról.
a félénk az nem azt jelenti, hogy félsz.
De ha ezt nem érted igazán, esetleg az is lehet esetleg jele az aspergernek sztem.
A DSM V-ben nincs Asperger-szindróma diagnózis, az európai rendszerben pedig (terv szerint) a spektrumzavar alatt említik. ( [link]
Általában az amerikai rendszert másolják...
A diagnosztizálás ára felnőttként 38 ezer forint - ez is csak része a teljes összegnek. Ha felnőtt vagy, és érdekel a dolog menete, írj üzenetet.
Egyetértek az előttem szólóval: a pszichológusokat nagyon meg kell válogatni! Főleg helyi rendeléseken és magánpraxisok esetén vannak "érdekes" emberek...
Érdemes az ELTE vagy a SOTE klinikájához ajánlást kérni, ott orvosi stáb van (azaz klinikai szakpszichológusok - Dr.) Én a SOTE-ra járok, és teljesen rendben van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!