Tényleg van olyan, hogy iskolaorvosnál meztelenül vizsgálnak? Vagy ezek csak legendák?
Hivatalosan iskolaorvosi és általános belgyógyászati vizsgálatok során az illetőt KÖTELEZŐEN meg kell tekinteni ruha nélkül, ennek elmulasztása és esetleges következményei akár a műhiba kategóriába is eshetnek. Fejlődési rendellenességeket, fiatal fiúknál simán ki lehet szúrni már korán pl. a hererákot (ami tipikusan fiatal fiúk/férfiak betegsége), bántalmazás nyomait, stb.
Sajnos manapság annyira leszoktak róla az orvosok és nem forszírozzák, hogyha valamelyik csodabogár a szakmai protokollnak megfelelően jár el, akkor a gyerekek felháborodnak, a szülők pedig közös erővel feljelentik szexuális zaklatásért...
Nem előfordulhat és nem legendák.De ahogy kislánynál nem tartjuk helyesnek hogy iskolaorvos a bugyit is levetesse és meztelenül nézegesse a gyereket így fiúknál sem tartom helyén valónak.Ahogy egy kis tini lányt 12-13 évest ha gond van női orvost keresünk neki,így fiúknál sem lenne annyira ciki ha ott meg férfi orvos legyen.
És semmi féle perverzióról meg visszaélésről nem beszélek ezt itt előre leszögezném,ha valaki egyből ezzel jönne..
De sem a fiúkat,sem a lányokat nem kötelezhetik meztelen vizsgálatokra,vagy hogy a nemiszervüket megmutassák iskola orvosnak.
Mi is ha gond van szakorvoshoz megyünk,akár választott szakorvoshoz,még az orvos nemét is megválaszthatjuk,akkor ha nekünk nem mindegy ki vizsgál és hogyan vizsgál,hányad magával van valaki vizsgálatkor jelen akkor egy gyereknek sem az.A szakorvosnál is csak azt a ruha darabot kell levenni amit éppen vizsgál,nem meztelenül vizsgál.
Én tiniknél is olvastam ahol a lányokat is megnézte és akárki akármit mond nekem nem elfogadható és normális hogy egy bugyiba menjen be a gyerek,tehát már az előtérbe más emberekkel kelljen félmeztelenül lennie majd bent,az orvosi szobába a bugyit vegye le,és feküdjön meztelenül az ágyra és tegye szét a lábát.Bocs,de ez nem elfogadható,ez nem normális.
Valahol akár 2-4 embert hívtak be vizsgálatkor és amíg egyet vizsgáltak a többiek mindent végig néztek.Gondolkodjunk el egy kicsit.
Tiniként nekem sértő és megalázó érzés lett volna ha felszólítanak vegyél le mindent még ha velem egyező nemű is az orvos,de ha még más nemű a doki arról ne is beszéljünk.És nem én voltam így egyedül,hanem szinte mindenki.
Én azért akárkire nem bíznám a gyerekem ha ilyen vizsgálat jön szóba,a gyerek nemétől,korától függetlenül.A mi időnkben sem volt ilyen vizsgálat,és felnőttünk mind.Szerintem kellene egy egészséges határt szabni,ha meg
a szülő a gyerekét le akarja ellenőriztetni nemitéren is hogy oké,beszélje meg a gyerekkel,keressen egy megfelelő orvost akár,vagy nyilatkozzon arról hogy a gyereket az iskolaorvos alsótájékon is megvizsgálhatja.
Azért igen is kellene egy egészséges határt szabni az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban.
Még szakorvos esetében is van olyan amit nem vesz észre az erre szakosodott orvos ha nem mondja el neki az illető,hiszen ha fitymaszűkületről beszélünk sokszor csak mereven van némi bibi,ami van hogy magától megoldódik,tehá
t nem is látnám,vennél észre egy sima orvos sem.
De minden vizsgálatra ha okot keressünk találnánk is.Akkor sem helyén való hogy meztelenül vizsgálgassák a gyerekeket,vagy hogy iskolába már a nemiszerveket vizsgálják.Egy kamasznak,tininek elég ciki,de még felnőttnek is kellemetlen.
Ha fiatalon már korán megtapasztalják a kellemetlenséget,a cikis érzést akkor bizony később sem fognak elmenni ha baj van,de még sima ellenőrzésre sem.
Kérdésekkel is sok mindent ki lehet deríteni.
A diáknak meg tudnia kell hogy mondhat nemet,megmondhatja hogy ezt nem engedi de minden mást elvégezhet rajta az orvos.
Az a baj hogy az orvos elfelejti hogy hogy a legtöbb ember szégyenlős,kellemetlen levetkőznie és azzal a rossz dumával jönnek hogy senki sem panaszkodott még eddig,innen látszik hogy nem is ismerik az embereket.Sok vizsgálat van amihez egyáltalán nem kell vetkőzni.
Egy fontos dolog még hogy az orvosnak úgy van előírva hogy milyen vizsgálatokat végezhet el,de bizonyos vizsgálatoktól eltekinthet ha ő úgy gondolja,vagy ha nincs rá elég idő,vagy nincs kellő intim,diszkrét hely megteremtve a betegére nézve.Egy gyerek orvos is írt,aki praktizált mint suliorvos,hogy a nemiszervek vizsgálatát nem kamaszkorban kell megnézni,hanem iskolába lépés előtt ,ő már nem tartja helyén valónak is el is tekint tőle.
A nemiszervek vizsgálata mint lehetőség van feltüntetve de el lehet tekinteni tőle,a lányoknál is eltekintenek tőle.
Lassan még mit akarnak majd bevezetni mint orvosi vizsgálat,végbél vizsgálat akár?
A válasz röviden:sajnos nem legenda,és ha valaki nem mer nemet mondani nézegethet.
De nem kötelezhetnek senkit rá hogy meztelenre vetkőzzön,vagy hogy csoportos vizsgálaton vegyen részt.Kérheti hogy őt külön vizsgálják meg és csak bent vetkőzik le és csak annyira amennyire a vizsgálathoz szükség van.
Mért érdekel?
Még diák vagy?
4-es nem írtam butaságot. Engem pucérra nem vetkoztetett egyetlen iskolaorvos se. Pedig altalanosban valtottam iskolat igy volt szerencsem tobbhoz is, mint az atlagnak es sprotorvosira is evente kellett menni.
Jo en lany vagyok (voktam akkor). Olyan nincs, hogy kotelezo levenni a bugyit. (de ezt mas is irta). Az iskolaorvosaimat meg bocs, de nem jelentettem föl, mert bugyi nelkul akartak testaranyt nezni (mai bugyik anyagvastagsagat tekintve nem hinnem, hogy jelentos tprzulast okoz a kulso szemlelo szamara a testaranyban). Es igenis ha a bugyit egy lanyrol, kislanyrol le akarja vetetni az orvos az iskolaorvosin, akkor ha a gyereknek nem tetszik es raadasul nyilvan nem az anyjaval van bent, tiltakozzon es ne csinalja. (humorosan probaltam megfogalmazni, hogy sikitva szaladjon el...).
komolyan en meg attol hidalok le, hogy mekkora birkak vagyunk az eü jogokban es kotelezettsegekben.
Még egy eletmento mutetet is meg lehet tagadni, ha magunknal vagyunk nem hogy egy bugyiletolast tizen egyket evesen az iskolaorvosnal lanykent. (en tuti elbogtem volna akkoriban magam. ha ilyenre "kenyszeritenek") Egy iskolaorvos tudtommal még nem csinal nőgyógyaszati vizsgalatot (de itt kemeny 20-on evekkel le vagyok maradva. informacioval) Azt tudom hogy tervben van, hogy hazankban vedonok csinalhassanak mehnyakrakszurest, ahogy mas nyugat europai orszagokban is szokas (ott nem vedononek hivjak oket, de nem orvos hanem erre kikepzett eü-sok vegzik a mintavetelt). Na de nem ez a tema :-).
el kell szomoritsalak nem legenda junius elejen voltam beiratkozason es gatyaig le kellett vetkozni bent meg 2 no elott elo kelletg vennem es le kellett huzni a bort meg a hereimet is meg kellett mutatni es ahol gatyaig kellett vetkozni ott 10-en voltunk ha nem mutattam meg nem kaptam meg a papirokat h ev elejetol mehetek oda
15/f
8/9 tökéletesen igazad van,nem kellene sem fiúknak,sem lányoknak a nemiszervüket mutogatni iskolaorvosnak,ahhoz hogy egy iskolához alkalmas legyen bárki is.Szerintem durva.
Amúgy amiről írtál hogy védőnők vehessenek nőgyógyászati vizsgát,az úgy szól,hogy nem gyerekekre,vagy tinikre nézve,hanem a védőnő kitanulja a mintavételt és akkor ha valaki falunk,vidéken belül(mert sokan nem mennek be városba nőgyógyászhoz,vagy szinte életébe nem járt nála)akkor lehetősége lesz hogy levetethesse a mintát a helyi orvosi rendelőbe a védőnővel.Tehát nem köteleznek erre senkit sem.
Az a nagy baj kedves 15/f !
Hogy több szülőnek,diáknak kellene összeállnia és az Ombudsman fele jelezni hogy ez számukra nem elfogadható és megalázó és akkor törvényileg módosítás történhetnek.Az iskolák eltérőek,ahogy az orvosok is sok suliba nincs ilyen vizsgálat,vagy meg lehet tagadni és az sokszor csak ijjesztegetés hogy ha megmondod hogy nem járulsz hozzá alkalmatlant írnak rá.Ezt nem írhatják rá,ezt mondják hogy résztvegyél rajta azt írják rá hogy azon a vizsgálaton nem vettél részt és ennyi.
A baj az hogy a szülő sem csinál semmit,nem megy utána nézni a dolgoknak,annyival elintézi ugyanmár,pedig ő vele ilyen nem történt iskolás éveit alatt sem.Az anyukádéknak kellett volna valamit csinálni,szólni érte.Ha meg senki nem tesz semmi akkor még jobban eldurvulhatnak a dolgok majd és még több mindent akarhatnak később is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!