Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A filterek használata a...

A filterek használata a közösségi oldalakon, ugye a pszichológusok szerint is káros?

Figyelt kérdés
Ha ezek nyilvánvalóan károsak, akkor a smink, push up melltartó, alakformáló nadrágok, műkarom és társai miért nem tűnnek fel senkinek? Ezek szerintem ugyanúgy torzítják az önértékelést és az önképet. A visszajelzések nem a viselőjük külsejét dícsérik, hanem egy illúziót, ami igazából nincs. Ezek alapján építenek sokan "önbizalmat"? Így náluknál vonzóbb partnert találhatnak, amíg a hozzájuk passzoló egyedül marad. A férfiak alább adják, a nők pedig maguknál jobbat választanak. A végén senki sem boldog. Szóval mi a különbség a filterek és a smink, push up, alakformáló ruhák és a többi ilyesmi között? Miért csak a filterre mondják a pszichológusok, hogy káros? Ezek nem ugyanazt a célt szolgálják?

nov. 16. 09:50
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
Szinte teljesen mindegy egy pszichológusnak, hogy ki milyen módon próbálja valaki kompenzálni az önbizalomhiányát és másegyebeket. "Miért csak a filterre mondják a pszichológusok, hogy káros?" Ezt egy pszichológus mondta neked, vagy netalán olvastad valahol? Egyébként igen, a filterek rosszabbak, mert azok által sokkal könnyebb hamis önképet kialakítani. Ha befesti a körmét, vagy kisminkeli magát valaki, akkor a valóságról beszélünk, és látja, hogy valóban így néz ki. Egy filter (vagy másegyéb okosság) pedig torzítja a valóságot (ezáltal az önképet), mivel azt nem lehet objektív valóságnak tekinteni. Szubjektívnek viszont annál inkább, ha elhiszi magáról, hogy valóban így néz ki.
nov. 16. 10:09
 2/22 A kérdező kommentje:
Igen. Ezt egy pszichológiai videóban láttam. Nem azt mondtam, hogy egy pszichológus nem fogadja el ezeket, mert tudom, hogy náluk fontos az ítélkezésmentes kommunikáció. Csak azt, hogy magát a jelenséget, károsnak mondta. Egyáltalán nem látom a különbséget a smink és a felsorolt egyebek meg a filterek között. Egyik sem a valóság. Mindegyik a valóságot torzítja. Mindegyik illúziót ad a valóság helyett. Az ezekre épülő önértékelés pedig szerintem ugyanúgy illúzió. Ha valaki megfésülködik vagy ápolja az arcát az valós dolog. A smink (stb.) nem az ápoltság része. Önkifejezésnek sem mondható, mert pont a valóságot fedi, torzítja. Mondjuk egy sátánistánál el tudom képzelni önkifejezésként is. Vagy egy harcra készülő indiánnál vagy rejtőzködő katonánál. Szóval a smink és a fent felsoroltak nagyon messze állnak az objektív valóságtól. Pontosan azt torzítják.
nov. 16. 12:07
 3/22 anonim ***** válasza:
100%

Én nem érzem másnak a sminket, mint mondjuk egy előnyös ruhát. A ruhahordásnak praktikus okai is vannak, de nagyon nagy részben a kinézet javítása a célja. Ápol s eltakar, ez a ruhára és a sminkre is igaz.

Ezeknél - a filterekkel ellentétben - fizikailag is úgy nézel ki. A filternél nem.

Persze értem amit gondolsz, nyilván a legjobb ha valaki úgy tudja elfogadni magát, hogy ahhoz se filter, se smink ne kelljen, és ne is a ruhán múljon. De szerintem a filterek negatív hatása sokszoros a sminkhez képest.

nov. 16. 12:49
 4/22 A kérdező kommentje:
Még mindig úgy gondolom, hogy nincs különbség 😀 A smink és az alakformáló ruházat, push up melltartó és a többi ilyesmi sokkal inkább mutat más külső megjelenést, mint a természetes megjelenés. A sminkkel egy nő akár férfi arcot is kölcsönözhetne magának. Ezt csak azért írom, hogy szemléltesse, mekkora érzékcsalódást okozhat. Összehasonlítanám a filterekkel, de szerintem igazából ezek is filterek, amik széles spektrumon tudják torzítani a valóságot. Szerintem nem csak az önértékelésre, hanem ahogy írtam a hozzánk illő társ megtalálásában is óriási keveredést okoz. Ennek pedig rengeteg negatív következménye van.
nov. 16. 13:25
 5/22 anonim ***** válasza:

Kérdező, női oldalon több lehetőség van a tunningra (induljunk ki most abból, hogy a legtöbb nő nőiesen, a legtöbb férfi meg férfiasan szeret kinézni), ezt el kell fogadni. Azt azért megjegyezném, nem minden „tunning” javít valóban a külsőn, szerintem sok nő szebb lenne töltött száj vagy extrém műszempilla nélkül.

De amúgy senki nem tart vissza attól, hogy a természetesebb nőkkel ismerkedj. Valami „praktika” szinte minden nőn van, de hagyd akkor a hatalmas műkörmös, műszempillás, töltött szájú, szolis, hidrogénszőke, szóval, feltűnően megcsinált külsejű csajokat!

A filter vs. smink kérdésében meg egyetértek a válaszolókkal. Ha még a Photoshopról is teszünk említést, akkor meg pláne. Női címlapfotóknál szerintem eléggé bevett, hogy a cici meg van nagyobbítva, a derékról centik lefaragva, popsi megemelve, egy redő, ránc sincs sehol, nemhogy narancsbőr vagy stria. (Néha készül azért pár modellről alig retusált vagy esetleg retusálatlan kép is, ami nincs agyonszerkesztve, vannak egy ideje ilyen kampányok is, de nem ez az általános.) Na, pl. tökéletesen sima, pórusok nélküli bőre senkinek nincs, egy pillanatra sem, annak a modellnek sem volt, akit fotóztak.

nov. 16. 14:31
 6/22 A kérdező kommentje:
Szerintem önáltatás azt hinni, hogy van különbség ezek között.
nov. 16. 15:19
 7/22 anonim ***** válasza:
Oké, de akkor te hol húznád meg a határt ámítás témakörben? Ha egy nő vesz fel melltartót (szivacs nélküli, pamut), az már neked ámítás? Elvégre lehet, hogy lóg a cicije nélküle.
nov. 16. 15:54
 8/22 A kérdező kommentje:
Ez jogos kérdés 😁 Ha az a melltartó nem sejtet nagyobb méretet akkor szerintem az rendben van. Ennyi erővel az alsógatya is tartja a lógó zacsit 😀, de mégsem tömjük ki, hogy nagyobbnak tűnjön. A smink az már akkor is sokat változtat és erősen befolyásol, ha csak egy szempillaspirálról van szó.
nov. 16. 16:01
 9/22 anonim ***** válasza:

De ebben meg így nincs logika. A heréről tudjuk, hogy lóg, mellből meg van ilyen is, olyan is. Itt szerintem csak arról van szó, hogy mondjuk mellet illetően neked fontosabb a méret, mint az, hogy lóg vagy nem lóg (az extrém, köldökig lógást most tegyük félre.)

A szempillaspirál szerintem marhára nem változtat sokat, az én szempilláim pl. rövidebbek, a spirál se csinál belőle hatalmasat.

nov. 16. 16:19
 10/22 anonim ***** válasza:
Térjünk vissza az eredeti kérdéshez: az szerinted miért önámítás, ha valaki sminkeli magát meg ilyenek? Ennek is megvannak a maga társadalompszichológiai okai persze, viszont ez még a valóság. Persze túl lehet tolni az ilyesmit is, lásd például azokat a nőket, akik akkora melleket csináltatnak maguknak, mint 1-1 görögdinnye. Na az már kóros, de az nem, ha foglalkozik a szépségével egy nő. Ami pedig a filtereket és egyebeket illeti, azok óhatatlanul hamis önkép és önhittség kialakulásához vezetnek, és hadd ne kelljen részletezni, hogy utóbbiak miért nem jó dolgok.
nov. 16. 17:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!