Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Holnap kezdődik az egyetem....

Holnap kezdődik az egyetem. Apok óta pánikszerűen stresszelek,mit tegyek?

Figyelt kérdés

Rengeteg mindenen aggódom, de valami brutálisan. Sosem voltam egy szociális ember, inkább Nagyon introvertáltnak mondanám magam. Félek érintkezni az emberekkel. Vagyis, nem akarok érintkezni az emberekkel. Ha nem is soha, de egyelőre biztosan nem. Most hosszú ideig bezártság volt, komfortzóna, majd mostmeg egy teljesen új nagyvárosba, teljesen új iskolába megyek új emberek közé,és ez stresszel. Ha online lenne minden előadás és gyakorlat, nem zavarna. De az állandó, néhány órás utazás, a stressz hogy megtalálom e a termet, a stressz hogy kihívnak-e táblához, a stressz, hogy elengednek-e időben gyakorlatról hogy elérjem a buszt, hogy jó jegyeim legyenek, a stressz hogy az emberek milyenek lesznek, hogy leégetem magam és stb, folyamatosan ismétlődik bennem és már azt sem tudom csinálni, amit eddig szerettem és elterelte a gondolataim. Folyamatosan stresszelek, folyamatosan rossz a hangulatom. Mit tehetnék?

Amikir megtudtam hogy felvettek örültem, és azóta egyre kevésbé. Egyre jobban alábbhagy ez a dolog és nem tudom miért. Egyszerűen csak nem akarok kontakt lenni. Ezt érzem.

2021. szept. 5. 13:02
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
68%
Ugyanezt érzem. Én a távoktatás előtt nagyon szerettem egyetemre járni és korábban, általánosban vagy gimiben sem volt semmi ilyesmi, komolyabb problémám. Persze, én is izgultam, hogy ki lesz majd a kollégiumi szobatársam, stresszeltem a beadandókon és a vizsgákon, nem szerettem mindenki előtt prezentációt tartani stb., de teljesen jól elvoltam, voltak barátaim, voltak jó ismerősök, kolis voltam, bejártam az órákra, tanultam, minden számonkérés sikerült és így tovább. Viszont én nagyon megszenvedtem a távoktatást, ami odáig vezetett, hogy passzív félévre is mentem. Úgy terveztem, hogy most szeptemberben majd folytatom az egyetemet és már nagyon vártam, hogy visszamehessek az egyetem városába, ismét bejárhassak személyesen az óráimra, emberek között lehessek stb., de most annál inkább félek tőle. Az elmúlt napok csak sírással teltek, szorongok, félek, aludni sem tudtam rendesen. Leginkább egyébként nem is az egyetem miatt, hanem az albérlet és a lakótársam miatt. Csak egy-két napon lesznek óráim, ha ezt tudtam volna előre, akkor inkább ingáztam volna, mert jelenleg nem tudom elképzelni, hogy együtt lakjak egy ismeretlennel és gondolkozom rajta, hogy holnap inkább be is megyek itthonról, minthogy beköltözzek. :(
2021. szept. 5. 16:25
 12/24 anonim ***** válasza:
0%
Ilyen problémákkal menjetek pszichológushoz. Azért 18-19 évesen ebből már ki kéne nőni...én 15 évesen szorongtam így, mikor gimibe kellett menni, de felnőtt egyetemistaként azért kicsit érettebben kéne már viselkedni. Nekem pont úgy “múlt el” ez a szorongásom, hogy tudatosítottam magamban, hogy felnőtt vagyok és ideje lenne aszerint is viselkednem.
2021. szept. 5. 16:42
 13/24 anonim ***** válasza:
88%
Irigyellek, utolsó. Ha valaki egész életében szorongott, nem tudja egyszerüen azt mondani magának, hogy holnaptól nem szorongok. Valamennyire mindenki izgul, ha új suliba megy vadidegenek közé, de vannak, akiknek ez nem csak ennyi, hanem mindennapos és nincs köze az érettséghez
2021. szept. 5. 17:01
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
12-es, azert, mert nalad hala az egnek teljesen normalis szintu volt a szorongas, izgalom, stb. Orulj neki, de ne pofazz bele olyanba, amirol fingod nincs :)
2021. szept. 5. 17:06
 15/24 anonim ***** válasza:
23%

Hidd el nekem, tudom, miről beszélek. Egy tinikoromban ért trauma miatt én pl évekig nagyon erős hipochondriában szenvedtem, sokszor aludni sem tudtam a félelemtől. Szociális fóbiám is volt, ahogy írtam. Járkáltam pszichológushoz, de nekem ami igazából segített, az az volt, hogy én magam akartam változtatni. Tényleg minden fejben dől el, a pszichológus max segíteni tud, de senki más nem tudja helyetted megoldani a lelki problémáidat.

Viszont ha valaki annyira súlyos akármiben szenved, akkor miért itt akar tanácsot kérni laikus emberektől? :D Menjen el pszichiáterhez és írasson fel magának nyugtatót, ha az jobb, mint saját magát fejben helyretenni.

2021. szept. 5. 17:11
 16/24 A kérdező kommentje:

#1 az mindegy kik lesznek még ott. Köszi a választ!

#2 majdnem 11 évig jártam pszichológushoz heti 2, majd 1 alkalommal, sajnos hiába dolgoztunk rajta mindketten, mérgező környezetben éltem az előző 20 évet, amit nem tudtunk kiaknázni, később 2 pszichiáterhez mentem, az egyikük rajzoltatott velem 3 fát, a 4.et nem hagyta hogy elkezdjem se, kikapta előlem, beszélgetett anyámmal majd azt mondta, nekem nincs semmi bajom, pár hétre rá a pszichológusom mesélte, hogy kirúgták, aztán mentem egy másikhoz, hozzá jártam 3 hónapig, de nem akartam gyógyszerezni, sem befeküdni valami 1 hónapra kezelésre, így azt mondta, nem tud segíteni és én ezt el is fogadtam (érettségi előtt álltam, a legtöbb mindent betanultam már, nem akartam pont akkor kivizsgálásra menni) viszont sok hasznosat tanultam tőle. A buszhoz azért kellene elengedni, mert kollégiumba (több is van, egyikbe se tudtam beszervezni magam) nem mehetnék és este 8tól egy padon aludni másnap reggel 6:40ig nem lenne kellemes, főleg nem akkor, ha 8ig tart az óra de félkor már elengednek, nekem meg 35kor megy a buszom, ami onnan 15 percnyire van. Köszi a választ!

#3 ritkán iszom, de iskola, utazás és egyebek előtt soha. Az alkohol nem megoldás, gátlásokat old, viszont ez más. Köszi a választ!

#4 lehet hogy nektek bevált, örülök. Tényleg, szívből örülök, hogy nem olyanok vagytok, mint én. Viszont nem vagyok hajlandó alkoholhoz nyúlni, egy régi dolog miatt. Köszi a választ!

#5 A teákat értem, a magnéziumot kifejtenéd, miért jó erre a célra? Ebben nem vagyok otthon sajna. Köszi a választ!

#6 Épp ez az érdekes, hogy iskolához köthető a dolog. Boltba probléma nélkül megyek, maga az utazás problémamentes, tömegben is jól érzem magam, szocializálódáshoz rengeteg idő kell de ha hozzám szólnak és érzem, hogy meg akarnak ismerni/bevonni, stb, akkor próbálok nyitni és nyitok is, csak több idő kell. Itt inkább az iskolát és a jegyeket/krediteket érzem böntősúlyú problémának. Egyébként a séta az jó ötlet, szoktunk sétálni párommal, együtt és külön is szoktunk tornázni, de minél közelebb kerül a holnap (az elmúlt 1 hónapot tekintve) annál jobban érzem azt, hogy csinálnom kellene valamit, de hiába próbálom, nem visz rá a lélek, mint pl bennem van hogy tornáznom kéne, tornázni akarok, felállok és elkezdem csinálni, de az agyam 25 másik dolgon kattog ami miatt nem tudok figyelni az edzős videóra/zenére így azt veszem észre, hogy egyhelyben állok és lebegtetem a karom, bambulva a laptop kijelzőjének szegélyén. Egyébként történeteket szoktam írni, hogyha megüt az ihlet. :) Jó tudni ezt a "nincs másokra szállás" dolgot, de ezt úgy érzem inkább ember függő, mintsem egyetem függő. De értem a lényeget. Köszi a választ!

#7 Azt honnan tudni, hogy katalógusos-e egy óra? ezalatt előadást értesz, vagy gyakorlatot? Mert végülis a legtöbbre be tudok menni, kb 2 olyan van amit esti időpontra tettek és nem jó a hazaút miatt, de ha van ez a katalógus, az elég probléma. Sokan mondták, hogy nem mennek be pedig. A jegy miatt csak annyira aggódom, hogy 3masnak meg Kell lennie. Ha 3 alá megy az átlag, államiról önköltségesre tesznek sajnos, vissza kéretni magad pedig a többiek elmondása szerint szinte lehetetlen. Köszi a választ!

#8 Értem, köszi.

#9 Remélem hasonlóképp lesz, bár nem is a többi hallgató, hanem az oktatók részéről. Köszi a választ!

#10 A szorongás és a "beszarva levés" között van különbség és máshol sem volt kötelező "jópofizni".

#11 Ez tényleg érdekes... Kitartás neked, és remélem meg tudod oldani ezt a beutazós dolgot! Köszi a választ!

#12 Örülök, és ahogy más is írta, irigyellek, hogy neked traumamentes volt minden iskolai éved, viszont tévedsz. Ez nem egy "fejben dől el" dolog. Vázoljuk fel valahogy... Van egy szám amit hallgatsz egy darabig és a füledbe ragad. Ezt ismételgeted napokig, de ez idő alatt elkezded dúdolgatni, fütyülgetni, fejben ismételni, stb... Már kiidegelsz vele mindenkit, de bármit teszel, amint zone-outolsz (elbambulsz/elgondolkodsz/fókuszálsz), azonnal ismétlődik a fentebb írt zene a fejedben. Na ezt el lehet dönteni fejben pár nap alatt. Viszont azt, hogy az előző 13 tanévből 4 éven keresztül (kicsiként) állandóan csesztettek, egyedül voltál és legalább öten mentek ellened, hogy 1 évig brutálisan csesztettek annyira, hogy közepiskola előtt 1-2 évvel az öngyilkosság gondolata ismétlődött a fejedben, hogy amikor már tudtad, hogy be kell menned abba az undorító, utolsó szar helyre, biztos, hogy lesz ott legalább egy valaki aki olyan szinten fog csesztetni, hogy legszivesebben leugranál a másodikról, és már beidegződött, hogy minden hétköznap pont emiatt a tudat miatt epét hánysz, hasmenésed van és 4 percenként jársz el hugyozni, hogy bárki hozzád szól, már azon jár az agyad, hogy mit gondolhat rólad, vajon le fog-e szólni, vajon a hátad mögött arról beszél másokkal, hogy 'te milyen vagy' és hasonlóak, nem. Ilyet nem lehet csak úgy "fejben eldönteni, hogy felnőtt vagyok és ideje aszerint is viselkednem"...

#13 Szintúgy irigylem és egyetértek veled. Köszi a választ!

#14 Szintúgy. Köszi a választ!

#15 Kiindulva abból, hogy az előző kommentedben mennyire egyszerűen letudtad a dolgot, nem hinném, hogy tudod miről beszélsz. Hipochondria, ha jól értem pszichés zavar egy trauma miatt? Sikerült leküzdened, szuper. Akkor azt az "Egy" traumát (ahogy te magad írtad) sikerült letudnod magadban. Most akkot úgy nézd, hogy ez nem tinikorban, hanem 7 éves kortól kezdődött, 9 éves korra pszichiátriai esetté vált és el lett kezdve a kezelés, majd (még a kezelés ideje alatt is) egy olyan környezetben volt, egy olyan közegnek lett kitéve, ami tovább rombolta. Próbáld meg azt mondani valakinek, akit egész életében csesztettek, akinek egész életében az volt mondva, hogy "Te egy szar vagy", "te egy senki vagy", "te nem érsz semmit", hogy "ezt fejben már le kellett volna tudnod, mert felnőtt vagy"... A kor egy szám. Van, aki 30 évesen gyerekes, van, aki 14 évesen már úgy gondolkodik és cselekszik, mintha maga lenne a bölcsesség. 14 évnyi traumát nem lehet "csak úgy" letudni, mert valaki "felnőtt"... Egyébként meg az egyetemmel kapcsolatos szorongás és ezzel kapcsolatos néhány problémával kapcsolatban tettem fel a kérdést, nem pedig a "súlyos akármiben" miatt. Nem mintha a nyugtató segítene ezeken, de ahogy látom a leg laikusabb ember, Te vagy.

Köszönöm a választ legtöbbötöknek!

2021. szept. 5. 18:20
 17/24 anonim ***** válasza:

Egyetértek annyiban, hogy nem lehet elvárni a pszichológustól, hogy megoldja mások problémáját. Viszont rá tudja vezetni az embert, hogy hogy tud kikerülni a trutymóból. Egy jó pszichológus meg tudja állapítani, mikor kell pszichiáter segítsége is.

De azért nagy erö kell hozzá, hogy valaki felkeressen szakembert. Nem kell leugatni, ha valaki elöször ismeretlenek véleményét kéri, mert lehet, hogy épp azon hezitál, hogy kell-e segítség neki vagy nem kell.

Amúgy szerintem mindenkire ráférne egy kis beszélgetés pszihológussal

2021. szept. 5. 18:28
 18/24 anonim ***** válasza:
20%
Tehát járkáltál pszichiáterhez, nem segített, de gondolod majd az itteni válaszolók okosabbat tudnak mondani, mint egy szakképzett pszichiáter. Hát figyu, nekem 10 év volt leküzdeni a hipochondriát, de sosem nyavalyogtam vagy sajnáltattam magam, mert az biztosan nem fog megoldani semmit. Amit megtanultam, hogy erősnek kell lenni és hinni abban, hogy erős vagy. Egy bizonyos szintű mentális zavart helyre lehet tenni magadtól, a súlyosabbakra pedig már pszichiáter és esetleg gyógyszerek kellenek. Ha te ezen a körön már túl vagy, akkor őszintén szerinted mi mást lehet még tanácsolni? Igazán sajnálom, hogy ilyen mérgező környezetben nőttél fel és nagyon remélem, hogy a későbbiekben ez változni fog, de amint a válaszokból látod, senki sem tud okosabbat mondani annál, minthogy menj el szakemberhez. És nem vagy szar, az a szar, aki téged annak nevezett ok nélkül! :) Így kell hozzáállni.
2021. szept. 5. 18:41
 19/24 A kérdező kommentje:

Van az a pont az ember életében mikor nem képes emberi kapcsolatokat kialakítani hiába akarja, csak a negatívumok és traumák keringnek benne így tökmindegy hol, honnan és kitől, vagy hogy éppen miről beszél, csak szüksége van rá. Bennem mi van? A fent leírtakon kívül, magamat okolom nagybátyám halála miatt. Ott lehettem volna, de nem voltam, hiába beszéltünk róla hogy majd oda költözök és nem lesz egyedül, nem tettem mert cseszekedtem, hogy menjek-e egyetemre vagy ne. A húgom mintha tegnap született volna, pedig már az ovit kezdte és nem voltam ott neki szinte sose, mert vagy koliban voltam, tanultam, vagy a gép előtt ültem hogy tanuljak,amikor meg nem, akkor is idegesen reagáltam le mindent, mert mindenhonnan rám ragadt, mindenki nekem adta ki, én meg rajta. Szar unokaöccs, szar báty és szar ember vagyok, és rohadjak meg,hogyha valaha gyereket akarok majd, nehogy tönkre tegyem az életét. Minden este sírógörccsel alszom el, mert akaratlanul is azt ismétli az agyam, hogy mekkora szar vagyok, hogy mindneki öregszik, hogy elvesztettem a nagybátyám, hogy el fogom veszteni a szüleim, hogy bármikor elveszthetem a testvérem, a párom és bármit is teszek sosem lesz jó, mert valakinek sosem leszek épp ott, akit szeretek. Tiszta szívből gyűlölöm az életet pont azért, mert ilyen. És gyűlölöm magam mert nem tudok változtatni. Hogy minden emlékem nagybátyámról néhány kép meg egy kispárna amit tőle kaptam 8. szülinapomra és az idei volt az első, hogy figyeltem a telefont hogy mikor hív hogy felköszöntsön, hiába tudtam hogy sosem fogja az ő számát mutatni a telefon. Aztán meg holnap beutazok a városba, bemegyek az egyetemre néhány előadásra meg gyakorlatra amiből vagy rá tudom venni magam higy tnauljak, vagy nem, vagy átmegyek vagy nem, aztán azon kapom magam, hogy ismét éveket tanultam, miközben a szüleim is elmentek, a testvérem felnőtt és a párommal megöregedtünk. Legszivesebben csak uvoltenek ahogy csak kifer belolem, de nem tehetem. Amugyse valtoztatna semmin. Csak bogok es kattogtatom az agyam azon hogy barcsak elne meg a nagbatyam. Hogy barcsak megolelhetnem oket. Hogy barcsak a hugom tudna ki is volt a nagybatyank, hogy o es a parom megismerhessek egymast... De ez mar sose lesz igy. Es ez az en hibam mert ha oda koltoztem vplna idoben akkor tudtam volna mentot hivni hozza. Es az agyam random esemenyeket jatszat le 24/7 a fejemben hogy milyen lesz ha meghal az anyam. Hogy milyen lesz ha meghal az apam. Hogy fejben is uvoltok es bogok es tehetetlen vagyok.

Ezek jarnak az en fejemben minden tetves nap es a lista egyre hosszabb es hosszabb... Nem segithet ezen senki es semmi, mert a halottakat nem hozza vissza senki, az idot pedig nem lassitja le, allotja meg senki.

Sajnalom...

2021. szept. 5. 21:13
 20/24 anonim ***** válasza:
A nyolcas vagyok. Először is nagyon sajnálom és részvétem. Az előző évben nekem is kijutott a rosszból és sok olyan negatív kényszergondolatom volt amilyen neked. Én a saját tapasztalatomat írom le, a pszichológus/pszichoterápia is tud segíteni, de nekem az antidepresszáns verte ki a fejemből ezeket a negatív gondolatokat és annak köszönhetem, hogy bár nem vagyok még gyógyult, de újra tudok nevetni és most már pozitívabban látom a jövőt. Én a helyedben mindenképpen első körben elmennék egy pszichiáterhez és elmondanám neki ugyan ezt amit ide leírtál. A legfontosabb, hogy hinned kell magadban és van ebből is kiút, leszel te még nagyon boldog is ebben biztos vagyok. :)
2021. szept. 5. 21:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!