Hogyan tartod “formában” az agyad?
Az elmúlt évben erősen alulfókuszált + motiválatlan is voltam, emiatt túl sok szellemi kihívás elé sem állítottam magam. Igaz, szellemi munkát végzek, ami valamennyire ritmusban tart, de ezzel együtt is úgy érzem, hogy így 38 éves koromra kissé ellustultam fejben.
Ki, hogyan tesz ez ellen?
(Itt most nem arra gondolok, hogy minden nap megy 1 kapszi omega3, hanem pl. nyelvtanulás, sakk, zenélés... stb. )
Sok szabadidő, amikor a megérzésem eldönti mire van szükségem.
Megfelelő mennyiségű pihenés, alvás.
Káros stressz kizárása.
Például a fősulin kizárt volt az agy formában tartása a túlpörgött élet miatt. De miután szabad lettem, 56 évesen jobb formában érzem magam testileg és lelkileg mint 20 évesen. Azt mondták 30-nak nézek ki. 30 évesen meg a stresszes, agyonhajszolt életmódban azt mondták 50-nek nézek ki.
-olvasás
-logikai feladványok megoldása
-versek, szövegrészek megtanulása fejből
-szövegek másolása
-tanulás- ez lehet akár nyelvatnulás, akár bármilyen ismeretterjesztő/tankönyv, ami éppen érdekel. Átveszel egy leckét, majd megpróbálod megtanulni, azaz megérteni, memorizálni a főbb részeket és a saját szavaiddal elmondani a lényegét.
-olvasás
-kertészkedés
-állattartás
-futás
Akkor tanulnod kell valamit.
-Akár otthon autodidakta módon, veszel egy ismeretterjesztő könyvet és fejezetenként átveszed, tanulgatod.
Az anyag rész olvasása közben keresd meg a főbb pontokat, és a fontosabb, lényegesebb részeket. Jegyzetelj ki olyan kérdéseket, amik ezekre kérdezned rá. Majd "kérdezd fel" magad, a tananyag nézése nélkül, a saját szavaiddal próbálj válaszolni a kérdésekre. Írhatsz rövidebb vázlatot, amit fejből meg is tanulhatsz a lényegről.
-Akár beíratkozhatsz egy tanfolyamra
A hatásos tanuláshoz kell egy erős törzsanyag, amit keményen tanulhatsz, és ezt kiegészítheted vers-és szövegtanulással, amivel szintén látványos eredményeket érhetsz el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!