Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nem tudok kihez fordulni, úgy...

Nem tudok kihez fordulni, úgy érzem mindennek vége! SOS.17/l (NEM SZERELMI ÜGY) Mi a bajom?

Figyelt kérdés
17 éves lány vagyok, és 1 hétig voltam a neurológián, fura panaszaimmal.( Remegés, álomszerű érzés, félelem, ami rohamokban jött) Most kiengedtek azt mondták semmi szervi bajom nincs, de vmi nagyon rossz. Egyszerűen nincs kedvem élni, totál elveszve érzem magam. Egy csomo helyzetet egy másikhoz hasonlitok, vagy egy álomhoz, pl ülök a buszon nézek ki, és eszembe jut h máskor is volt ilyen, és beleképzelem magam abba a régi helyzetbe, mintha ott lennék. Néha annyira beleképzelem magam, h úgy érzem mintha tényleg abban a régi helyzetben lennék, és iyenkor egy pillanat alatt rosszul leszek, vérnyomásom felmegy, rámjön a félelem. Am egésznap attol félek h milesz ha megörülök, hülye képzelgéseim vannak, mint pl kinyilik az ajto magátol, de nem látom ugy, csak elképzelem, és parázok h megtörténik. Továbbá iszonyat szar hangulatom van, és a családomat nem érzem a családomnak, olyan mintha csupa idegen emberrel lennék körbevéve, persze tudom h ki kicsoda meg ilyenek, csak ugy érzem nem tartoznak a világomba, és ilyenkor ismét görcsbe rándul a gyomrom, és elkezdek rettegni. Kb folyton változik a hangulatom, szarabbnál szarabb, estére pedig minden bajom van, aludni is alig tudok mert félek, h előjön a roham, illetve megőrülök, meg mivan ha skrizofén vagyok meg ilyenek. Plusz néha arra gondolok, h én most csak egy gondolatban vagyok, nem a valoságban, és nemsokára felébredek vhol, ilyenkor annyira megijedek, mert néha tényleg ugy érzem h elhiszem amit gondolok. Szval nagyon összetett, de ezek mellé nem tudok tanulni, sokat sirok, dühös vagyok mindenkire, elvesztettem a céljaim, nemtudom mihez kezdjek. Szerintem nem vizsgáltak ki neurológián eléggé, mi lehet a bajom? Ötlet?
2010. okt. 19. 20:21
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

Viselkedés [szerkesztés]

Kapcsolati instabilitás [szerkesztés]

DSM-IV(1). [3] Kapcsolatokban a túlzott idealizálás és a leértékelés közötti ingadozás

Távolságtartás: DSM-IV(8). A valóságos vagy elképzelt elutasítás elkerülése érdekében tett heves erőfeszítések (melyek a személyközi kapcsolataiban távolságtartásban nyilvánulnak meg, illetve nem tartja meg/nem ápolja hosszabb távon barátságait/kapcsolatait)

Önkárosító impulzivitás [szerkesztés]

DSM-IV(2). Minimum két területen megjelenő önkárosító impulzivitás a következők közül:

költekezés

szexualitás

alkohol-, túlzott gyógyszerfogyasztás vagy droghasználat

falánk evés

felelőtlen autóvezetés

bolti lopás

Öngyilkossági gesztusok, tendenciák [szerkesztés]

Öngyilkossági fenyegetőzések-gesztusok, öncsonkító viselkedés. (ismétlődő rendszerességgel) DSM-IV(5)

Disszociatív zavarok [szerkesztés]

* Dühkitörések

(nem a DSM-IV része)

Rövid, de heves dühkitörésekre kerülhet sor. Ilyenkor a csalódottság és tehetetlenség érzése miatt az elfojtott keserűség tör ilyen formában utat magának. Dührohamukban szétzúzhatnak tárgyakat vagy pedig önkárosító módon viselkedhetnek, mint például összeszaggathatják a ruhájukat, vagy fejüket a falba verik, a csuklójukat felmetszhetik stb.

ez a borderline-ez azért elég durva, nem hinném, hogy a kérdezőnek ez a baja

2010. okt. 19. 22:42
 12/38 anonim ***** válasza:

Nem ez alapján diagnosztizáljuk a borderlinet! (nem csak)

A fiúknál és a lányoknál is másképpen jelenik meg ez a betegség. Emellett vannak szubklinikus esetek is. Ehhez kell a vizsgálat.

Ne diagnosztizáljunk senkit pár sor bemutatkozás után, én is csak tippet írtam, a kérdezőnek gyengék lehetnek az énhatárai.

Azt, hogy "nem hiszem, hogy ez a baja a kérdezőnek" végképp ne írjuk, mert semmit nem tudunk róla.

A DSM-ből a 9 tfelsorolt tünetből 5 nek kell fennálnia, nem kell mind a 9-nek. Az impulzivitás nem csak dühkitörést jelent.

2010. okt. 19. 22:48
 13/38 anonim ***** válasza:
Már ezért sem célszerű kiragadni a 9 tüneti felsorolásból néhányat. Lehet, hogy neki pont a többi tünet jelentkezik.
2010. okt. 19. 22:50
 14/38 anonim ***** válasza:
Bocs, hogy neked támadtam, csak megijedtem :S Én írtam, hogy pánikbeteg voltam, és emelett voltak ezek a hülye gondolataim. A pánikbetegségem előjött nemrég, és ezek a hülye gondolatok is :S Kértem már időpontot az orvoshoz. Nálam viszont az antidepresszánstól minden tünetem elmúlt annak idején ezek a borderline-os dolgok is, amire tudtommal nem használ az antidepi. Ezért gondolom, hogy a kérdezőnek nagyjából az a baja, mint nekem.
2010. okt. 19. 22:55
 15/38 anonim ***** válasza:
[link] Ezeknek nincsenek szervi tüneteik.
2010. okt. 19. 23:08
 16/38 anonim ***** válasza:

A személyiségzavar gyogyitól nem múlik el, csak a szenvedésfaktorok enyhülnek, ami a személyiségzavarral jár. Bizony ezért bordinál is fel szokták írni, hogy enyhítse a szorongást, a hullámzásokat, impulzivitást. Ettől nem gyógyul, de egy picit talán könnyít.

A pánik is szokott személyiségzavarhoz csatlakozni. Ebben az esetben a személyiségzavar általános kritériumainak is teljesülnie kell.

Nem kell megijedni, ha komoly gond lenne veled, akkor már megbeszéltétek volna a pszichivel.

2010. okt. 19. 23:12
 17/38 anonim ***** válasza:
Sok dolgot még neki se mertem elmondani, akkoriban pl nem mondtam a fura érzéseket, csak a pánikon volt a hangsúly. A fura érzést betudtam annak, hogy nem aludtam egy hétig, miután tudtam aludni, rögtön el is múltak.
2010. okt. 19. 23:13
 18/38 anonim ***** válasza:
Egész jó a cikk!:)
2010. okt. 19. 23:15
 19/38 anonim ***** válasza:
Ha problémád van és nem vagy jól, bármikor visszamehetsz a pszichihez. Érdemes bevállalni és őszintének lenni, hogy ő is tudjon neked segíteni. Ha nem vagy őszinte, csak fél megoldást kapsz.
2010. okt. 19. 23:16
 20/38 anonim ***** válasza:
Most is akkor jöttek ezek rossz dolgok, amikor egy hónapig rendszertelenül és nagyon rosszul aludtam. remélem megint csak attól van :)
2010. okt. 19. 23:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!