Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nem éri meg élni. Mi a megoldá...

Nem éri meg élni. Mi a megoldás? Öngyilkosság? Mi értelme ennek az egésznek?

Figyelt kérdés

Most légyszives tekintsünk el mindenféle ezoterikus természetfeletti filozófiától és vizsgáljuk meg ezt a dolgot józan ésszel.

Mi az ami miatt megéri ennyit szenvedni? mert az életünk javarészt szenvedés amit nem tud felülmúlni az a kis élvezet amire szert tudunk tenni benne sőt az sem valódi hisz csak kémiai folyamatok az agyban. Mi nem boldogságra hanem túlélésre vagyunk programozva mint ahogy a többi állat is. Az hogy mi öntudattal rendelkezünk csak ront a helyzeten hisz úgy hisszük van valami mögöttes indok valami nagy cél amit a létezésünk szolgál. Pedig a kutyát nem érdekli mi van velünk csak porszemek vagyunk ebben a hatalmas univerzumban.

Véletlenek sokasága az ami miatt most itt vagyunk.

Ez az egész rendszer meg amiben élünk ez is csak egy illúzio minden amit látunk ember teremtette mindent amit csinálunk emberek találták ki az egész társadalom működését olyan emberek biztosítják akik nem okosabbak semelyikünknél hisz kik az okos emberek? azok akiknek több a "memóriája" mindent amit megtanulsz azt mások találták ki nincs saját önálló gondolata senkinek agymosottak vagyunk.

És kergetjük a nemlétező boldogságot amihez a legközelebb áll a pénz egy papírdarab aminek akkora értéket tulajdonítottunk hogy azon múlik minden miközben persze semmi de mi bele vagyunk ebbe kényszerítve a mókuskeréknek pörögni kell ezerrel.

Ez egy hamis világ igazságtalan és sötét mint a korom.

Nincs télapó és nincs nagy Ő nincs kontroll és nincs menekvés az elmúlás elől.

Akaratom ellenére születtem meg és bele lettem kényszerítve ebbe az okádék rendszerbe okádék emberek társaságában és elvárt dolog hogy mosolyogva csináljam amit mondanak :)

2024. máj. 9. 18:49
 21/92 anonim ***** válasza:
69%

Sajnálom, hogy ezt így éled meg kedves kérdező.

Szerintem az élet értelme maga az élet. Nem kell mindenre magyarázat legyen.

A boldogság az állapot és ideig óráig tart, de csak azért, mert valamihez függővé tesszük.

Nem vagyok gazdag, nincs minden alám téve, mindenért én küzdöttem meg. Tudod mit?

Én boldog vagyok. Szeretem az embereket, szeretem a virágokat, a madarakat, a friss levegőt, magát az életet. Minden apróságnak tudok örülni. Nincs kifejezett oka vagy célja, de nem szenvedni születtünk. Én nem így élem meg. Neked is a hozzáállásod a probléma.

Biztosan van, ami mosolyt csal az arcodra, ami megmelengető a szívedet.

Hiszem, hogy az emberek eredendően jóra születtek, de nem kaptak útmutatást.

Mindenre magunk jövünk rá, vagy jót profitálunk belőle vagy rosszat.

2024. máj. 10. 12:49
 22/92 anonim ***** válasza:
95%
Ki mondta azt neked, hogy megéri ? Ez már így történt, hogy élsz és akkor értelmes ember próbál valamiféle értelmet csinálni az .életének.
2024. máj. 10. 19:09
 23/92 KönyvmolyUraság ***** válasza:
35%
Amúgy írtad hogy drog meg pia meg minden. Ajánlok valamit. Youtube-ba kérlek üsd be: Falling Plates. 4 perces kisfilm. Segíthet.
2024. máj. 10. 22:39
 24/92 KönyvmolyUraság ***** válasza:
39%

[link]

Itt a link magyarul. Nézd meg és gondolkodj el rajta.

Nem csak a kérdező nézheti! Többieknek is érdekes lehet.

2024. máj. 11. 08:17
 25/92 Szervizmérnök úr ***** válasza:
78%

24.

Csak a szokásos nyálas ájtatos szöveg a szeretetről és Jézusról, aki magára vette a bűneim, pedig 2000 év differencia van közöttünk és ő is csak egy ember volt.

Az életkedvem is elmenne, ha ilyen agymosott vallásos világban kellene élni.

2024. máj. 11. 11:10
 26/92 anonim ***** válasza:
58%
Nekem szimpi a kérdező
2024. máj. 11. 21:45
 27/92 anonim ***** válasza:
33%

Helló.

Én vagyok a többi efilistás kérdés írója, láttam hogy több kérdésem alá is írtál.

Ha értelmet keresel ebben a rémálomban akkor talán az egyetlen értelmes dolog amire gondolni tudok az az hogy csökkentsük, amennyire lehet megszüntessük véglegesen az érző, tudatos lények szenvedést a föld nevű bolygón. Nyilván erre a legkézenfekvőbb módszer lenne minden egyes életforma visszavonhatatlan megsemmisítése, még a csírájának is eltüntetése úgy hogy legalábbis ezen a bolygón soha ne tudjon megjelenni újra. Sajnálatos mód erre az esély egy a milliárdhoz mivel a közel áthidalhatatlan technológiai, gazdasági akadályok mellet még egy olyan populációval is számolni kell amelynek 99,9%-a nem hogy nem támogatna hanem egyenesen kinyírna ha megtudná hogy ezt akarod. De ki tudja, akár te is lehetsz az aki létrehozza vagy egy titkos csapatnak segít létrehoznia a világelpusztító nanorobotot, MI-t vagy feketelyukat. 😃

Ha viszont ezekhez nincs ínyed vagy úgy gondolod hogy lehetetlen akkor még mindig léteznek dolgok, tettek amelyekkel segíthetsz még ha kisebbek is, alsóbbrendűbbek is.

Nyilván az első és legkézenfekvőbb dolog amit tehetsz az az hogy nem szaporodsz, bár gondolom ezzel nem mondok neked újat és amúgy sem akartál.

De mondjuk ott van még a veganizmus is. A földön jelenleg a legnagyobb szenvedést a gyáriasított tenyésztelepek, vágóhidak generáljak. Évente közel százmillió érző lényt szaporítanak, hagyják őket felnőni egy olyan környezetben, körülmények között amelyek egy utolsó csúszómászó féreghez sem méltóak majd végül legyilkolják őket csak azért hogy a megtermelt állati termékek egyharmada a szemétben végezze anélkül hogy bárki evett volna belőle. Nyilván attól hogy ember vegán lesz még nem fog csődbe menni az iparág, ez is csak olyan dolog amivel háton veregetheted magad hogy te mindent megtettél az ügyért nem te tehetsz róla hogy mások elfogadhatónak tartják ezt a holokausztot ami minden másodpercben zajlik. Nyilván a természet sem jobb semmivel ott is minden másodpercben több ezer lény hal éhen, pusztul el a környezeti hatásokba, betegségekbe, parazitákba, vagy tépik szét elevenen ragadozók. Csak ugyebár erre még annyira sem vagy behatással mint az állatiparra.

Még talán az egyetlen értelmes és potenciálisan leghasznosabb dolog amit tehetsz az az hogy terjeszted ezt a gondolkodásmódot a között az 1-2 százalék között aki hajlamos lenne az ilyen fajta gondolkodásra. Nem azt mondom hogy legyél aktivista, menjél tüncizni, ragaszd ki magad az utcára oszlophoz, hanem mondjuk a szűkebb-tágabb baráti körödben lassan, kimérten csepegteted ezt a gondolkodásmódot, próbálod szépen lassan megváltoztatni az álláspontjukat a léttel, élettel kapcsolatban. Küldj nekik videókat vágóhidakról, tragédiákról, balesetekről vagy csak egy-két józan becslést arról hogy hogyan fog kinézni a világ mondjuk 50 év múlva, milyenek lesznek a körülmények, addig hány háború fog még kitörni és kérdezd meg hogy biztos hogy akarnak ilyen világba szaporodni, még egy érző lényt hozni? Valószínű hogy sokaknál kivered a biztosítékot és nem leszel népszerű. Nyugodtan döntsd el magadban hogy mennyire számítanak neked az ilyen emberek barátsága, jelenléte és úgy mérlegelj.

Annyit azért hagy mondjak, hogy attól hogy nem fog eltűnni a világ még válhat jobbá a helyzet ha minden jól alakul. Egyre több feladatot vehetnek át a robotok, az MI az emberektől, tehát egyre kisebb szükség lesz hús-vér emberre, lehetséges hogy csökkenni fog emiatt egyre több helyen a társadalmi nyomás arra hogy szaporodj vagy akár még a végén meg is szabhatják hogy ki szaporodhat hogy ne tudjon mindenféle idióta, semmirekellő a nyomorba, a semmibe teremteni fölösleges szenvedést. Lehet hogy a jövőben annyira piacképessé válik a laborban tenyésztett hús hogy esélye lesz az érző lényekből szerzett hús ellen és szépen lassan átállnak az előbbire illetve az utóbbit akár be is tilthatják. A transzhumanizmus is rengetek potenciálisan pozitív dologgal kecsegtet például genetikai hibák, fogyatékosságok, betegségek javítása, javított életélmény vagy akár az is lehetséges lehet hogy a szenvedést kikódolják valahogy az emberekből.

Persze nem azt mondom hogy feltétlen ilyen pozitív lesz a jövő, lehet hogy ezekből nem lesz semmi vagy akár nagyon csúnyán ezek a dolgok a visszájára sülnek el (pl. végtelen számú öntudatra kelt mesterséges intelligencia kínzása, halál eltörlése stb.) és még százszor pokolibb lesz a világ. De a lényeg az hogy ezekért az ügyekért is megpróbálhatsz valamit cselekedni, tenni.

2024. máj. 12. 10:32
 28/92 A kérdező kommentje:

#utolsó

Engem már nem izgat annyira hogy mi folyik a világban csak néha rámmjön az 5 perc és filozófusnak hiszem magam de amugy nem tudunk semmit se. Lehet mi vagyunk a selejtek nem látjuk a jót semmibe.

Ezt a felfogást terjeszteni meg felesleges. mit érnénk el vele? Még ha sikerülne se változna semmi. eltűnne az élet? és akkor mivan egyszer ugyis elfog tűnni nemkellenek ahhoz ilyen efilista emberek.

A szenvedést meg nem birod megállítani mert ez tartja fent eleve az életet valakinek/valaminek szenvedni kell hogy másnak jó legyen.

A veganizmus is egy vicc azok rosszabbak mint a vallásosak.

Meg szerintem nem érdekli az embereket hogy másokkal mivan őszintén én is lesz@rom már hogy ki milyen nyomorúságban él meg hogy az állatokat hogy mészárolják csak azért hogy legyen valami a tányérunkon.

Én már csak azon vagyok hogy nekem jó legyen hogyha ez nemjön össze na akkor majd teszek arról hogy rossz se legyen.

Másokat már nem nézek vagyis nem akarok lenézni mert ki vagyok én hogy itélkezzek ha ő attól érzi magát boldognak hogy minden évben meglegyen az új iphone meg hogy hány követővel rendelkezik hát akkor egészségére.

Én nem vállalnék gyereket nem vagyok egy családcentrikus ember de ha más attól érzi magát valakinek hogy van gyereke és ez motiválja hogy nap mint nap felkeljen és gondoskodjon róla akkor sztem az is rendben van. Mert amúgy tényleg jót akar a legtöbb szülő ki az aki rosszat akarna a saját vérének? csakhát ez nem olyan egyszerű mert te nem tudod biztosítani hogy neki tényleg jó lesz akár mennyire is akarod.

2024. máj. 12. 13:41
 29/92 anonim ***** válasza:
100%

28

Akkor meg mi a gond? Akkor ezek szerint még sem bánod hogy akaratod ellenére születtél meg ebbe az "okádék rendszerbe"? Rohadtul nem mindenkit azért csinálnak mert hű de szeretik őt, rengeteg gyerek érdekből vagy véletlen születik. Nyilván azt már leszűrtem hogy téged csak a saját sorsod érdekel viszont legalább igazán tanúsíthatnál egy kis kritikát vagy nem tetszést a szaporodókkal szemben ha állításod szerint te is áldozat vagy. Nem mintha számítana akármit is csak így elég hiteltelennek tűnik a kérdésben leírt kirohanásod hogy a végén kiderült hogy gyakorlatilag nincs is semmi bajod a világgal, a rendszerrel, minden a legnagyobb rendben van.

Az meg ha valaki tenni akar más lények szenvedései ellen sohasem lesz vicc hanem csak követendő, erkölcsös példa még ha csak annyit is tud tenni az ember hogy vegán lesz.

2024. máj. 12. 14:01
 30/92 A kérdező kommentje:

Koránt sincs rendben semmi csak én belátom hogy nem fogom megváltani a világot azzal hogy mellőzöm a húst meg a születéselleneségről prédikálok.. Nincs jogod másoknak megmondani mit csináljanak még ha lenne hozzá hatalmad se tudnád elérni hogy az emberek megértsék a nézeteidet.

Meg oké tegyük fel nem szaporodunk tovább nincs több születés akkor is ottvan az a többmilliárd élő ember aki már ittvan velük mi lesz? eutanázia? népírtás?

Meg nagy valószinűséggel nem csak itt van élet ezen a bolygón de ezt nem tudhatjuk amíg fel nem fedezzük az univerzumot attól meg még elég messze vagyunk teknologiailag. szóval akkor még tovább kell szaporodni a fejlődés érdekében.

Olyan természeti katasztrófák olyan brutál körülmények közt is ahogy az őseink éltek úgy is fent maradt az élet mindig utat tört magának szerinted ezt meg tudja törni pár "hozzánk hasonló ember"?

Amiről az antinatalizmus meg ehhez hasonló nézetek szólnak elméletben mind szép és jó de gyakorlatban kivitelezhetetlen meg kérdéses hogy számít e bármit is ha univerzálisan nézzük.

Ittvagyunk ideig óráig aztán game over mit számít hogy hogy érezted magad? már nem létezel nem emlékszel vissza mennyire szar volt nkd.

Ne érdekeljen senki és semmi csinálj azt amit akarsz ne hallgass senkire rám se te tudod a legjobban hogy mivan.

Én mióta nem úgy gondolok a halálra hogy szügséges rossz hanem mint mentőöv azóta sokkal szabadabb vagyok és mondhatni jobban élvezem ezt az elbaszott világot.

Akár mi is legyen ha beüt a szar akkor bármikor kiszálhatsz (és remélhetőleg nincs respawn)

2024. máj. 12. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!