Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A szakadatlan álmodozásnak...

A szakadatlan álmodozásnak hogyan lehet véget vetni, uralni?

Figyelt kérdés

Már régóta megvan ez a rossz szokásom. Már általános iskolás koromban állandóan történeteket találtam ki, amelyek idővel más formát öltöttek, de mindig nagyjából ugyanarra a sémára épültek. Bizonyos vágyaim teljesültek be bennük. E mellett elképzeltem ideális (baráti, szerelmi) kapcsolatokat ismerősökkel, amelyek csak nagyon ritkán valósultak meg. Viszont már évekkel ezelőtt elkezdtem tehernek érezni az egészet. Egyrészt sokat csalódom, mert nagyon beleélem magam az utóbbi említett ábrándjaimba, másrészt annyira elmélyülök az egészben, hogy szinte észre sem veszem a körülöttem lévő világot, nem érzem, hogy egészében "felfognám", "kiélvezném" az egészet. Szinte azt is csak ábrándnak érzem, és amikor magamhoz térek néha-néha, hogy ez a valóság, hihetetlenül zavarba tudok jönni (főleg, ha ilyenkor emberek között vagyok). Arról nem is beszélve, hogy ha rosszabb kedvem van, akkor a negatív gondolataimban őrlődöm... Másnak is van ilyen "gondja"? Hogyan lehetne ezen segíteni? 23 éves fiú vagyok.

(úgy érzem, jó helyre írtam a kérdést, de ha mégis áthelyezi az adminisztrátor máshova, készségesen lefogadom a döntését)

2009. dec. 20. 21:33
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

Nekem is van ilyen gondom, de nem ennyire durván. Én is sokat ábrándozok, történetezek. Van egy labdám, azt szoktam otthon fekve dobálni, és akkor is találok ki történeteket, meg lefekvéskor is, és ez nagyon megnyugtat. Próbáld meg te is egy ilyen, vagy ehhez hasonló cselekvésre korlátozni az ábrándozást, hátha hozzászoksz és nem fogsz mindenhol álmodozni. :)

20/N

2009. dec. 20. 21:38
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
én is ilyen vagyok, és ami rosszabb hogy néha még magamban is beszélek, és ez elég furán jön ki szüleim vagy barátaim előtt.. egy időre sikerült valahogy leszoknom róla, de azóta újra előjött
2009. dec. 20. 21:57
 3/21 anonim ***** válasza:
A gondolataidat, így az álmodozásodat is te urallod, nem pedig az téged. Ha mégis úgy érzed, megfordult a dolog, és a mindennapi életviteledben zavar, menj el egy jó pszichológushoz, akivel kitaláljátok, mitől van ez, és ha sikerült, meg fog szűnni, ismét te fogod irányítani őket. Sok sikert!
2009. dec. 21. 00:30
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Én is ilyen voltam, 18 éves koromig. Éjszakánként alig aludtam, olyankor is csak forgolódtam, álmodoztam.

Aztán elköltöztem otthonról, egyetemre kezdtem járni, albérletbe költöztem, lett egy kutyám, dolgoztam suli mellett, egyszóvel elkezdtem felnőtt életet élni, és az élet dolgai lekötötték minden időmet. Éjszakánként hullaként zuhantam az ágbya. Az álmodozásnak vége szakadt. Ennek már 3 éve. Iszonyatosan hiányzik, úgy érzem, nem vagyok teljes ember, hogy a kreativitásomat is elvesztettem ezzel együtt - pedig a munkámhoz szükségem lenne rá.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem nálad is eljön majd az az idő, amikor a dolgok jobban lekötnek majd, mint az álmodozások. Kívánom neked, hogy akkor se felejts el mesélni magadnak, néha szakíts rá időt, találd meg a helyes utat, mert ezáltal is fejlődsz.

2009. dec. 21. 02:01
 5/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mind nagyon haznos volt.

Az utolsóhoz szeretném hozzátenni, hogy az én életem is sokat változott (pl. jártam én is egyetemre), de úgy érzem, még így is megtalálom a lehetőséget az álmodozásra. Ha máskor nem, legalább arra a pár percre esténként, ami a lefekvés és az elalvás között eltelik, és sokszor ez a legrosszabb.

2009. dec. 21. 12:52
 6/21 anonim válasza:
En is szoktam sokat abrandozni,de engem neha idegesit,mert nem tudok olyankor figyelni olyan jol a realis dolgokra.En a munka kozben is sokat abrandozok,es engem ez inkabb farasztani szokott.Este lefekveskor,pedig mintha atalmodnam az egesz napomat,es ilyenkor nem tudok elaludni,mert egyszeruen nem tudom kikapcsolni az agyamat.De lehethogy a te problemad valamiben mas
2009. dec. 21. 15:31
 7/21 anonim ***** válasza:

énis totál ilyen vagyok és nagyon kétségbeejtő...nemtudok mit kezdeni ezzel

16/L

2009. dec. 21. 19:43
 8/21 A kérdező kommentje:

15:31-es: nem, azt hiszem az én problémám is pontosan ilyen.

Ha van valaki, aki erről szívesen beszélgetne, levelezne, jelezzen nyugodtan...

2009. dec. 21. 20:14
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

Én 19/L vagyok,nekem ez kb 13 éves koromban kezdődött,és aztán egyre durvább lett... Kb 2 éve volt,hogy az egész életemet ez töltötte ki.Akkor gimis voltam,suliból hatzajöttem aztán ejfélig nyomattam az álmodozást (nekem is 1 téma köré épülő dolog volt,egy vágyam köré,nálam még gázabb a dolog,mert ez önmagában is egy fura "vágy") Hétvégén pedig reggeltől estig csak ezt csináltam...Én közbe járkáltam is,meg beszéltem is,de azt nem hangosan.

Aztán már besokalltam,elmentem pszichológushoz,de csak pár alkalommal tudtam elmenni (gyerekdoki volt,és pont betöltöttem a 18at) és szóval csak annyira jutottunk,hogy üres az életem,és meg kell tölteni valós élményekkel,és akkor nem gondolnék folyton erre.Egyébként nem is hittem neki...

Aztán most hogy eljöttem egyetemre,itt le van foglalva az agyam (egyébként nem élményekkel,hanem problémákkal,de legalább valós dolgokkal),meg kollégista vagyok,ott nem is tudom csinálni ezt a dolgot,és így nem is nagyon csinálom...

De mikor hétvégére hazajövök,akkor mindig csinálom,meg a vonaton is,meg mindig,szóval teljesen nem tudtam kiölni magamból.De a megoldást tudom ellene: izgalmassá és tartalmassá kell tenni a valós életed,és akkor nincs szükség ábrándozásra.Igaza volt a pszichodokinak,mostmár én is így gondolom,ahogy ő mondta!

Ha gondolod,írhatsz nekem privát üzit

2009. dec. 21. 21:02
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Meg amúgy vannak nekem is ilyen normális dolog köré épülő ábrándjaim,mármint amikben emberekkel képzelek el egy szerelmi kapcsolatot (a valóságban nekem se jön össze természetesen..) meg az ábrándjaimban mindig magabiztos vagyok,szerencsés és talpraesett,és vidám,és nem bénázok el semmit és... szóval minden,ami a valóságban nem jön össze :D

Egyébként én így,hogy csak viszonylag ritkán csinálom,már nem érzem tehernek.2éve,mikor folyamatos ezt csináltam,akkor nagy teher volt tényleg:S De amúgy erre is megintcsak az van,hogy élőbe kéne ezeket a kapcsolatokat kialakítani (csak persze,ha ezt a másik fél nem akarja,pl akivel a szerelmi kapcsolatot elképzeled,azon elég nehéz túllépni...) meg élőbe kéne élményeket csinálni magunknak. (előző voltam)

2009. dec. 21. 21:21
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!