Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hova menjek a vérnyomásmérésre...

Hova menjek a vérnyomásmérésre, hogy elkerüljem a háziorvos túlféltését?

Figyelt kérdés

Kamrai sövényhiánnyal születtem (születési szívhiba), ezért 0,5-1 évente járok születésem óta kardiológiai kontrollra (szívzörej miatt szerencsére hamar diagnosztizálták a problémát). Mindig is fehérköpeny-szindrómám volt, orvosi vizsgálatokra megemelkedik a vérnyomásom, illetve a pulzusom, emiatt egész gyerekkoromban rendszeresen jártam kivizsgálásra magas vérnyomás betegség gyanújával a kardiológus jóvoltából, de mindig az lett a diagnózis, hogy a magas vérnyomás betegség nem igazolható, pszichés oka van annak hogy vizsgálatokkor magasabb. A gyerekorvos sem foglalkozott alkalmi megemelkedett értékekkel, néha kért vérnyomásnaplót, de mindig konstatálta, hogy nincs kardiológiai oka.

Miután nagykorú lettem át kellett jelentkeznem a felnőtt háziorvoshoz, nem sokkal később jogosítványhoz mentem alkalmasságit csinálni és egyetlen vérnyomásmérés után az emelkedett értékekre magas vérnyomás betegséget diagnosztizált és felírt 2 féle vérnyomáscsökkentőt, meg vérhígítót, annak ellenére, hogy említettem a rengeteg kivizsgálást. Majd 1 hétig minden nap jártam vissza kontrollra, vittem neki az előző évekből kórlapokat, illetve mutattam neki otthoni mérési eredményeket, de azt mondta, hogy az ő mérése akkor is magas, kezelni kell. Azon a héten háromszor emelte az adagot. Elkezdtem szedni a gyógyszert, de az otthoni mérések alapján nagyon lehúzta a vérnyomásom, illetve szédültem, ezért visszamentem, megmérte a vérnyomásom és azt mondta, hogy azt még lehet lejjebb húzni, biztos rosszul mérem és növelte az adagot.

Nem sokkal később voltam kardiológiai kontrollon, vittem vérnyomásnaplót, kivizsgáltak és azt mondták, hogy a gyógyszer indokolatlan, nem szükséges szedni.

Kb. 1 év múlva voltam újra a háziorvosnál, ismét nem vérnyomásmérés ügyében, de megmérte a vérnyomásom, ismét elmondtam a pszichés hátteret, vittem az utolsó kórlapot, a vizsgálati eredményeket, de azt mondta, hogy magas vérnyomás időközben is kialakulhat, azt kezelni kell és ismét felírt 2 féle vérnyomáscsökkentőt, szedjem.

Kb. 1 hónapja voltam a kardiológián kontrollvizsgálaton, nem sokkal a gyógyszer felírása után, ismét megemlítettem, hogy mi történt, vittem vérnyomásnaplót, kikérdeztek, megvizsgáltak, azt mondták, hogy enyhe hipertónia van, valóban kezelni kell, de a háziorvos nagyon túladagolta a gyógyszer, elég sokkal kisebb adag és másik gyógyszer.

Jelenleg otthon méregetem a vérnyomásom, minden mérés közel tankönyvi értéket mutat, tüneteim sincsenek. Viszont kíváncsiságból szeretném látni, hogy az orvosi vizsgálat mennyire emeli meg a vérnyomásom. Bár azt mondta a háziorvos, hogy bármikor visszamehetek vérnyomásmérésre attól félek, hogy megint egyetlen mérésre változtatja az állandó gyógyszereimet.

Nem nekem van vele egyedül ilyen problémám, más is panaszkodott már arra, hogy feleslegesen, vagy sok gyógyszert ír fel, ő az az orvos, aki náthára is felír egy szatyornyi gyógyszert egyébként egészséges betegeknek is.

Hol mérethetem meg éles helyzetben a vérnyomásom, ahol nincs veszélye annak, hogy azonnal változtatják a gyógyszereket?

tegnap 20:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Másik háziorvosra kell váltani, ha ezzel nem vagy elégedett
tegnap 21:50
 12/16 A kérdező kommentje:

#11 Igen, a településen 4 háziorvos van, de mindegyik tele van, ide csak azért jutottam be, mert a körzetébe tartozom. Tudom, át kell menni másik településre, csak az a bajom, hogyha valami betegség miatt megyek, akkor jó utazni? Mondjuk lázasan autóba ülni, vagy valami.

Vagy mi erről a vélemény?

tegnap 21:54
 13/16 anonim ***** válasza:
Nem jó utazni, meg különben is semmi garancia nincs, hogy átvesz, meg arra se, hogy azzal jobban kijössz. Viszont senki nem kötelez arra, hogy a háziorvos gyógyszerezését kövesd.
tegnap 22:08
 14/16 A kérdező kommentje:

Visszanéztem a régebbi dokumentumokat, legutóbb írta fel a Nebivolol-t, első alkalommal a háziorvos Bisoprolol-t írt fel helyette (a többi ugyanaz volt). De nem olvassátok el a kérdést. Legutoljára a szakorvos változtatta a gyógyszert, ha visszamegyek a háziorvoshoz és ismét változtat, akkor a szakorvos által felírt gyógyszereket változtatja, nem a sajátját. Akár gyógyszert is válthat, attól jobban tartok, mint az adagolástól.

És írtam, az asszisztens azt az állandó gyógyszert írja fel, ami aktuálisan a rendszerben van, az orvos meg ha maga váltott nem biztos, hogy visszaváltja a gyógyszert.

De úgy látom, hogy nem érdemes koptatni az ujjaim, mert úgysem a kérdésre kapok választ. Nem a gyógyszerezésem volt a kérdés.

tegnap 22:17
 15/16 anonim ***** válasza:
Sajnos nekem sincs ötletem, a véradásból szerintem a szíved miatt eleve ki vagy zárva (csak sejtés). Dolgozol? Esetleg az üzemorvost megkérdezheted hogy van-e rád öt perce. Vidd a naplót meg a kardiológiai palírt, biztos ami biztos, hogy előhúzhasd ha kell. De ha elmondod hogy fehér köpeny szindrómád van és azt szeretnéd tesztelni, szerintem elég.
tegnap 23:05
 16/16 anonim ***** válasza:
Üzemorvost biztosan ne! Ne játssz az állásoddal! Rádhúzzák, h hipertóniás vagy, olyan alkalmatlant kapsz, mint egy ház!
ma 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!