Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Alvászavarra várok javaslatoka...

Alvászavarra várok javaslatokat. Kinek van ötlete, hogy mi segítene?

Figyelt kérdés

Éjjel alig alszok, a reggeli gyógyszerek álmosítanak.

Diagok: egyik orvos szerint bipol, másik szerint csak bipol spektrumon vagyok. Lényegében enyhe tünetes bipol vagy alulról súrolom a határát. C-PTSD, borderline személyiségzavar, szorongás.

Téli depresszió (akár súlyos is) és kevert állapot jellemző.

Gyógyszereim:

Reggel: 150 mg Elontril, 200 mg Lamolep, 300 mg Depakin retard, 0,5 mg Xanax, 75 mg Pregabalin

Délben: 75 mg Pregabalin

Este: 600 mg Depakin retard, 1 mg Xanax, 150 mg Pregabalin.

Depakint 5 napja kezdtem szedni mert volt egy felpörgésem, amire már hatott.

Az esti gyógyszereket néha megtoldom Nervenpfleg tablettával (valeriana + sok más) és melatoninnal.

Éjjel 3-5 órát alszok, 1-3 felébredéssel. Emiatt nappal is kell 2-4 óra alvás. Az is csak több részletben megy. A reggeli gyógyszerek után. Azok álmosítanak. Most is leragad a szemem. Ha nem alszok nappal, hogy jól kifáradjak, akkor sem alszok következő éjjel eleget.

Ez megy bő 2 hónapja.

Nincs sok gondom, sok örömteli elfoglaltságom van. Csak esti 3-4 órás fizikai munkám van, de fizikailag elfáraszt. Izomlázat okoz. Szeretnék újra heti 40 órás szellemi munkát végezni, de csak akkor menne, ha jobban aludnék. Az utóbbi 8 évben 40 órás szellemi mumkám volt. Évekig másodállás is vagy hétvégi okj-s tanfolyam hétvégén. Múlt héten találtam önkéntes munkát. Újra hajléktalan ellátás területén. Havi 1-2 hétvégén, délelőtt.

Az utóbbi 4 hétben alkalomszerűen vettem be több Xanaxot vagy Pregabalint. Enyhe megvonási tünet is lehet, de az ilyen pocsék alvást nem nagyaráz meg magávan.

Járok pszichoterápiára. Havi kb 2 alkalom helyett a nyári szabik miatt végig havonta lesz. Talán csak 3 hét. Elmondani nem tudom, hogy mennyire magamra hagyottnak érzem magam, pedig semmi olyan nincs az életemben, ami támaszkodást igényel.

Van javaslata valakinek alváshoz?

2022. júl. 3. 08:21
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/80 gyik123 ***** válasza:
65%

58.-60.

Végig olvasd ne csak egy részét, mindháromnál ott az ÁLMATLANSÁG IS.

2022. júl. 6. 09:41
 62/80 A kérdező kommentje:

Lamolep:

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

agresszió vagy ingerlékenység;aluszékonyság vagy álmosság

Barátnőmnek leragad tőle a szeme. Így ő este szedi.

Engem nem álmosít és nem is okoz alvászavart. Régen este szedtem, most reggel.

Kb 2 éve szedem. Alvászavarom bő 2 hónapja van. Depressziós fázisban napi 10 óra alvás sem volt elég, ami a depresszió következménye. Láthatóan nem ez okozza az alvászavart.

Most valószínűleg közrejátszik ebben a bipol kevert fázisa.

Fázisváltáskor váltani kell általában gyógyszert.

Pl hipomán fázisban gyakran 3-5 órát alszik az ember és elég is neki. Nekem nem volt elég. Az antidepit ilyenkor el kell venni mert fokozhatja a tüneteket. Súlyos depresszióban szinte mindig kell adni.

Egyik betegtájékoztatóban sincs benne, hohy a Lamolep középre igyeksz stabilizálni az embert. A Depakin kicsit alá. Ha ilyenkor túl korán veszik el az antidepresszánst, akkor a még le nem zajlott, csam antidepivel tünetmentessé tett depresszióba esik vissza az ember.

Olanzapin is inkább depresszió felé nyomja az embert. Kvetialin fölé stabilizálja. Inkább középre.

Megint mellélőttél mert nem érzesz hozzá.

2022. júl. 6. 09:46
 63/80 gyik123 ***** válasza:
65%

62.

Lamolepnél is ott az ÁLMATLANSÁG (inszomnia)!

2022. júl. 6. 09:54
 64/80 A kérdező kommentje:

Írtam, hogy esete válogatja. Kérlek olvass vissza.

Kb 2 éve szedem és nekem nem okoz ilyet. Az alvászavarom 2 éve kezdődött. Télen a túl sok alvás jellemző, ami nem szedáló gyógyszerek miatt van.

Se nem álmosít, se nem okoz inszomniát.

Ezt írtam:

"Lamolep:

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

agresszió vagy ingerlékenység;aluszékonyság vagy álmosság

Barátnőmnek leragad tőle a szeme. Így ő este szedi.

Engem nem álmosít és nem is okoz alvászavart. Régen este szedtem, most reggel."

2022. júl. 6. 10:01
 65/80 gyik123 ***** válasza:
93%

64.

Jobbulást!

2022. júl. 6. 10:10
 66/80 A kérdező kommentje:

Xanax, Rivó jelentősen túladagolva annyira álmosít, hogy kómát okoz. Kicsit túladagolva sok alvást.

Hiába másolgatod be ezeket. Azt kell nézni, megtapasztalni, hogy arra hogyan hat, aki szedni.

Az egyetlen gyógyszer az Elontril, ami valóban okozhat álmatlanságot, de egyben az egyetlen is, ami NEKEM hat a depresszióra. A többi gyógyszer (1-2 kivételével csak a szerotoninra (SSRI) vagy a szerotininra (SNRI) hat. Ez csak a noradrenalnra, illetve elhanyagolható mérzékben a dopaminra is.

Az antidepik első 2 hetében fokozhatják a tüneteket, elsősorban feszültséget okozva, akár az öngyilkossági késztetést is. Ezért adnak mellé gyakran az elején nyugtatót. Akinél lehet, elveszik. Az öngyilkosság szempontjából veszélyeztetett embereket kórházban kezdik el kezelni.

Van néhán (sokmillióból 1) ember, akinek antiszociális (pszichopata) szemèlyiségzavara van. Elég ha felidegesíti valaki, máris öl. De ezeknél az embereknél súlyos traumatizáltságot figyeltek meg, nem egy picike gyógyszer okozta feszültséget.

Közülük sok gyógyszer nélkül is ökhet. Tele van velük a börtön és nem azért mert bevettek egy Xanaxot.

2022. júl. 6. 10:15
 67/80 A kérdező kommentje:
Látom feladtad. Talán mert rájöttél, hogy nálam kevésbé érzesz hozzá. Hiába vagdalkozol.
2022. júl. 6. 10:16
 68/80 anonim ***** válasza:
37%
Le lehetne szállni a mellékhatás témáról, mert mindenkire másképp hatnak a gyógyszerek és igen, mind a Pregabalin, mind a Xanax, hogy csak ezeket emeljem ki álmosítanak. Egyébként számtalan gyógyszer ami pl. fejáfjás csillapítására van, komolyabbak is, mellékhatásként fel van tüntetve, hogy fejfájást okoz. Úgyhogy ennyit a mellékhatás témáról.
2022. júl. 6. 10:19
 69/80 A kérdező kommentje:

Ezért írtam, hogy ezek a nagyon gyakoriak, az álmosság. De ha vki mást érez, akkor neki reggelre való vagy ne szedje.

A tapasztalat számít. Nem lehet a betegtájékoztató alapján kezelni. Az orvosnak számtalan beteggel van tapasztalata, erre tud támaszkodni. Ezen kívül a beteg visszajelzésére.

Saját tapasztalat: kis/közepes adag nyugtató nekem jó ingerlékenységre. Nagyon nagy adag felkorbácsolja. Ezt hívják paradox hatásnak.

Pregab, Xanax: álmosít.

2022. júl. 6. 10:37
 70/80 A kérdező kommentje:

Toxikológián sem azok az emberek fekszenek, akik 1 hete ébren vannak a Xanaxtól. Azok fekszenek ott, akik alig reagálnak ébresztgetésre vagy kómában vannak. Azt hiszem ez jól igazolja, hogy álmosít.

Pont nekem magyaráz, aki a betegtájékoztató mellett dr infó szakembereknek való leírását, FDA ajánlásàt (ez az Amerikai) magyar és angol nyelvű Eikipédiát és minimum 1 tucat ember tapasztalatát el szomtam olvasni fórmokon, köztük angol nyelvűeket is (drugs.com) ember tapasztalatát el szoktam olvasni

2022. júl. 6. 10:47
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!