Hálapénz = bűncselekmény. Valóban jó ötlet volt?
Idéntől bűncselekmény adni, és hálapénzt elfogadni.
Az orvosok fizetését habár csekély mértékben megemelték, de egy 10-15 évet végig tanult orvos, aki más emberek életéért, egészségéért felelős, még mindig potom 300-400 ezer forintokat keres, ráadásul az új katonai rendszer szerint már bárhova áthelyezhetik őket az egész országban indoklás nélkül.
Kérdem én, vajon jó ötlet volt ez? Mi célja volt ennek?
Aki el tudott végezni egy orvosi egyetemet, az vélhetőleg több nyelven is beszél. Mi a legnagyobb akadálya a külföldön való munkavégzésnek? Nyelvtudás. Tehát innentől kezdve mi fog visszatartani egy 30-35 éves fiatal orvost attól, hogy itt hagyja ezt az egész szarkupac országot, és kimenjen dolgozni külföldre a jelenlegi fizetése majdhogynem húszszorosáért? Mi lesz akkor, ha az amúgy is szar egészségügyi rendszerünkből még több orvos fog kiürülni? Ki fog ellátni az sztk-ban? Nem hinném, hogy mindenki magánklinikát fog alapítani, vagy magánklinikára fog menni rendelni ha már ekkorát kell váltani... de ha még így is lenne, megint tettünk egy lépést az egészségügy szétrohasztása felé. Tényleg érdekel a többi vélemény, mert én ezt + 1 koporsószög beverésének érzem. Ha én orvos lennék, akkor joggal mondanám, hogy ha már életeket mentek, és 15 évet tanultam, akkor keressek annyi pénzt, hogy ne legyenek filléres gondjaim.
Orvos vagyok.
Tavaly novemberben szakvizsgáztam, azaz összesen 6 éve dolgozom.
Eddig tényleg nevetséges volt a fizetésem. Emlékszem, amikor kezdtem, a legelső fihzum nettó 124 ezer forint volt. Emellett egy évig totál ingyen kellett ügyelnem, gyakorlásképp. Egy év után havi 4-5 ügyelettel (ami havi 220-240 óra munkát jelent egy klinikán, tehát az ügyelet nem az alvásról szólt) megkaptam keményen 180 ezer forintot. Utána valamelyest emeltek rajta, akkor ügyelettel együtt elértem a kemény 300-350 ezret, ekkor már vagy 4-5 éve dolgoztam.
Az idei béremeléssel viszont az alap nettóm 573 ezer forint. Ehhez jön még az ügyelet. Az egyetlen dolog, ami zavar, az az, hogy a jelenlegi johgszabály szerint az ügyeletet alacsonyabb bérrel fizetik (70-80-90%-kal), mint az alapbért, ami nevetséges. Szerintem teljesen nonszensz, hogy az éjszakai munkavégzésért, hétvégi, ünnepnapi munkáért kevesebb fizut kapok, mint a normál 8 órás munkarendben.
Ezt leszámítva szerintem a béremeléssel azért nem olyan szar ez a fizu, én teljesen jól elvagyok. Főleg, hogy január elsején még emelkedni fog, plusz 2022-ben megint. A vége (az én korosztályomban) nettó 800 ezer körül lesz, idősebbeknek még több. A csupán életkor alapján történő differenciálással viszont nem értek egyet.
Hálapénzt eddig sem fogadtam el, szóval pont leszarom, hogy eltörölték. Bár megjegyzem, mióta nem lehet adni, kb. 3x annyi beteg akarja rámtukmálni, mint eddig...
A magyar eü-ben és az új törvényben most már nem a fizetés a legnagyobb probléma. Az összeférhetetlenségi szabályok (ami a betegnek is hátrányos), a lepuszult infrastruktúra, az utánpótlás hiánya sokkal nagyobb gond.
ezt már nem tudom hova tenni, szándékosan értetlenkedsz, vagy álomvilágban élsz?
nem azért mennek dolgozni pl. gyárba az emberek, mert milyen jó, hanem mert valamit muszáj dolgozni, és van mondjuk 3 rossz lehetőségük
most ne menjünk már abba bele, hogy nem mindenki képes és nem mindenkinek van lehetősége olyan szakmát tanulni, ami jól fizet, még ha szeretné is
édes kevés csak akarni, és sokszor az is kevés, ha erőn felül teljesít valaki
érted miről beszéltem?
ez a ne műtsön meg dolog.. te csak a végleteket látod szerintem
43 - szerintem alapvetően beszélsz ostobaságokat, és butaságokat. Ezeket ki hitette el veled, vagy ki mondta neked ezeket?
Magyarországon a tankötelezettség legutóbb 16 éves kor volt, tehát 16 évig, nemhogy ingyenesen, de kötelezően iskolába kell járnod. Magyarul ha bele döglesz is, de ingyen tanít az állam.
Itt most olyan emberekről beszélek, akik egészségesek, és a szellemi képességei az átlagemberekével egyenlő, magyarul az emberek 90%-ról.
Tehát 16 évig tanulsz, és ez idő alatt választasz magadnak egy szakmát, amiben dolgozni fogsz. Ha szeleburdi vagy, lusta vagy, akkor is előbb utóbb benő a fejed lágya, és ha 30 évesen is, de rájössz, hogy muszáj dolgozni, muszáj tanulni, mert enélkül nem fogsz életben maradni. Gyári szalagmunkát bárki tud végezni, és pont ezért nem fizet jól az a munka.
Mi a megoldás? El kell menni és tanulni kell. Miért akarod nekem megmagyarázni, hogy erre nincs lehetősége sok embernek? Ingyenes az egész oktatás, még a főiskolák és egyetemek is ingyenesek, ha megfelelő pontod van. Márpedig ha tanulsz (tehát akarsz bekerülni) akkor bekerülsz. Miért beszélsz hülyeségeket? Mindenki azt tanul amit csak akar.
Nem tudom tisztában vagy-e azzal, hogy nyugaton, pl az USA-ban, csak a "felső 10.000", vagy jobbéletű közemberek engedhetik meg maguknak a neves egyetemeket, és egy életre eladósodnak miatta. Milyen jó, hogy itthon többnyire ez ingyenes, nem? Tehát innentől nekem ne próbáld megmagyarázni, hogy valakinek "nincs lehetősége" tanulni, aki szellemileg egészséges. Miért beszélsz ostobaságokat?
oké, most rájöttem arra, hogy te iszonyú korlátolt és buta ember vagy
tájékozódj kérlek, mert ezek óriási bullshitek, borzalmas csőlátásról árulkodik ez a szöveg, és nagyon elszomorító is.. talán beszélgetned kellene pszichológusokkal, szoc. munkásokkal, tanárokkal, és kicsit tovább látni a 12. kerületnél
nem tudom, lehet, hogy te és a környezeted nagyon szerencsés, ezért nem látod a valóságot
jó lenne, ha ennyire egyszerű lenne a helyzet, de persze a társadalom ugyanúgy összeomlana pillanatok alatt, ha hirtelen mindenki programozó lenne, de tudom, szerinted ez csupán a kormány problémája, végülis kicsit sem ostobaság ez sem
90%
tehát ennyi emberrel minden rendben van, és minden lehetősége megvan bármit tanulni
szép álom..
46 - folyamatosan személyeskedsz, érzem rajta a sértettséget, érzem a dühöt és a gyűlöletet, de nem értelek meg. Nem értem mit akarsz velem megértetni, és nem értem miért nem érted meg amit leírok neked, hiszen ennél egyszerűbben nem tudom neked megfogalmazni / leírni / elmondani.
Mi a baj? Miért haragszol? Mi az amivel nem értesz egyet? Próbáld kérlek megfogalmazni, hogy melyik állításommal nem értesz egyet.
Esetleg azzal, hogy mindenki azt tanul amit akar? Vagy azzal, hogy a tankötelezettség 16 év? (lehet a paraméter rossz, ez változhatott időközben bevallom).
Talán azzal nem értesz egyet, hogy szerintem az emberek szabad akaratukból döntik el, hogy mit tanuljanak? Kérlek, sőt könyörgöm most már írd le, hogy mi az ami "nem tetszik neked" és ekkora gyűlöletet szült benned.
nem értem, hogy miért nem érted ezt meg
1. rengeteg embernek nincs meg a képessége, hogy azt tanulja, vagy olyan munkát végezzen, amit igazán szeretne, ez kapásból nem 10%, személyesen ismerek elég sok ilyet
van, aki orvos szeretne lenni, énekes, programozó, de egyikőjüknek sincsenek olyan képességeik, hogy felvegyék őket ezekre a szakokra, nyilván tisztában vagy te is vele, hogy vannak gyengébb tanulók, akiknek nem fog menni az egyetem, akkor sem, ha beleszakadnak
2. nincs lehetőségük, ez sem csak 10%
ezer oka lehet ennek is, ezek mind a közvetlen környezetemben vannak:
- tanár szeretne lenni, de skizofrén
- pilóta szeretett volna lenni, de volt a gerincével valami
- óriási hitelt vettek fel a szülei, így hogy vissza tudja fizetni, éjjel-nappal dolgozik, szerencsétlen sokszor éhezik is
- bionikára ment volna, de szülei belekényszerítették másba, meg most is egyik ismerősöm jogra akarja kényszeríteni a gyerekét, pedig tanár akar lenni
- mélyszegénységben él, muszáj volt dolgoznia gimi után és mellette is, pedig gyógytornász szeretne lenni, de nem tud, mert támogatnia kell a szüleit meg a tesóját
fuh, most nem sorolom tovább, pedig van még bőven
nem arról beszéltem, hogy 18 éves koráig azt tanul az ember, amit akar - ez sem igaz, most jutott eszembe, hogy volt osztálytársamat szabónak kényszerítették otthon, pedig nagyon okos lány volt, mást szeretett volna, de valami vallásosak voltak, és nem lehetett
szóval nem a középsuliról van szó
én az empátia hiánya miatt vagyok dühös, mert nem mindenki tehet a sorsáról, és nem mindenki tud tenni ellene, és az én környezetemben nagyon sok ilyen van, és rettentően elszomorít
nem olyan egyszerű sajnos a helyzet, amilyennek felvázoltad
Ha van is pénzed, de nem elegendő, az se jo.
Videken nem. Nincsen annyi tanfolyam...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!