Alkohol helyett mi az ami kevésbé káros, de hatékony?
Nyilván a kérdés teoretikus. Mert az alkoholon kívül a legtöbb tudatmódosító szer használata törvénybe ütközik.
Mondjuk van egy középkorú értelmiségi férfi, aki eddig sosem próbált semmi drogot. Ez számára mindig egy vörös vonal volt, egy elvi betonfal, amit sosem lépett át. Alkoholt is csak csak minimálisan, azt is csak inkább az utóbbi években fogyasztott. Amikor valami lehangoló dolog érte az életben. Vagy szociális tevékenység keretében.
De eljött nála is a kapuzárási pánik, és tetejében lelki problémái is vannak. Nulla párkapcsolat, soha el nem ért nagy célok, eltünő barátok, borítékolható magány. Az eddig sikeres életet már nem annyira sikeresnek éli meg. Pedig valójában az. Alakuló depresszió, ami még azért nem teljesen uralkodott el rajta. Epizodikusan rossz kedv.
Nyilván pszichológus lenne megfelelő irány, ezt most tegyük félre. Ezt javaslatnak nem kell megírni.
De elkezdett alkoholt inni, héba-hóba hetenként pár napot de csak a finom zsibbadásig. Tehát fizikai addikció nincs, inkább csak lelki. Szóval semmi másnaposság vagy teljes K.O. De tudja hogy ez NAGYON rossz irány. Az igazi alkoholizmus előszobájának előszobája. És nagyon kár lenne...
Mi lenne az "szer" ami az alkohol helyett használható lenne? Ami "talán" kevésbé káros mint az alkohol. Ami nem annyira addiktív. De időnként hozzá lehet "nyúlni". Ha még nem is tiltott, az lenne a non plus ultra.
Például varázsgomba, a psilocybin?
Bár tisztában van vele, hogy a "könnyű" út később sokkal nehezebb lesz, mindenért meg kell később "fizetni". És a könnyebb út ha nem is fizikailag, de lelkileg mindenképp addiktív lesz.
Szóval ki mit ajánl az alkohol helyett? Azon kívül hogy pszichológus, vagy szedjem össze magam... :D
En mar futottam, edzettem, usztam, roplabdaztam sportszeruen, majd major depresszios lettem es elkezdtem alkoholizalni majd letettem. Akik irjak hogy a futastol NMDA receptorok (glutamat) meg kisebb opioid receptorokba bocsatodnak ki dolgok, meg emelik a dopamine/serotonin/norepinephrinet pont azon reszeit (5 dopamin receptor van) (es tobb mint 20 serotonin receptor) es azon a szinten es utana a GABA-t is kibocsatja mint egy Xanax.
Ezert van az a figyelmeztetes hogy Xanax+alcohol nem jo mert leallhat a legzes.
Olyan nincs, hogy a futas utan ne vedd be a Xanaxodat mert legzesi problemaid lesznek. Ha meg igen, akkor lehet asztmas vagy.
En ertem, az edzes az elejen kifaraszt, izomlaz meg jol esik, de amint megszokod, nem fog lefarasztani annyira, izomlaz sem. Normalisan, semmi extra. Alkoholhoz kepest. A ketto nem osszehasonlithato.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!