Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan iktassam ki a szeretetv...

Hogyan iktassam ki a szeretetvágyamat?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy 24 éves srác vagyok. Annyit kell tudni rólam, hogy a tinikorom nem volt átlagos, illetve gyakorlatilag nem volt. Nem tanultam meg emberi kapcsolatokat kialakítani, főleg számítógép és tévé előtt ültem csak. Barátaim nem voltak, csak névtelen, álnév mögé bújt emberek, akikkel az interneten kommunikáltam. Általános iskolába és gimnáziumba Pestre jártam, itt édesapámmal éltem (szüleim elváltak). A gimnázium befejezése után vidékre költöztem, édesanyámhoz, máig itt élek. Tőle rengeteg szeretetet, lelki törődést, odaadást kaptam, és egy rendkívül poizitív környezetet teremtett nekem az elmúlt 4 évben. Egy hónapon belül külön fogok költözni albérletbe, mivel kaptam főállásban munkát, és szükségem van arra, hogy önálló legyek, és néha jólesik az egyedüllét. Ez a négy év azonban teljesen rányomta a bélyegét a lelki világomra. Mióta itt élek, sokkal inkább kinyíltam lelkileg, bár nem eléggé. A szeretetre azonban sokkal jobban szükségem van, vagyis inkább arra, hogy valakit szerethessek. Ő nyilván egy lány lenne. Barátnőm még nem volt (még szűz vagyok), a közösségekbe is nehezen illeszkedem be, néha elveszítem a fonalat, és nem tudom, hogy lenne érdemes beszélgetni, miről, és milyen. Sokszor rohadtul nem értem, mi értelme hülyeségekről beszélni csak azért, hogy megmutassam, vagyok valaki. Szeretek inkább kifinomultan, szofisztikáltan beszélni, káromkodás nélkül, akár hivatalosan is, de az értelmetlen hülyülésre és viccelődésre valahogy nem mindig áll rá az agyam. Folyton algoritmusokat, módszereket keresek, hogyan kéne "felszedni egy lányt" vagy csak szimplán barátkozni más emberekkel. A lelki állapotomat és a hangulatomat nagyon befolyásolja ez a "lány szeretete iránti igény". Szoktam róla dalokat is írni, zenéket, főleg magamnak, itthon - publikálni nem nagyon szoktam őket, mert félek, hogy esetleg nem illik bele a rólam alkotott képbe, és emiatt kinézhetnek valahonnan vagy azt hiszik, hogy dicsekedni akarok vele, így nem linkelem ki facebook-ra se meg semmi.

Na és végre a kérdés:

Valami olyan módszert vagy megoldást keresek, amivel stabilizálhatom az állapotom. Nem azt akarom, hogy ne legyenek érzelmeim, hanem hogy ezt a görcsös igényt, vágyat visszafogni, hogy ne legyen hatással a hétköznapjaimra. Nem akarom, hogy vágyjak arra, hogy megérinthessek valakit, nem akarok szerelmes lenni, vagy ha azt muszáj, nem érzelmi kilengésekkel. Nem akarok ezeket az érzéseket. Szeretnék nyugodtan élni, ilyesféle érzelmek nélkül, ha lehetséges. Szeretnék ugyanakkor nagyon pozitív ember lenni, optimista, vidám és jókedvű - mindezt szeretet, vagy szeretet-igény nélkül. Nehezet kérdezek, tudom. Lövésem sincs, hogyan álljak neki. Agykontroll-tanfolyamon voltam már, de az régen volt. Nem csak az ilyen jellegű megoldások érdekelnek. Bár megvetem az alkoholt és a drogokat, de nyitott vagyok bármely, lehetőleg nem szintetikus (ha az, az se nagy baj) szerre, ami normalizálja ezeket az érzéseimet.

Mellékes infók (nem muszáj elolvasni):

Szinte mindennapos, hogy itthon vagyok és az ad erőt tanulás vagy a számítógépes távmunka végzése közben, ha lefekszem az ágyamra, átölelem a paplant és tíz percen keresztül elképzelem így, mintha azt a lányt szeretgetném, aki éppen megfogott a környezetemből. Elképzelem, hogy a fülébe súgom, hogy szeretem, hogy megpuszilom, hogy érzem, ahogy hozzámsimul, és gondolatban, lélekben egy lehetek vele. Ezek mindig konkrét személyek, sosem bálványok. Annyi van csak, hogy velük még távolságtartóbb vagyok a való életben. Nem merek feléjük közeledni, mert akkor átváltok a görcsös/gátlásos/megfelelnivágyó önmagamba, ami senkinek sem tetszik, még nekem se. Informatikát tanultam, és az egyetemen ahová jártam volt még egy-két magának való befordult ember, akiről hallottam vissza elég negatív sztorikat, pletykákat. Nem szeretném, hogy ezek rólam terjedjenek bárhol.

Elnézést a hosszúra sikeredett kérdésért, köszönöm a válaszokat előre is

2012. máj. 21. 13:23
1 2 3 4 5 6
 1/55 anonim válasza:
73%

Szia!

Miért akarod kiiktatni ezt az érzést? Miért nem inkább beteljesíteni : azaz találni egy barátnőt? Nyilván, ha lenne valakid, akin kielégíted a szeretet-igényedet (ami egyébként szerintem tök normális!), akkor a folyamatos vágyakozás is elmúlna...

2012. máj. 21. 13:36
 2/55 A kérdező kommentje:
Mert úgy érzem, könnyebb lenne kiiktatni, mint odáig eljutni (kommunikációs technikákban, önkifejezésben stb.), hogy legyen valakin beteljesíteni. A másik pedig, hogy ha van is kin beteljesíteni, akadhatnak gondok a kapcsolatban, így ez is hullámzást okozhat az érzelmeimben, ami plusz probléma. Valószínűleg így, hogy senkim nem volt ennyi ideig, nem 1-2 nap lenne megtanulnom a helyes konfliktuskezelést egy kapcsolatban, bár korábban érdekelt nagyon a téma, így sok cikket és könyvet elolvastam a témában.
2012. máj. 21. 13:39
 3/55 anonim válasza:
85%

(az első vagyok)

szerintem az ember társas lény, így egy teljesen természetes tulajdonságot akarsz kiiktatni. Kb. mintha azt kérdeznéd, hogy lehetne-e hogy többé ne kelljen enned, vagy wc-re menned :)

Nem tudom segítség-e neked, ha ezt írom, mert végülis nem ezt kérdezted :) de amit érzel, az kb olyan mint egy pubertáskori kamasz lelkivilága csak egy kicsit késve. (biztos anyukád (= egy nő) közelsége indította ezt be...)

De 24 évesen azért nem vagy ezzel egytáltalán elkésve (az öcsém idősebb nálad, és nem látott még nőt, csak virtuálisan, és még őt sem érzem egyedi esetnek...); a te személyiségeddel valószínű nem buliban/ munkahelyen kell ismerkedni, hanem pl. online társkeresőben... szerintem sok hasonló cipőben járó lány is van, aki 18-20 évesen ugyanúgy veled együtt fogja tanulni a társas kapcsolatok kezelését...

2012. máj. 21. 14:00
 4/55 A kérdező kommentje:
Értelek. Nálam az a helyzet, hogy van valami, ami rosszul működik, és nem gondolom, hogy valaha is megjavul. Túl sok negatív képzet, gátlás és sérülés van bennem ahhoz, hogy normális kapcsolatot alakítsak ki lányokkal (vagy akár fiúkkal baráti kapcsolatot). Ami pedig nem működik azt vagy megjavítják, vagy kiiktatják. Az én esetemben szerintem már nem éri meg megjavítani, így pótolni kell valamivel ezt a természetes igényt. Vannak beteg, allergiás emberek, akik bizonyos típusú ételeket nem ehetnek, mert a szervezetük rosszul reagálja le, mégis szükségük van azokra a tápanyagokra, amik úgy egyébként ezekben az ételekben fordulnak elő. Nekik találták ki a táplálékkiegészítőket, és így is lehet közel egészséges életmódot folytatni, ha az ember odafigyel. Nekem is ez kell, csak mentálisan. Helyettesíteni a szeretetet valami mással, mert önmagam miatt allergiás vagyok rá, értsd: bepánikolok és rosszul reagálok, ha bármiféle szeretet-interakcióba kerülök a külvilággal, más emberekkel (leszámítva a közvetlen családi környezetet).
2012. máj. 21. 14:21
 5/55 anonim válasza:

(még mindig az első)

Ha ennyire így érzed, akkor biztos több gond is volt a tini-korodban, mint csupán a társas kapcsolatok hiánya...?

Az eredeti kérdésedre persze nem tudok jó választ, de kifejezetten értelmes, intelligens srácnak tűnsz, és sajnálnám, hogy pont egy ilyen srác válassza a magányt élete végéig... ;)

Ha a szó orvosi értelmében pánikolsz az emberektől, kapcsolatoktól, akkor talán érdemes egy pszichológust megkeresni; szerintem segíthet...

A magány és szeretethiány ellen pedig szerezz be háziállatokat :) Na meg tartsd a napi kapcsolatot anyukáddal.

Tényleg, anyukáddal vagy mással a családodból nem próbáltál erről beszélni?

2012. máj. 21. 14:35
 6/55 anonim ***** válasza:

Nem mindenki életének van értelme.

Viszont a jó hír, hogy adhatsz neki.

Kezdj el foglalkozni valamivel, amit más hasznosnak ítél. Ha te, speciel, semmit sem ítélsz annak.

2012. máj. 21. 16:06
 7/55 anonim ***** válasza:

A szeretetre kérdező mindenki vágyik ez nem egy egyedi valami, és még álmodozni is lehet róla "átölelve egy paplant" De azért tenni is kell ha begubózol akkor magányos maradsz. Számtalan lehetőség van hogy barátokat találj vagy olyan közösséget ahol azt érzed odatartozol. Hasonló az unokám is tele olyan szülőktől elszenvedett fájdalommal amit nehéz kiírni az életünkből sajnos.

Informatikusnak készül és országúti bringás-- de még ott is magányosan edz sajnos-- viszont az edző teremben és a versenyeken összejönnek így számtalan barát-ismerőst szerezett ás remélhetőleg egy-egy kis csajt is.

Azt írtad agykontrollra jártál-- az annyi mint halottnak a csók...

Ne menj sehová ne dobáld ki a pénzedet minden butaságra elég ha önmagaddal foglalkozol majd a megnyílsz.

Mivel ennyi idős vagy érdemes lenne belenézned az írásaimba amiben nagyon sok tanácsot találhatsz.

60.f. Szeretet, szerelem, barátság, és elmúlás...

69.f.Gyógyulni a Lelkünk segítségével.

19. f. A két csodálatos lelkünk.

Ez két blog, külön keress rá a fejezetekre

2012. máj. 22. 09:29
 8/55 anonim válasza:
Szia Tibi,ne aggódj egyszer te is találsz valakit.:D
2012. máj. 22. 18:12
 9/55 anonim ***** válasza:
83%

"Hogyan iktassam ki a szeretetvágyamat?"

Nem lehet és nem kell kiiktatni.

"a közösségekbe is nehezen illeszkedem be, néha elveszítem a fonalat, és nem tudom, hogy lenne érdemes beszélgetni, miről, és milyen"

Ha nem vagy egy nagy társasági ember, akkor nyilván nehéz számodra beszélgetéseket _elkezdeni_. De nagyobb társaságban úgyis lesz más, aki elkezdi. Ebbe bele lehet kapcsolódni. Ez egyszerű: pl. reagálni kell arra, ami elhangzott. A lényeg: (1) arányosság - ne beszélj sokat, de ne is csak kérdezz vagy bólogass, (2) nem kell vitákat gerjeszteni, de legyen saját véleményed, (3) személyesség: csak akkor fognak rád emlékezni mások (és csak akkor fognak hiányolni), ha nem személytelenül, általánosságban beszélsz, hanem beleviszel személyes dolgokat is.

"Folyton algoritmusokat, módszereket keresek, hogyan kéne "felszedni egy lányt" "

Rámosolyogsz, köszönsz neki. Kérdezel valamit tőle. Ha visszamosolyog és nem kelletlenül válaszol, akkor beindulhat egy párbeszéd. Ha beindult egy párbeszéd, akkor kialakulhat egy ismeretség, majd nagyon gyorsan el lehet jutni a párkapcsolatig. Pillanatok alatt. (Ha az egész nem akar beindulni, akkor hagyni lehet a fenébe az egészet, próbálkozni kell másnál.) Mindez nem bonyolult, csak az alacsony önbizalmú emberek azt hiszik, hogy valami piszok nehéz dolog. Minden okod megvan a jó önbizalomra. 24 éves informatikusként (sok pénzt kereshetsz, van munkahelyed, lesz albérleted, ahova fel tudod vinni a csajt) teljesen jó helyzetben vagy.

"Szoktam róla dalokat is írni, zenéket, főleg magamnak, itthon"

Mondjuk ezeket ha lehet, ne vedd elő csajozáskor.

" Nem akarom, hogy vágyjak arra, hogy megérinthessek valakit, nem akarok szerelmes lenni"

Ezek ösztönök. Alapvetőbbek és szívósabbak, mint az összes elméleted vagy gondolatod. Tehát nem tudod őket kiiktatni. Az ösztönöknél nem az a kérdés, hogy ki tudjuk-e őket irtani (nem lehet), hanem az, hogy hogyan vezetődnek le. Hogy szerencsétlenné tesznek vagy boldoggá. Pl. ha becsajozol, akkor pozitív módon vezethetők le a feszültségeid.

"Bár megvetem az alkoholt és a drogokat, de nyitott vagyok bármely, lehetőleg nem szintetikus ... szerre"

Csak semmi "szer"!

" Elképzelem, hogy a fülébe súgom, hogy szeretem, hogy megpuszilom, hogy érzem, ahogy hozzámsimul"

Ha ebből erőt merítesz, akkor képzeld, mire lennél képes, ha ez a valóságban történne. Tehát arra kell törekedni, hogy a valóságban történjen meg. Akkor fog megtörténni, ha próbálkozol. Akkor fogsz tudni próbálkozni, ha lemondasz arról a rögeszmédről, hogy neked "úgyse sikerülhet", miközben átlagosnál jobb esélyeid vannak.

"Annyi van csak, hogy velük még távolságtartóbb vagyok a való életben. "

Ha ennyire félsz a nőktől, amire semmi okod különben (emberek, mint te, kb. ugyanezekkel az igényekkel, sőt! akár még erősebbekkel), akkor ne egyből azokkal kezdj, akik túlságosan "megfogtak". Próbálkozz olyannál, akitől kevésbé félsz, mert mondjuk barátságosabbnak tűnik.

"Túl sok negatív képzet, gátlás és sérülés van bennem ahhoz, hogy normális kapcsolatot alakítsak ki lányokkal "

Igen. Mégpedig a negatív képzet, ami gátol, az pontosan ez a duma. Próbálkoztál már "normális kapcsolat kialakításával"? Gondolom, még nem. Tehát elképzelted, hogy nem fog menni, és attól kezdve ezt tényként kezeled. Senki sem cseszik ki veled, csak te. Egyébként nem rossz ötlet pszichológushoz fordulni és talán ki tud hozni ebből az állapotból.

2012. máj. 23. 14:07
 10/55 anonim ***** válasza:
Kérdező,- érdemes megfogadnod a 9./ válaszait ami az előbbi volt
2012. máj. 24. 00:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!