Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Holnap kezdődik az egyetem....

Holnap kezdődik az egyetem. Apok óta pánikszerűen stresszelek,mit tegyek?

Figyelt kérdés

Rengeteg mindenen aggódom, de valami brutálisan. Sosem voltam egy szociális ember, inkább Nagyon introvertáltnak mondanám magam. Félek érintkezni az emberekkel. Vagyis, nem akarok érintkezni az emberekkel. Ha nem is soha, de egyelőre biztosan nem. Most hosszú ideig bezártság volt, komfortzóna, majd mostmeg egy teljesen új nagyvárosba, teljesen új iskolába megyek új emberek közé,és ez stresszel. Ha online lenne minden előadás és gyakorlat, nem zavarna. De az állandó, néhány órás utazás, a stressz hogy megtalálom e a termet, a stressz hogy kihívnak-e táblához, a stressz, hogy elengednek-e időben gyakorlatról hogy elérjem a buszt, hogy jó jegyeim legyenek, a stressz hogy az emberek milyenek lesznek, hogy leégetem magam és stb, folyamatosan ismétlődik bennem és már azt sem tudom csinálni, amit eddig szerettem és elterelte a gondolataim. Folyamatosan stresszelek, folyamatosan rossz a hangulatom. Mit tehetnék?

Amikir megtudtam hogy felvettek örültem, és azóta egyre kevésbé. Egyre jobban alábbhagy ez a dolog és nem tudom miért. Egyszerűen csak nem akarok kontakt lenni. Ezt érzem.

2021. szept. 5. 13:02
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
74%
Nyugi, lesz ott még elég fura ember rajtad kívül, hidd el.
2021. szept. 5. 13:09
 2/24 anonim ***** válasza:
86%

Keress fel egy pszichologust, mert igy nem fogod tudni elvegezni az egyetemet.

Tapasztalat, hasonlo vagyok en is, csusztam is egyetemen a szorongas miatt, mert keptelen voltam koncentralni es tanulni igy.

Arra mondjuk ne szamits, hogy rendszeresen elengednek orarol a busz miatt (ha kotelezo, eloadas mas, ott felallsz,kimesz, bar azt se csipik :D) nalunk jofejek a tanarok, neha elengednek, de nem allandoan,ami ertheto szerintem.

2021. szept. 5. 13:11
 3/24 anonim ***** válasza:
26%
Igyál meg egy pár felest, aztán megnyugszol. Nekem agorafóbiám nem volt soha (neked az van, bár még nem annyira nagyon erős), viszont ZH-k és vizsgák előtt és közben mindig annyira paráztam, hogy volt, hogy közben 3-4-szer is ki kellett mennem WC-re, mert olyankor ment a hasam de nagyon durván. 2-3 feles tökéletesen megszüntette nálam ezt az izgulást.
2021. szept. 5. 13:18
 4/24 anonim ***** válasza:
27%
Viccet félretéve, a 3-as nem mond nagy ökörséget. Volt sok szeminárium ami előtt megittam 2-3 deci vörösbort, aztán fogmosás, rágó. Sajnos csak így ment.
2021. szept. 5. 13:21
 5/24 anonim ***** válasza:
86%
Ugyan így vagyok, mint te, kedves kérdező. Kamilla meg citromfű tea éltet a magnéziummal együtt, illetve edzek, hátha azzal levezetem ezt a feszkót de rendesen félek a holnaptól.
2021. szept. 5. 13:47
 6/24 anonim ***** válasza:
98%

Sürgősen keress fel egy klinikai szakpszichológust vagy pszichoterapeutát. Ezt a szorongást mindenképp kezelni kell, különben nem fogsz boldogulni a mindennapi életben.

Ehhez viszont akarni is kell a változást. Tudom miről beszélek, mivel nekem is szociális szorongásom van... Nagyon jó volt az online oktatás, mert a komfortzónámon belül voltam hónapokig. Ilyenkor viszont elszokok a szociális érintkezéstől és egyre jobban szorongok, amikor újra vissza kell térni a normális mindennapi rendszerhez (értsd: egyetem, teljesítménykényszer, rengeteg tömegközlekedés, folyamatosan sok ember között lenni...)

Fokozatosan kell visszarázódni a normál kerékvágásba, mivel úgy nem ér akkora "sokkhatás", mintha rögtön rengeteg új inger érne, mert eddig hónapokon keresztül a szobádban kuksoltál.

Én először elmentem minden nap sétálni. Először ismerős környéken, utána pedig addig ismeretlen helyeken. Elmentem többször boltba, akár csak egy-egy dologért. Fokozatosan mentem egyre többször olyan helyekre, ahol rengeteg ember van. Elkezdtem egyre gyakrabban használni a tömegközlekedési eszközöket. Találkoztam pár barátommal, szerveztünk egy-két programot (...) stb.

Az egyetem már nem olyan mint a középiskola. Itt be lehet olvadni a tömegbe, ha kicsit különc vagy, akkor sem fognak rád szállni/kigúnyolni...

Azt garantálom, hogy a gólyák 90% is ideges most, mert egy teljesen új környezetbe kerül, nem ismeri ezt a helyet és a legtöbb embert sem. A lényeg, hogy legyél nyitott, ne zárkózz teljesen magadba, és ne az legyen benned, hogy "nem akarok kontaktusba kerülni másokkal, csak éljem túl a napot", mert azt megérzik az emberek és nem fognak hozzád közeledni.

(Azt felejtsd el, hogy elengednek minden egyetemi gyakorlatról, hogy elérd a buszt. Ez itt nem így működik...)

2021. szept. 5. 13:53
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanilyen vagyok én is. Minden sulikezdéskor elképesztõen szorongtam, fõleg amikor suliváltás is volt (általánosból gimibe és gimibõl egyetemre). Az egyetem teljesen más, mint a gimnázium. Viszont szerintem még mindig rosszabb Pest egy utcáján végigmenni, mimt eltölteni egy napot az egyetemen. Az egyetemen már nem nagyon érdeklõdnek, hogy hol vagy, ha katalógusos az óra (beírják a hiányzókat, mert adott számú órán minimum részt kell venned), akkor ott kell lenni, de amúgy a tanárok, a portások, a koleszos dolgozók (ha kollégista leszel) egyáltalán nem szólnak hozzád. Nem tudom, milyen egyetemre mész, de nálunk szinte soha nem kell táblához menni. Néha fel-fel szólítanak, de az sem gáz, ha nem tudsz valamit, mert valószínûleg az emberek többsége sem tudja. De ha beszélni kell órán, a tanárok inkább nem szólítgatnak, hanem megvárják a jelentkezõket. A csoporttársak közül néhányan biztos megpróbálnak majd beszélgetést kezdeményezni, akkor is, ha csak állsz és nem csinálsz semmit. Nekem szerintem nem volt soha olyan barátom az életemben, akivel én kezdeményeztem volna, mindig csak odajöttek hozzám és ott ragadtak. Viszont ha nem akarsz magányos maradni, akkor legalább pár szót mondanod kell, amikor megszólítanak. Ha késõbb ha nem szimpatikus valaki, legfeljebb ignorálod. Tudom, ez nem túl elegáns, de tudom, milyen állandóan szorongani társaságban és talán ettõl kisebb a pánik.

Még annyi, hogy egyetemen nem baj, ha rossz jegyet kapsz. Nagyon kevesen végzik el kitûnõvel, egyáltalán az is ritka, ha valakinek nincs 4-nél rosszabb jegye. Bár ez szakfüggõ. De tényleg mi van abból, ha egyszer becsúszik valami rosszabb. Nekem is volt már kettesem egy nehéz tárgyból, mert már annyira utáltam a tanárt, aki tartotta, hogy nem érdekelt a jegy sem, csak hogy ne kelljen többet látnom.

2021. szept. 5. 14:53
 8/24 anonim ***** válasza:
100%
A hatosnak van teljesen igaza. Bár én diagnosztizálva vagyok pánikzavarral/agorafóbiával, de nálam ugyan ez van most, hogy napokon belül megyek vissza a dolgozni a munkahelyemre, pedig előtte már teljesen tünetmentesnek éreztem magam, nagyjából bármit tudtam csinálni, igaz egy jó darabig itthon voltam.
2021. szept. 5. 15:15
 9/24 anonim ***** válasza:
96%
Még fiatal vagy, nem tudod, mire számíts… az egyetemen (ha nincsenek osztályok), akkor senki észre sem fog venni. Ha én magam nem kerestem volna aktívan barátokat, akkor gyakorlatilag mindenki szellemnek nézett. És hidd el, nem csak engem, hanem mindenkit. Beültünk az órákra, majd miután vége lett, mindenki ment szépen a dolgára.
2021. szept. 5. 15:34
 10/24 anonim ***** válasza:
35%
Az egyetem nem olyan, mint a gimi meg az ált. isi. Itt nem kötelező jópofizni meg haverkodni a többiekkel. Bejársz tanulni, aztán hazamész és kész, a többszáz ember közül senki nem arra fog figyelni, hogy te mennyire szocializálódsz. A táblához sem fognak soha kihívni felelni, legalábbis nálunk ilyen soha nem volt, mondom, ez már nem ovi, ne legyél így beszarva.
2021. szept. 5. 15:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!