Alvászavarra várok javaslatokat. Kinek van ötlete, hogy mi segítene?
Éjjel alig alszok, a reggeli gyógyszerek álmosítanak.
Diagok: egyik orvos szerint bipol, másik szerint csak bipol spektrumon vagyok. Lényegében enyhe tünetes bipol vagy alulról súrolom a határát. C-PTSD, borderline személyiségzavar, szorongás.
Téli depresszió (akár súlyos is) és kevert állapot jellemző.
Gyógyszereim:
Reggel: 150 mg Elontril, 200 mg Lamolep, 300 mg Depakin retard, 0,5 mg Xanax, 75 mg Pregabalin
Délben: 75 mg Pregabalin
Este: 600 mg Depakin retard, 1 mg Xanax, 150 mg Pregabalin.
Depakint 5 napja kezdtem szedni mert volt egy felpörgésem, amire már hatott.
Az esti gyógyszereket néha megtoldom Nervenpfleg tablettával (valeriana + sok más) és melatoninnal.
Éjjel 3-5 órát alszok, 1-3 felébredéssel. Emiatt nappal is kell 2-4 óra alvás. Az is csak több részletben megy. A reggeli gyógyszerek után. Azok álmosítanak. Most is leragad a szemem. Ha nem alszok nappal, hogy jól kifáradjak, akkor sem alszok következő éjjel eleget.
Ez megy bő 2 hónapja.
Nincs sok gondom, sok örömteli elfoglaltságom van. Csak esti 3-4 órás fizikai munkám van, de fizikailag elfáraszt. Izomlázat okoz. Szeretnék újra heti 40 órás szellemi munkát végezni, de csak akkor menne, ha jobban aludnék. Az utóbbi 8 évben 40 órás szellemi mumkám volt. Évekig másodállás is vagy hétvégi okj-s tanfolyam hétvégén. Múlt héten találtam önkéntes munkát. Újra hajléktalan ellátás területén. Havi 1-2 hétvégén, délelőtt.
Az utóbbi 4 hétben alkalomszerűen vettem be több Xanaxot vagy Pregabalint. Enyhe megvonási tünet is lehet, de az ilyen pocsék alvást nem nagyaráz meg magávan.
Járok pszichoterápiára. Havi kb 2 alkalom helyett a nyári szabik miatt végig havonta lesz. Talán csak 3 hét. Elmondani nem tudom, hogy mennyire magamra hagyottnak érzem magam, pedig semmi olyan nincs az életemben, ami támaszkodást igényel.
Van javaslata valakinek alváshoz?
21:
Kiderült, hogy mi okozza azt, hogy nappal álmos vagy, bárhol elaludnál?
Kevés alvás? Vagy nem pihentető?
Ma voltam Esztellánál (orvosom/terapom). Újra szabira megy. Kaptam tőle egy toppot, hogy kibírjam (használt ruhát kértem tőle). Azt felvehetem, vagy foghatom alvás közben .
Új gyógyszerem az Atarax. Este 25 mg. Ha felébredek, vehetek be újra. Csak ebből. Ez nem okoz függőséget, nem benzó, hanem antihisztamin. Azt mondta, hogy gyenge a szorongást csökkentő hatása, változó, hogy kit mennyire álmosít.
Pregabalin: marad ugyanannyi
Lamolep: marad ugyanannyi
Elontril: marad ugyanannyi
Depakin: marad ez a nemrég kezdett mennyiség
Xanax: le kell belőle faragni. Ütemezést nem adott meg.
"Ugyanennyi" alatt a Kristály elhagyás (pörgető drog) óta szedett mennyiséget értem. K mellett több kellett mert 2 órás nagyon jó hatást 2-6 órás pokol követett. Főleg Pregabalinból kellett több.
Az Elontrilt még nem meri elvenni mert a Depakin közepesnél alacsonyabb szintre stabilizálhatja a hangulatot. 1 hónap múlva lehet, hogy elveszi. Lamolepnél magasabb az a szint, ahova stabilizál. Az kb középre viszi az embert.
Az alvászavarom (3-5 óra/éj, az is min 3 részletben) egyik oka szerinte az, hogy a benzók miatt kevés a mély alvási fázisom. Könnyen èbredek. Szorongás miatt nem mikroébredéseim vannak, rendesen felébredek és nem tudok visszaaludni.
Szerinte várni kellene, hogy K elhagyást szokja a szervezetem, a Pregab és Xanax alacsonyabb szintjét, (K mellett több volt a Pregab és a Xanax), Depakin beálljon.
Nincs konkrét oka a szorongásnak, Xanax/Pregab megvonási tünetnek tűnik nekem érzésre, ami van. Pörgés nagyjából leállt.
Hosszabb távon majd kevesebb gyszert szeretne adni. Az első lépés a Frontin elhagyás illetve lehet, hogy az Elontril is.
Megmondtam neki, hogy múltkor bántott telefonban
Alvás előtt két órával tegyél le minden elektronikus eszközt, kikapcsolva. Se tv, se internet, se telefon. Semmi. Olvass könyvet, vagy fejezd be a teendőidet aznapra, menj el futni egyet. Minden fényt kapcsolj le éjszaka, és vegyél egy vastag függönyt, hogy kintről se jöjjön be
semmilyen fény. Ezek tudományosan bizonyítottan segítik, hogy jobban aludj.
Esetleg alvás előtti 3 órában ne egyél már.
Hűtsd le a szobád, olyannyira, hogy takaró nélkül már kellemetlenül hűvös legyen. 18 fokon van a légkondi 0-24. Télen meg nem fűtök, és akkor is sokszor kinyitom az ablakot szellőztetni. Nekem ez a kulcs, hogy jól tudjak aludni, ebben nincs semmi tudományos, ez nekem nagyon beválik.
Ha ezek után is egyáltalán nem megy, akkor máktea :P /s
Nem egyedül alszok a szobában, Anyu TV-re szeret aludni. Olyankor már lehalkítja, de megy éjjel is. Ezen nem hajlandó változtatni mert akkor ő nem alszik el. Villanyt nem kapcsolok. Hol eszek, hol nem. Néha felébredek arra, hogy éhes vagyok. Álmomban is eszek, arra ébredek, hogy meg tudnám enni a hűtőt. Több zabáltatós gyógyszert szedek. Sz utolsó 3 órában nem evés akkor jöhet össze, ha 6-től este 11-ig nem eszek × utána az ébren tőltött 1-2 órában sem. Ez 5-7 óra. Ezt többnyire nem bírom.
Futni max nappal tudok. Este 11 körül érek haza munkahelyről. Legkorábban 10, van, hogy ez éjfél.
Sötétítőnk nincs, de a 3 részes ablakból 2-őn le van húzva a redőny. A harmadikon sem sok fény jut be, hisz este későn érek haza.
Hazaérkezés után már nemsok dolgot tudok csinálni. Éjfél és éjjel 1 körül szeretnék aludni. Hazaérkezés után 1-2 órával.
Klímánk nincs. Ventillátor nem sokat ér, nappal bekapcsolom, de mindig távol ülök tőle, hogy ne legyek huzatban. Éjjelre kikapcsoljuk. Nagy meleg ilyen későn már nincs a szobában.
Hidegben se télen, se nyáron tudok aludni. Annyira fázok, hogy képtelen vagyok elaludni. Ha összejönne is óránként ébrednék arra, hogy fázok. 18 fokban 3 takaró kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!