Ez alkoholizmus, vagy csak én dramatizálom túl a helyzetet?
én vagyok, akinek a lefele kéz ment :D
Ezt írod:
"Szerintem eléggé kivehető, hogy az alkalmankénti pár pohár, egy jó társaságban egy jó pincészet bora mellett mondjuk havonta 1-2 alkalommal normális kategóriának tartom. A rendszeres olcsó, minőséginek nem mondható pancsolt sörivás viszont szerintem nem az a kategória."
Ez számomra azt jelenti, hogy lenézed őt azért, mert nem minőségi piát iszik.. :( Több oka is lehet, nem akar sokat költeni, szeret egyedül iszogatni otthon, nincsenek barátai, akikkel iszogatna, vagy pont hogy nem akar pl kocsmába menni, inkább nyugiban megiszik otthon 1-2 söröcskét.
Azért, mert valaki olcsó, alsó kategóriás italt iszik, még nem kevesebb ember nálad..Ha nem érted, miért issza ezt, akkor talán kérdezd meg itt és ne itt nyafogj, királylány, hogy nem a drága, puccos piát issza..
A kérdésedre a válasz: Igen!! Túlreagálod. Valószínűleg mindent az életben. Igazi drámakirálynő vagy! :)
Szia! A férjemmel szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal foglalkozunk már évek óta. - Van némi személyes érintettségünk is, ő absztinens alkoholista, én pedig a hozzátartozója :)
Először is, egy alkoholista szülővel a háttérben normális, hogy aggódsz. Gondolom ebből a tényből adódtak elég kellemetlen tapasztalataid.
Ugyanakkor azt is el kell hogy mondjam, hogy ez az aggódás nem fog előbbre vinni. Anyukád alkoholizmusa valószínűleg a te személyiségedben is okozott negatív változásokat. Azok a lányok, akik a szülő alkoholizmusától szenvedtek hajlamosak alkoholista személyiségű embert választani társnak. És hajlamosak az alkoholizmus felé lökni akaratlanul is a társukat. Ha minden üveg olcsó sörből tragédiát csinálsz, pont ezt teszed.
Ha szabad javasolnom, keress egy hozzátartozói csoportot (Al-anon mondjuk), ahol segíthetnek, hogy feldolgozd anyukád alkoholizmusát és megelőzd a párodét...
Másrészt abban igazad van, hogy a mindennapos alkoholfogyasztás már nem egészséges, és az alkoholfüggőség a leggyakrabban épp az ilyen szokások talaján alakul ki. De ha titkolnia kell, ha ellenőrzöd, esetleg "hisztizel", az nem segít, sőt. Ha ő gyerekkorától ezt látta - márpedig ahogy mondod, náluk ez a normális, akkor nem is fogja igazán érteni, hogy mi a bajod.
El lehet mondani neki, hogy zavar. Hogy érzed az alkoholszagot, és az benned rossz emlékeket ébreszt. Próbálhatsz kompromisszumot kötni, hadd igyon meg a vasárnapi ebédhez egy sört, és ha a kedvenc csapata játszik, hadd nézze sörrel a meccset, akár egyedül - de nyíltan, és mindenféle felőled jövő negatív visszhang nélkül. Könnyebben fog lemondani a többiről.
Persze ott van az a lehetőség is, hogy valamilyen szinten már most függ az alkoholtól. A veszekedés, tiltás, stb. ez esetben sem fog használni. Ezek mind csak a te életed fogják megkeseríteni. Hogy akkor hogyan tovább, az nagyon sok mindentől függ.
Ha nagyon aggódsz, privátban megkereshetsz, megpróbálok segíteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!