Árthat -e, ha naponta szedek 1000 mg-os C vitamin tablettát?
Mégis erről lehet szó.
Illetve nagymértékben szerencse.
Rákos emberek... akik alig élnek... kemót kapnak, ami köztudottan gyengíti az immunrendszert, mellékhatása... ráadásul ugye az egész szervezetük kampec... Na, ez hogy lehetséges? - Én valamennyire sejtem mondjuk.
Vagy akik immunszupresszáns (=gyengítő) gyógyszereket szednek autoimmun betegség vagy erős allergia miatt? Azok se sűrűbben kapnak el megfázást, stb.
Vagy a HIV+ emberek? Az ő védekezőrendszerük is egyre inkább leépül. De egy bizonyos szintig nincs gond, még megfázást se kapnak el sűrűbben. Egy bizonyos szint alatt viszont jönnek a gondok, de nem megfázás, hanem opportunista betegségek személyében.
Szerintetek maguk a betegek hazudnak? Sajnos egy időben érdekelt a téma - pont ez: immunrendszeri betegségek. És azért sajnos, mert ez egy szomorú, rémisztő, ijesztő, fájdalmas betegségcsoport.
Olvastam betegek fórumait... S azalapján merem most mindezt leírni.
Jó, részben a vitamin-pártiaknak van igaza.
Ill. azt én is vallom, hogy mindenütt túlzottan a gyógyszeripar érdekeit nézik.
Kiborultam, mikor megtudtam, hogy az EU betiltatja a gyógynövényeket.
Kikészít az, ha valaki megfázásra gyógyszert szed be (kivétel fájdalomcsillapító, ha szét akar durranni a feje).
Kikészít, hogy minden bakteriális nyavajára antibiotikumot adnak, még arra is, amit a szervezet magától is BIZTOSAN legyőzne, és kicsi az esély a szövődményre.
De nem tudok hinni abban, hogy a sok vitamin minden megold, az immunerősítésben se.
Én már csak ilyen vagyok - két "szélsőség" között állok. De SZERINTEM ez a jobb.
Nnna, remélem nem voltam nyers, nem volt célom.
:)
Nem baj, hogy vita alakult ki, mert kell, főleg, ha van hozzá türelmünk. Lehet belőle tanulni. Csak ne durvuljunk el. :))
Azért a gyógyszerek is fontosak.
Bár nem a kisebb torokgyulladásra adott antibiotikum, melyet egyébként egy hét pihenés, mézes-citromos tea, C-vitamin (látod, teljesen én se zárkózom el! ;) ), fokhagyma és ha nagyon fáj, akkor fájdalomcsillapító is elmulasztana, szövődmények nélkül.
Viszont, a jogosan adott, nem túlzásba vitt gyógyszereket igenis tisztelem.
Az immunerősítésről lényegében az a véleményem, amit leírtam. Még hittem benne, most is néha hiszek, aztán eszembe jutnak, amiket olvastam.
Nagyapám nevelt. Rákos volt, csontrákos. Nem akarom részletezni a szenvedését... De vele se nátha végzett, pedig alig lehetett már védekezőrendszere. Megjegyzem: ha nátha végzett volna vele, sokkal kevesebbet szenvedett volna. Mert az utolsó 3-4 hónapja nem élet volt... :'(
Lehet, hogy tiszteletsértés, de az Ő és hasonló helyzetű emberek példája alapján látom azt: a nátha, megfázás, torokgyulladás stb. elkapásának valószínűsége nem biztos, hogy függ az immunrendszer állapotától, sőt...
Ha a példát meg kéne fordítani: ha a rákbetegeknek sok vitamint adtak volna, meggyógyultak-e... Na itt vagyok szkeptikus.
Én azt mondanám rögtön, hogy nem.
Viszont...
Ha az én kis nátháimat vesszük alapul. Egyszer úgy múlt el egy kegyetlen torokfájás, hogy előző este sokat nevettem (!); másnap az orvos csak ACC-t adott, mert csak a hurutos köhögés múlt el. A fokhagyma a másik, ami nagyon sokat segít. De segített már az is, hogy megettem egy nap alatt 4 paprikát, és valamiért erősen hittem is benne - 24 óra múlva semmi bajom se volt.
Nem tudom, ez nagyban hogy működik/működne.
Próbálok a két szélsőség között maradni, bár mint szerintem már meglevő ellentmondásaim egy-egy válaszom között mutatják: nagyon nehéz.
A TV ezt mondja, de a következő reklámban amazt; internettel ugyanez. Az orvosok az egyik szélsőséges tábor (tisztelet a kivételnek!!), a természetgyógyászok a másik (tisztelet a kivételnek!!). A tapasztalataim ellentmondásosak.
Engedelmetekkel én is beleszólnék. Bár általában elítélem a "nekem működött" tipusú hozzászólásokat, most én is szubjektív leszek a példa kedvéért. Tehát egy kis gondolatébresztő:
- Én nem szedek semmilyen gyógyszert, kivéve a széntaplettát, már amennyire az az - de másnaposságra elég jót tesz a gyomromnak.
- Egyetemista lévén a legolcsóbb tesco vackokat eszem, tele vegyi anyagokkal
- Spórolás céljából nem fűtök. A hideget annyira megszoktam pár év alatt, hogy igazából pólóban is kimegyek télen, az ablak csak télen van zárva.
- a zöldségért, gyümölcsért nem rajongok, nem sokat eszek.
Most jön a lényeg! Vitamint sem szedek.
Azt hiszem ez egy elég brutális kombó. És semmi bajom. Idejét se tudom mikor voltam utoljára beteg, ha leszámítjuk a gyomorrontásokat.
Ebből következik a kérdés: vajon ha a vitamin annyira csodás dolog, akkor nekem, a káros életmódom és alig valami vitaminfogyasztásom mellett mért nincs bajom?
De vonatkoztassunk el tőlem, rengetegen nem szednek napi szinten vitamint, mégse betegebbek az átlagnál. Márpedig ha a vitamin annyira fontos, akkor látványosan betegesebben kellene lenniük a vitamint nem szedőknek.
Plusz még kitérő, azoknak akik megint a gyógyszergyárak hasznával jöttek!
Irónikus módon a háziállatoknak viszont adom a vitamint. A lónak 6ezer Ft-ért vettem műltkor anyagot - ez a minőségi vitaminokkal felérő beltartalommal rendelkezik. Most gyorsan megbecsültem (csak adag/testtömegre korrigálva), hogy egy embernek, napi szedés mellett kb 400 napig elég. Mennyibe kerül a spuradin? 2400Ft 1 havi adag. Ez 600Ft/hó. Testévrek között is 4szeres haszon, fogyasztói áron!!! Előállítása ki tudja mennyi. És egyesek szerint nincs benne olyan nagy üzlet? Na ne szórakozzunk már emberek, nem az ovodában vagyunk.
Utolsó "lovas" hozzászólónak:
Nagyon egyszerű a válasz a kérdésedre, hogy az eléggé egészségtelen életmódod ellenére miért vagy egészséges?
Azért, mert MÉG fiatal vagy, és jó hatásfokkal tud a sok ártalom ellen tenni a szervezeted.
Mivel a vitamin-hiánynak vannak fokozatai, valószínű hogy még nagyon az elején vagy ennek az állapotnak. Nem kívánom semmi esetre sem, de nincs kizárva hogy később megtapasztalod a szervezeted kimerülésének jeleit. Akkor majd azért jusson eszedbe, hogy van mihez nyúlnod a gyógyszereken kívül is.
És eszembe jutott még valami. Még a vadon élő állatoknak is tesznek ki a vadászok nyalósót, hogy pótolják a számukra is az ásványi anyagokat, mivel köztudott dolog, hogy már ők sem tudnak eleget fogyasztani ezekből a mikro-tápanyagokból. A másik, ezt is leírtam már valahol, hogy az összes olyan emlős aki magának állít elő C-vitamint a testében, olyan arányban teszi ezt, hogy ha emberre vonatkoztatnánk, akkor az 10-18 ezer mg-nak felelne meg.
Szerinted az állatok direkt túladagolják maguknak a C-vitamint? Vagy ez így természetes? És nekik miért nincs tőle vesekövük? Rengeteg kérdés merül fel az emberben ilyenkor. Nem hiszek vakon bizonyos dolgokban. Csak az ész-érveknek hiszek, de legfőképpen a tapasztalatomnak. És megnyugodhatsz, tapasztalatom bőven van. Csak jó.
Kedves utolsó előtti válaszoló, a minimális vitamin mennyiséget te és kedves egészségtelen életmódot folytató társaid beviszitek táplálékokból, ez még arra elég hogy ne hulljanak ki mondjuk a fogaid, meg hasonló huncutságok.
Vannak akiknek az immunrendszerük alapból nagyon jól működik mint pl neked és ezért nem betegek soha, én sem voltam már minimum 5 éve de én viszont egészségesen élek és sok vitamint nyomok.
A vitamin hiányból kialakuló betegségek általában hosszútávon veszélyesek, mint az alkoholizmus, a cigi, a zsíros kaják, meg hogy a kislányok csupasz derékkal járkálnak télen a -10fokban.
Örülj neki hogy most MÉG nem vagy beteg, de ez koránt sem lesz mindig így, sőt. Nem ijesztgeti akarlak de ilyen életmód mellett nem sokat jósolok neked idősebb korodra, tipikus népbetegségek áldozata leszel te is..
Nekem is van nem egy ismerősöm aki huszonévesen évesen heti 3-4 alkalommal kommersz piából eszméletlenre issza magát évek óta, ők is "jól érzik magukat", van köztük annyira ekcémás hogy az orvosok nem tudnak mit kezdeni vele a pia meg csak ront a helyzeten, állandóan óriási méretű zöld turhákat köhög fel, a fogai szét vannak kopva..Másoknak zöldül/sárgul a nyelve / szeme fehérje, minden kajától hasmenése van mert szétmentek a belei és az emésztése a sok kommersz szartól, hatalmas mérges pattanások jönnek ki rajta, stb... Szerintem huszonéves embereknek nem ilyen egészségi állapotban kéne lenni, de mindenki magának dönti el, hogyan b@ssza el az életét.
Mindenesetre sürgősen ajánlom hogy gondold át mit csinálsz, mert egy idő után már csak egyre mélyebbre süllyedsz és onnan nem lesz kiút, "felnőtt" fejjel ideje lenne már egyeseknek tovább vinni a napi gondolatmenetet azon, hogy na ma mit igyak..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!