Milyen szakmberhez fordulhatok, milyen terápiát vehetnék igénybe, ha elsősorban a nárcizmusom szeretném kezelni?
Klinikai szakpszichológus, pszichiáter stb.?
Egészséges önértékelést, fejlettebb érzelmi intelligenciát szeretnék, és képes szeretnék lenni a szeretetre, jól érezni magam az emberi kapcsolatokban, a kapcsolatokat önmagukért értékesnek tartani, ráhangolódni a másikra, szeretném a környezetem terheit enyhíteni, jobb emberré válni.
Van olyan pszichológus/pszichiáter, aki hajlandó és képes narcisztikusokat kezelni, és nem "menekül" az ilyen problémás betegtől, aki lehúzza lelkileg?
Milyen munkamódszerek várhatók ilyenkor, hogy néz ki, miből állhat a terápia?
Jártam már sématerápiára, de számomra elviselhetetlen volt az, hogy a klinikai szakpszichológus munkamódszerként néha a szüleim habitusát, szavajárását másolta, tükrözte felém. Ennek a megközelítésnek mi a terápiás haszna, célja?
Úgy érzem, hogy tisztában vagyok vele, ezek a minták milyen károsak, elégszer láttam, felismerem, ha én ezeket csinálom, de jó példát szeretnék látni-kapni, hogy én ne olyan legyek, ne úgy viselkedjek, ne úgy álljak másokhoz. Annyi minden van, amit nem tudok a kapcsolatokról, miért így kell ezt?
Szia!
Kizárt dolog, hogy nárcisztikus légy!
Egy nárcisztikus embert egyáltalán nem érdekeli senki érzelmi és mentális sérülése, amit Ő okozott. Megtör, lezúz, tönkretesz, majd megy tovább a következő áldozathoz. Ha nem talál mást, akitől megkaphatja az ellátmányt, megpróbál újra magához édesgetni, megteszi, amit vársz Tőle...
Ilyennek érzed Magad?
A leírásodból nem erre következtetek!!!
21. Én talán nem érzem magam ilyennek, de a környezetem ilyennek lát, és régebben szerintem tényleg így viselkedtem. Bár szerintem nem szándékosan, hanem inkább tudatlanságból, fogalmatlanságból. De szerintem a legtöbb nárcisztikus is így van ezzel. Elégtelen szocializáció, rossz szülői minták, fejletlen érzelmi intelligencia. Szerintem ezt jelenti a nárcizmus, nem azt, hogy valaki "gonosz" és direkt árt.
Szerintem az itt válaszolók között az elemi értelmezési különbséget ezt jelenti.
Ha feltesszük, hogy a nárcisztikus "direkt" árt, akkor persze, hogy nem lehet belátása, nem fog szakemberhez fordulni, és nincs terápia a számára.
Én viszont úgy tudom, hogy az is elfogadott tény, hogy a nárcizmus szintén "érzelmi és mentális sérülések" miatt alakul ki. Tehát a nárcisztikus ember olyan sérüléseket szenved el, olyan mintákat kap, olyan, érzelmi intelligencia szempontjából roncsoló viselkedéseknek teszik ki őt, ami miatt az érzelmi intelligenciája fejletlen marad, és ő is sérüléseket okoz másoknak, de közben nem feltétlenül tudja, hogy sérülést okoz - hiszen neki sérülést okoztak, és nem ismerték el a sérülését. Azt látja, hogy őt büntetik az öntudatlanul romboló viselkedéséért, miközben az ő szenvedését senki nem ismerte el, sokszor még ő maga sem ismerte fel.
Ezen pedig miért ne lehetne tudatosan változtatni? "Tanítani" a nárcisztikust?
Ergo miért ne lehetne gyógyítani a nárcisztikust?
Ha én most esetleg nem "vagyok" nárcisztikus, az automatikusan azt jelenti, hogy soha sem lehettem az, mert abból egyszerűen ad absurdum nem lehet kigyógyulni?
Nekem ez egy elég furcsa fából vaskarikát jellegű érvelésnek tűnik.
Nem írtam, hogy nem lehet rajta segíteni, de nem is szoktak segítséget kérni, hiszen minden tettüket jónak érzik, nem akarnak változni, változtatni, hiszen nem is értik mi baj velük!
Ahogy látom, nagyon ragaszkodsz ehhez a diagnózishoz, így csak szakember tud segíteni. (Olyan nem létezik, hogy egyszer csak már nem vagy az, segítség nélkül!)
Tiszta szívből remélem, hogy sikerrel jársz és túl leszel ezen.
Nárcisztikus emberrel élek!
23. Ne haragudj, hogy nyúlként puskát ragadok, de ha úgy tekintesz erre az illetőre, hogy tutibiztos nárcisztikus (neki van diagnózisa?) és nem tud változni stb. akkor nem is fog, és talán jobb lenne mindkettőtöknek távol egymástól.
Nem ragaszkodom hozzá, de félek, hogy ha a "nárcizmus" határozott megfogalmazása nélkül keresek szakembert, akkor előbb-utóbb kihátrál mögülem vagy belefásul a velem való munkába.
Nehéz ember vagyok, akkor fogalmazzunk így.
Szóval sem mondtam, hogy segítség nélkül. Két, gyerekkoromban engem szerető rokon, a párom és két szakember segítségével nagyjából 15 év alatt. És nem mondom, hogy meggyógyultam, csak remélhetőleg jó úton járok. Most elakadtam, és újabb segítséget szeretnék.
És ami szerintem a legfontosabb, ami átlendített az öntudatlanságon, az egy ember nyitott, szerető, nem ítélkező hozzáállása volt, és az, hogy ő gyerekkoromban a fejlődésemet segítő eszközöket (önsegítő és kommunikációs témájú könyvek) stb. adott a kezembe.
Az én esetemben másról van szó, nem a párom nárcisztikus, hanem a gyereke, azt pedig nem rakhatjuk ki az életünkből. (Az anyja az!) A Férjem pedig szeretem annyira, hogy nem hagyom el, hanem minden erőmmel támogatom... De most itt nem rólam van szó!
Ha úgy mész pszichológushoz, hogy nárcisztikus vagy, segítsen, nem félő, hogy félrekezel? Aki eddig segített már nem elérhető?
Szegény gyerek. :(
(Úgy tudom, gyerek/kamaszkorban elég elterjedt a "nárcisztikus" viselkedés, attól még egyáltalán nem biztos, hogy felnőttként is az lesz. Ha szeretetlenségben nő fel és az apjának nem ő az első, az már más kérdés... de OK, nem erről van szó.)
A leírásban van, milyen szakembert keresek, és mi volt korábban a problémám. Ha a nyílt, direkt (akár frontális, nyers) kommunikáció helyett "rejtetten" tükrözik a viselkedésem vagy a szüleimét, az engem tapasztalatom szerint visszavet és mérgez. Nyilván nem azzal állnék neki diagnózis híján, hogy nárcisztikus vagyok, ments ki innen, hanem hogy azt gyanítom/annak érzem magam, onnastól meg az ő dolga, minek diagnosztizál, hogyan kezel. Meg alapból ott van a diagnosztizált depresszió, szóval enélkül is lenne mivel foglalkozni sajnos. De ha valahogyan nincs felkészítve rá, hogy nehéz eset vagyok, vagy anélkül vállalna el, hogy erre számítana, akkor a részéről csak kiégés/fásulás/elküldés lesz a dologból, az meg egyikünknek se jó.
2 és fél éves kora óta egyedül nevelte az apja, 4 éves kora óta vagyunk együtt, 10 éve ugyanolyan a gyerek, a kamaszkor csak felerősítette a tüneteket. Az apjának mindig is az első volt...de ez sem segített. Pszichológus meg azért nem segít, mert nem hiszi el, hogy ez a helyzet. Mindenhol azt kapjuk, hogy elhagyta az anyja ilyen lett...ezzel nem vagyunk előrébb...
A Te esetében viszont úgy gondolom, csak próbálkozni tudsz pszichológussal, nagyon nehéz találni olyat, aki kitart végig. Tudom, mert amint írtam túl vagyunk már pár szakemberen mi is.
Életmód tanácsadó? Vezetett meditáció esetleg hipnózis? Utaztatás? Ha hiszel az ezotériában!!!
Hát... szerintem az életmódtanácsadót megeszem reggelire. :D
Az életmódbeli szokások (autogén tréning, meditáció, légzőgyakorlatok, mozgás, naplóírás stb.) már évek óta kialakultak, ha kicsit is funkcionálok, akkor csinálom. Alap esetben nem is szorulok szakemberre, de most éppen nagyon.
Az ezotériát és társait inkább kihagynám, köszönöm.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!