Alvászavarra várok javaslatokat. Kinek van ötlete, hogy mi segítene?
Éjjel alig alszok, a reggeli gyógyszerek álmosítanak.
Diagok: egyik orvos szerint bipol, másik szerint csak bipol spektrumon vagyok. Lényegében enyhe tünetes bipol vagy alulról súrolom a határát. C-PTSD, borderline személyiségzavar, szorongás.
Téli depresszió (akár súlyos is) és kevert állapot jellemző.
Gyógyszereim:
Reggel: 150 mg Elontril, 200 mg Lamolep, 300 mg Depakin retard, 0,5 mg Xanax, 75 mg Pregabalin
Délben: 75 mg Pregabalin
Este: 600 mg Depakin retard, 1 mg Xanax, 150 mg Pregabalin.
Depakint 5 napja kezdtem szedni mert volt egy felpörgésem, amire már hatott.
Az esti gyógyszereket néha megtoldom Nervenpfleg tablettával (valeriana + sok más) és melatoninnal.
Éjjel 3-5 órát alszok, 1-3 felébredéssel. Emiatt nappal is kell 2-4 óra alvás. Az is csak több részletben megy. A reggeli gyógyszerek után. Azok álmosítanak. Most is leragad a szemem. Ha nem alszok nappal, hogy jól kifáradjak, akkor sem alszok következő éjjel eleget.
Ez megy bő 2 hónapja.
Nincs sok gondom, sok örömteli elfoglaltságom van. Csak esti 3-4 órás fizikai munkám van, de fizikailag elfáraszt. Izomlázat okoz. Szeretnék újra heti 40 órás szellemi munkát végezni, de csak akkor menne, ha jobban aludnék. Az utóbbi 8 évben 40 órás szellemi mumkám volt. Évekig másodállás is vagy hétvégi okj-s tanfolyam hétvégén. Múlt héten találtam önkéntes munkát. Újra hajléktalan ellátás területén. Havi 1-2 hétvégén, délelőtt.
Az utóbbi 4 hétben alkalomszerűen vettem be több Xanaxot vagy Pregabalint. Enyhe megvonási tünet is lehet, de az ilyen pocsék alvást nem nagyaráz meg magávan.
Járok pszichoterápiára. Havi kb 2 alkalom helyett a nyári szabik miatt végig havonta lesz. Talán csak 3 hét. Elmondani nem tudom, hogy mennyire magamra hagyottnak érzem magam, pedig semmi olyan nincs az életemben, ami támaszkodást igényel.
Van javaslata valakinek alváshoz?
Befejeztem ezzel a témával a foglalkozást.
2 hónapja semmi nem változott az életemben az alvászavart leszámítva és azt, hogy bipol kevertbe kerültem.
Depakint elhagynám. Este ugyan jól jön az álmosító hatása. Reggel viszont nagyon nem jó, hogy a reggeli adaggal nem tudok ébren maradni.
Pregab és Xanax megvonási tünetem van. Pregabot emelném. Xanaxot lassan csökmenteném és elhagynám (orvossal egyetértve)
Nem sok időm jut rá, mivel más dolgom is van. Pl dolgozok.
Itt válaszolgattam egy csomó vagdalkozásra.
Nem vagyok hipochonder. Soha fel sem merült.
Jó beállítás mellett egyáltalán nem foglalkozok vele. A beállításba sok beleszólásom van. Át kell gondolnom, hogy szerintem mi lenne jó.
Éjjel 2 sincs és másodjára vagyok ébren. Esti kiütős gyógyszerekkel.
Femeltem a Pregabalin adagját. 150 mg-ról 300 mg-ra. A napi adagom így 450 mg. 75-75-300 mg. A maximálisan adható adag 600 mg.
Sok rövid felébredéssel végre aludtam 7 órát. 8-at (mínusz ébrenlétek). Még vissza fogok aludni, de Anyu most kel (közös a szoba) és nagyon zajos. 10 percig köhög stb.
A reggeli Depakint nem fogom bevenni, mert azzal nem tudok ébrenmaradni. Mivel a reggelit nem vagyok hajlandó szedni, lehet elveszi az orvosom az estit. Legalább eggyel kevesebb gyógyszerem lenne.
Ha leállnék lassan (0,25 mg-okat elvéve) a Frontinnal, akkor maradna 3 féle gyógyszerem + 1 alkalmi. Frontin elhagyást segítené az emelt Pregabalin. A reggeliből már elvettem 0,25 mg-ot.
Az Atarax nem okoz függőséget, se más kárt. Álmosító, kicsit nyugtató hatású antihisztamin. Lehet folyamatosan vagy alkalmanként szedni. Valeriánál álmosítóbb, nyugtató hatása kicsit erősebb. Alváshoz jó. Esetleg nappalra is.
(Valeriana tartós szedés esetén függőséget okoz)
Elontril lehet, hogy elvehető nyárra. Télen biztos, hogy kell mert minden télen elmélyül a depresszióm. Mellékhatása nekem nincs. Szinte az egyetlen antidepi, ami hat nekem. Más, mint a többi, szerotoninra nem hat (majdnem mind hat rá), csak a noradrenalinra, de arra nagyon.
A Lamolep elhagyhatatlan, a bipolos tüneteim az nem hagyja elhatalmasodni. Mellékhatása nekem nincs.
Pregabalin nyugtató, nagyobb adagban emellett álmosító hatású. Kevésbé okoz függőséget, toleranciát, könnyebb elhagyni a Frontinnál. Elvileg. Jelenlegi tudás szerint nem befolyásolja az alvásszerkezetet, de orvosom szerint óvatosnak kell lenni, még kiderülhet, hogy igen. Korábban állították, hogy nem okoz függőséget, majd kiderült, hogy mégis okoz.
Frontin/Xanax, Rivotril és az altatók főleg hosszabb távú szedés esetén rövidítik a mély alvási fázist. Nagyobb adagok mellett megszűnhet. Ezért nem ír altatót és amint lehet, venné el a Frontint.
Frontin van elhagyás alatt.
Variáltam a gyógyszereken. Orvos jóváhagyta.
Frontin lassú csökkentése folyamatban. Idővel a Pregabalinból is lehet elvenni. Most az esti lesz növelve, hogy fejbevágjon.
Elontril lehet, h nyárra elvehető, télen újra adható. Télen mélyül el a depresszióm. Ez antidepi.
Elkezdtem melatonin kapszulát szedni. Ebből és az Ataraxból éjszajai felébredéskor be lehet venni új adagot.
A borzasztó Depakint elhagytam.
Nincs más megoldás. Kicsi antipszichitikum. Lórugás ez a gyógyszer, emiatt mikroadag kell.
12,5 vagy 25 mg
Terápiás adag: 200-800 mg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!