A szülés felerősítheti a rejtett mentális betegségeket?
A szülés, vagy esetleg az az utáni időszak. Vagy akár kihozhatja valakiből?
gondolok itt pl. borderline-ra, de akáár más betegségre is.
köszi
az az igazság, hogy tőled "hallottam" először erről a borderlineról.
Mi az hogy, voltak világvége hangulataim:(:( nem vagyok rá büszke, de többször kívántam, bárcsak ne vállaltam volna gyereket:( amikor nagyon mélyen voltam, a saját halálomat is kívántam:(
de úgy érzem most már túl vagyunk a nehezén. Néha nagyon nem könnyű az igaz, de most hogy már nagyobbak, értelmesebbek, könnyebb velük.
Neked is jobb lesz majd, hidd el. Főleg majd ha elkezd beszélni.:)
Meg még annyit tennék hozzá, hogy érdemes szakemberhez fordulnia.
Ez most már nem pusztán az Ön mentális egészségéről szól, hanem a gyerekekéről is. Felelős azért, hogy ne egy beteg anya mellett kelljen felnőniük.
En adtam egy zoldet ezert is, viszont a skizofrenia latvanyosabb dolog. Nincsenek dupla, tripla.. szemelyisegjegyeim, legalabbis a masik enem szerint :) na jo vicc, volt, nem gondolom hogy skizo.
Te hol olvastal errol? Valami bovebbet?
PPT depi szerintem jo masfel evvel szules utan mar nem postpartum.
Nem mondtam, hogy Ön szkizofrén. Ha jól olvastam, a kérdés arra vonatkozott, hogy felerősítheti-e a szülés a látens mentális betegségeket az arra hajlamosakban, erre válaszoltam. Ön sem gondolhatja komolyan, hogy a gyakorikérdések.hu-n keresztül helytálló diagnózist fog kapni.
A post partum depresszió is elhúzódhat nagyon sokáig.
A szkizofréniás anyákról a Psychopatia Sexualis nevű tanulmányban olvastam, de nem ajánlom, mert 1894-ben íródott, rengeteg elavult nézetet tartalmaz. Biztosan ezen felül is vannak hozzá anyagok.
Továbbá, a szkizofrénia nem egyenlő a többszörös személyiséggel vagy a hasadásos személyiségzavarral. Ez utóbbinak létezése nem is egységesen elfogadott szakmai körökben.
Tudom, hogy ennek az Ön problémájához nincs köze, de szeretném kicsit oszlatni ezt a sajnos eléggé elterjedt tévképzetet a szkizofrénia természetével kapcsolatban.
Azért ismertél magadra a borderline-ban, mert az agyad keres valami kiskaput. Ha beteg vagy, akkor az nem a te hibád, ugye? Hisz ezt könnyebb elfogadni, mint azt, hogy nem bírod ki a saját gyerekedet, hiszen ezt az agyad a rossz anyasággal azonosítja. Te pedig nem akarsz rossz anya lenni, nem akarod ezt beismerni magadra.
Pedig nem vagy rossz anya. Attól, hoyg a helyzet új, stresszelsz a felelősségtől, épp azt mutatja, mennyire félsz, hogy valamit rosszul csinálsz, mennyire félted a gyerekedet, mennyire szeretnéd jól nevelni.
Próbálj meg megnyugodni. Nyilván nem egyszerű, hogy nehezen alszol, hisz a gyerek sír és felébreszt éjszaka, vagy el sem akar aludni. De egyszer kérd meg anyukádat, anyósodat, testvéredet, hogy vigyázzon a gyerekre, te pedig vegyél ki egy nap szabit, és pihenj. Menj szórakozni, ruccanjatok ki a férjeddel valahová, aludd ki magad. Egyből szebb lesz minden, hogy nem kell napi 24 órában stresszelned a gyerek miatt.
Egyébként ajánlom a Várandósok című filmet, pont jó lesz, hogy lásd, nem kell mindennek tökéletesnek lennie, mert a gyerekvállalás nem egy tündérmese. (Jó, ez kissé korábban játszódik, de hidd el, pont jó lesz! ^^)
Szia!
Hat tudod, belem latsz..megkonnyebbultem, amikor olvastam errol s magamra ismertem. Mert akkor talan van magyarazat arra, hogy hulye vagyok.. Kapok valami bogyot, s talan normalis leszek ujra. Vagy ha visszamegyek meloba. Mert tenyleg, lelkiismeret furdalasom van, hogy visszavagyom, nagyon zavar a hangoskodas, ha szo szerint nyig a gyerek es nem mond, nem csinal semmit. Ugy be tudok poccenni, hogy csak na.
A jatekaival nem jatszik, tonkretette a napszemuvegem -ok, tudom, egy targy- de most nem tudok venni. Tudja, hol es mik a jatekai, mondogatja is, de akkor is a mi dolgainkkal jatszik. Megtalalja azt az egyet, ami a legveszelyesebb, legfolyosabb, legszinesebb, legleg..:)
Es hianyzik a felnott tarsasag, az ep elmeju beszelgetes. Hianyzik a regi eletem.
Es koszi a filmet, belekukkantottam, jonak igerkezik! Amint lesz ra modom, megnezem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!