Hova menjek a vérnyomásmérésre, hogy elkerüljem a háziorvos túlféltését?
Kamrai sövényhiánnyal születtem (születési szívhiba), ezért 0,5-1 évente járok születésem óta kardiológiai kontrollra (szívzörej miatt szerencsére hamar diagnosztizálták a problémát). Mindig is fehérköpeny-szindrómám volt, orvosi vizsgálatokra megemelkedik a vérnyomásom, illetve a pulzusom, emiatt egész gyerekkoromban rendszeresen jártam kivizsgálásra magas vérnyomás betegség gyanújával a kardiológus jóvoltából, de mindig az lett a diagnózis, hogy a magas vérnyomás betegség nem igazolható, pszichés oka van annak hogy vizsgálatokkor magasabb. A gyerekorvos sem foglalkozott alkalmi megemelkedett értékekkel, néha kért vérnyomásnaplót, de mindig konstatálta, hogy nincs kardiológiai oka.
Miután nagykorú lettem át kellett jelentkeznem a felnőtt háziorvoshoz, nem sokkal később jogosítványhoz mentem alkalmasságit csinálni és egyetlen vérnyomásmérés után az emelkedett értékekre magas vérnyomás betegséget diagnosztizált és felírt 2 féle vérnyomáscsökkentőt, meg vérhígítót, annak ellenére, hogy említettem a rengeteg kivizsgálást. Majd 1 hétig minden nap jártam vissza kontrollra, vittem neki az előző évekből kórlapokat, illetve mutattam neki otthoni mérési eredményeket, de azt mondta, hogy az ő mérése akkor is magas, kezelni kell. Azon a héten háromszor emelte az adagot. Elkezdtem szedni a gyógyszert, de az otthoni mérések alapján nagyon lehúzta a vérnyomásom, illetve szédültem, ezért visszamentem, megmérte a vérnyomásom és azt mondta, hogy azt még lehet lejjebb húzni, biztos rosszul mérem és növelte az adagot.
Nem sokkal később voltam kardiológiai kontrollon, vittem vérnyomásnaplót, kivizsgáltak és azt mondták, hogy a gyógyszer indokolatlan, nem szükséges szedni.
Kb. 1 év múlva voltam újra a háziorvosnál, ismét nem vérnyomásmérés ügyében, de megmérte a vérnyomásom, ismét elmondtam a pszichés hátteret, vittem az utolsó kórlapot, a vizsgálati eredményeket, de azt mondta, hogy magas vérnyomás időközben is kialakulhat, azt kezelni kell és ismét felírt 2 féle vérnyomáscsökkentőt, szedjem.
Kb. 1 hónapja voltam a kardiológián kontrollvizsgálaton, nem sokkal a gyógyszer felírása után, ismét megemlítettem, hogy mi történt, vittem vérnyomásnaplót, kikérdeztek, megvizsgáltak, azt mondták, hogy enyhe hipertónia van, valóban kezelni kell, de a háziorvos nagyon túladagolta a gyógyszer, elég sokkal kisebb adag és másik gyógyszer.
Jelenleg otthon méregetem a vérnyomásom, minden mérés közel tankönyvi értéket mutat, tüneteim sincsenek. Viszont kíváncsiságból szeretném látni, hogy az orvosi vizsgálat mennyire emeli meg a vérnyomásom. Bár azt mondta a háziorvos, hogy bármikor visszamehetek vérnyomásmérésre attól félek, hogy megint egyetlen mérésre változtatja az állandó gyógyszereimet.
Nem nekem van vele egyedül ilyen problémám, más is panaszkodott már arra, hogy feleslegesen, vagy sok gyógyszert ír fel, ő az az orvos, aki náthára is felír egy szatyornyi gyógyszert egyébként egészséges betegeknek is.
Hol mérethetem meg éles helyzetben a vérnyomásom, ahol nincs veszélye annak, hogy azonnal változtatják a gyógyszereket?

Őszinte leszek: nem olvastam el a leírást.
A) veszel egy vernyomasmerot
B) kersz kolcson valakitol egy vernyomasmerot
C) elmész vért adni. Ott az orvos megmeri a veradas elott. Ha megsem akarsz vert adni, akkor is visszafordulhatsz

#1 Igazad van, bocsánat, hogy hosszú lett, de látszik, hogy tényleg nem olvastad el, mert nem az otthoni vérnyomásmérésről szól a kérdés, hanem arról, hogy kíváncsi vagyok, hogy az orvos jelenlétére hogyan reagál a vérnyomásom a gyógyszer mellett.
Egy kicsit összefoglalom:
Születési szívhiba miatt rendszeresen járok kardiológiai kontrollra, mivel mindig magas volt a vizsgálatok alatt a vérnyomásom, rendszeresen kivizsgáltak magas vérnyomás betegség gyanújával, aminek eredménye minden esetben az volt, hogy a vizsgálatokkor a vérnyomásértékeknek pszichés oka van.
Amikor nagykorú lettem, háziorvos váltás után vizsgálaton voltam, akkor egyszeri mérés után a jelzésem ellenére felírt vérnyomáscsökkentőt, visszamentem, orvosi papírokkal, illetve otthoni mérési adatokkal, de még emelte az adagot, mert szerinte biztos rosszul mérem.
Ez után az első kontrollon a kardiológián azt mondta a szakorvos, hogy indokolatlan a gyógyszer.
Később háziorvosi látogatásnál ismét megmérte a vérnyomásom és hiába vittem vérnyomásnaplót, illetve vizsgálati eredményt, említettem meg a pszichés hátteret, akkor is felírta a vérnyomáscsökkentő gyógyszert, mert az ő mérése alapján kezelni kell.
Kb. 1 hónapja voltam kardiológiai kontrollon, ahol bár valóban igazolták enyhe hipertónia tényét, megállapították, hogy a háziorvos túladagolta a gyógyszert, elég sokkal kisebb adag és más gyógyszer.
Szedem a gyógyszert, az itthoni mérésekre (igen, van saját vérnyomásmérőm) közel tankönyvi értékeket kapok, de kíváncsi vagyok, hogy ez orvosi vizsgálatra mennyire emelkedik. Mivel a háziorvos eddig minden vérnyomásmérésre alkalmi érték alapján írt fel gyógyszert, illetve módosította az adagot külső körülmények figyelembe vétele nélkül, ezért félek, hogyha hozzá megyek mérésre, akkor ismét változtat, amit nem szeretnék, mert nemrég állította be a szakorvos az adagolást.

#6 Nem kell. Viszont, ha módosít a gyógyszereimen, akkor az asszisztens csak azt tudja felírni, az orvos meg ha a saját gyógyszereit látja jónak nem fogja módosítani.
Egyébként 2,5 milligram Nebivolol Sandoz van felírva reggelre, ezt írta fel a szakorvos.

A szakorvos által írt az jó.
Miket írt a háziorvos?
Háziorvos által felírt gyógyszerek:
Tritace 5 mg (reggel)
Nebivolol 2*2,5 mg (reggel és este)
ASA: 75 mg (délben)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!