Hogy alhatnék többet? Pár éve csak 4-4,5 órát tudok
aludni, elaludni régen is nehezen tudtam, de legalább
aludtam, míg úgy-ahogy kialudtam magam, most meg az
elalvás se nagyon megy, és idő előtt is ébredek, mit
tegyek?
11/21 A kérdező kommentje:
Lehet az is gond h lustaságból elhagytam a Remotiv mellől a citromfű-kapszulát.
Az alkohol serkenti a kortizol termelődését, ami az éberlétért felelős hormon. Alkohollal esélytelen a hosszú és pihentető alvás, tekintve, hogy kis túlzással olyan, mintha kávéval próbálnál elaludni:D
Szóval kezdésképp teljesen szokj le róla.
2023. ápr. 15. 23:20
13/21 A kérdező kommentje:
Gondoltam rá, hogy a kortizol miatt nem tudok visszaaludni, de az nem vokt meg, hogy az alkohol serkenti a termelődését, köszi. Csak tegnap is itt voltam úgy, hogy tegnapelőtt délután háromkor dekébredtem, azóta semmi, hát mindegy volt, csak elaludjam valahogy. Eszem citronfüvet meg macskagyökeret, hátha most rendesek lesznek.
3 vagyok, nekem lelki problémak tették tönkre az alvásomat, szakítás, és még több dolog is, azóta már megnyugodtam, mindent megteszek, mégsem áll vissza. Én egyébként szedek egy fél altatót azóta, mert magamtól néha 2 órát alszom csak, de van hogy 5-öt, de általában kb 3-mat, ami azért nagyon kevés, inkább szedem, minthogy az alváshiány miatt legyenek gondjaim. Amikor felébredek, akkor veszem be, és úgy még alszok vele 3 órát. Persze nem akarlak rábeszélni, mert én se akarom szedni, csak nehogy a kevés alvás károsabb legyen mint az altató.
2023. ápr. 16. 06:59
Ott a pont utolsó. Jártam szomnológusnál, sajnos a nemalvás több kárt okoz mint az altató. Nem vagyok boldog, hogy rászorultam, de a tavalyi évem egy pusztulat volt a hajnali 2-3 óra alvásmennyiségtől, testileg-lelkileg kikészültem.
2023. ápr. 16. 12:12
Amúgy lehet nem ártana elnézni pszichológushoz vagy pszichiáterhez, ha ilyen gondjaitok vannak. Még ti is leírjátok, hogy lelki okai vannak, de általános esetben is a stressz a fő faktor a rossz alvás esetén, ezek feldolgozására meg bizony szakember kell, ha magatoktól nem megy.
Én csak ajánlani tudom. VOlt egy időszak amikor én is rendszeresen riadtam fel a zéjszaka aközepén, meg eleve nagoyn sokat forgolódtam lefekvés után, mire elaludtam. Aztán elmentem pszichoterápiára és most úgy alszom mint a bunda.
2023. ápr. 17. 08:43
3 vagyok, hát én jártam több pszichológusnál, egyszerűen nem találtam megfelelőt, csak dobtam ki a pénzt. Senki nem a fő problémámat akarta megoldani, volt aki úgy hallgatott mintha a szomszéd asszony lenne és ennyi, pedig ő pszichiáter is volt egyben. Nem mondott semmit. Most azt tanácsolta egy orvos akinél jártam, hogy menjek kognitív viselkedésterápiával foglalkozó coach-hoz, plusz durva edzés minden nap. Most ezt fogom kipróbálni, szerinte ez ki fog hozni ebből a dologból. Meglátjuk.
2023. ápr. 17. 10:57
17, "nem mondott semmit". Háááát az a nagy helyzet, hogy a pszichológusnál 90-95%-ban neked kell beszélni, nem a terapeutának. Nem azért van, hogy tanácsot adjon, ő nem fogja tudni megmondani neked a tutit.
A viselkedésterápia kemény dió lesz, készülj fel rá, hogy 3-4 évig simán eltart. Az, hogy coach csinálja és nem pszichiáter az mondjuk furán hangzik tekintve, hogy ez az egész arról szól, hogy konkrétan megváltoztassa a gondolkodásmódodat. Mármint nem a terapeuta, hanem a terápia, általad.
De persze nem tagadom, vannak rossz szakemberek. De ez nem azt jelenti, hogy maga az eljárás rossz.
2023. ápr. 17. 17:45
Nekem az orvos (a sürgősségin, szóval nem ismerem) azt mondta, hogy egy ilyen kognitív viselkedésterápia 6 hetes, folyamatos gyakorlást igényel minden nap, és fél év lesz kb mire rendbe jövök. Az biztos hogy 4 évig nem fogom pénzelni őket, úgyhogy olyat keresek, aki tényleg 6 hetet mond, ez az orvos aki ajánlotta eléggé képben volt, úgyhogy ez nem hülyeség. De coach-t valóban nem igazán találok, aki konkrétan ezzel foglalkozna.. egyébként azért jobb egy coach, mert megoldás orientált, egy pszichológussal életem végéig beszélgethetek, és semmi történik, csak ő gazdag lesz én meg szegény.. ezért is irtózom már tőlük. És egyébként van tapasztalatom mindkettőből, jártam már mással kapcsolatban coach-nál, aki a padlóról hozott vissza összesen 4 alkalom alatt, szóval én bízom azért bennük. Pszichológussal viszont csak negatív tapasztalatom van. De ha valaki az élete végéig sápítozni akar, nem pedig megoldást a problémájára, az járjon pszichológushoz, bánom is én. Én nem fogok.
2023. ápr. 17. 18:11
6 hetes?:D Hát én majd meglátom, hogy egy felnőtt ember világról alkotot tképét hogy lehet 6 hét alatt megváltoztatni:DD
A pszichológus is megoldásorientált. Már ha a kliens szeretne megoldást. Ha nem, akkor nyilván nem. Ők csak azokon tudnak valóban segíteni, akik segíteni akarnak magukon.
2023. ápr. 17. 18:27
Kapcsolódó kérdések: