Mi a véleményetek arról, hogy a nagytestvér megfürdeti a kistestvérét?
Nekem van egy unokabátyám, aki a kishúgát szokta fürdetni, de ez egy kicsit más, mert nincs más, aki megfürdetné. Bonyolult.
Viszont vannak olyan családok, ahol ott vannak a szülők és mégis a nagytestvér fürdeti néha a kicsit.
Mi a véleményetek erről?
Talán mert a szülőknek rengeteg dolga van, és megtenni egy ilyen apróságot már nagy segítség tud lenni.
Puszta szeretetből is lehet.
Elnézést, megint félreérthető voltam.
Teljesen megértem, ha egy szülőnek dolga van, beteg, esetleg fáradt és akkor besegít a nagy. Arra gondolok, amikor a szülők tényleg ott vannak, ráérnek, nincs dolguk, nem fáradtak, stb.
Én is szoktam fürdetni a tesómat. És akkor?
Apuék addig a fél óráig ledőlnek egy kicsit.
Nem esik nehezemre, és az én dolgom IS segíteni itthon.
Mivel a gyerekmolesztálás akár gondozás alatt/ürügyén is megtörténhet sajnos, meg ettől függetlenül is megtörténhet, ezért nem volna következetes dolog ennek mentén megközelíteni a kérdést.
Onnan viszont igen, hogy akire rá van bízva egy gyermek gondozása, annak kötelessége, illetve ha kiskorúra van bízva a gondozási feladat (pl a kamasz fürdeti a kistesóját), akkor annak részleges a felelőssége.
Na már most, józan paraszti ésszel belátható, mi erkölcsös és mi nem, az európai kultúrában. (Mert hogy e téren eget verő eltérések nincsenek Eu-ban.)
Nevezetesen:
ad 1.: életkortól függetlenül bárki szorulhat testi gondozásra, pl betegség okán.
ad2.: egészséges iskolás (korú) és felnőtt képes az önellátásra pl testileg, és ezért nem erkölcsös testileg gondozni.
ad3.: kizárásos alapon marad a tartós, vagy átmeneti betegség esetén az, hogy testi gondozásra szorul valaki, valamint minden esetben a még nem iskolás kisgyerekek. (Persze önállóságra nevelés okán csak annyit és abban segíteni, ami még nem tud)
ad4.: óvodások és kisebbek testi gondozásáért felelős, vagy részlegesen felelős személy kizárólag a következők lehetnek:
- adott esetben orvos,
- ápoló; valamint:
- szülő, továbbá:
- közeli hozzátartozó pl testvér, nagyszülő;továbbá:
- olyan pedagógus ill ápoló, v dajka, akire rábízták a kisgyermeket.
Fejből rittyentettem ezt a pár sort (józan megfontolás mentén), előfordulhat hiányosság, de a lényeg ez. Szívesen fogadok pontosítást, kiegészítést.
Szerintem egy csalad az egyben egy munkakozosseg is: vannak feladatok/munkak, amiket el kell vegezni, regen ezen a tuleles is mult (volt aki vadaszni ment, volt aki bgyot gyujtott...), a gyerekeknek is lehet batran feladatot adni. Es jo esetben nem oket kuldik el a sarokra kalapozni vagy stri...ni, hanem peldaul ok viszik le a szemetet, furdetik a kisebb tesot, hajtogatnak ruhat :).
Nyilvan, ha egy szulopar a legkisebb gyereket babakora ota nem furdetne, csak odapasszolna ezt a feladatot az egyik nagy testverre es az ezt mindig csak kenyszerbol csinalna, akkor azert elgondolkodnek miert. Egyebkent a velemenyem teljesne rendben van, hogy nagyobb testver furdeti a kisebbet (kivetel: pici babat furdet egy 5 eves...vagy pl. 10 eves a 8 evest:-))
Nem tűnik bizzarnak még mindig.
Mindegy, látom nem értitek mire gondolok.
Én unokahugom meg unokaöcsém szoktam fürdetni vigyázni rájuk,meddő vagyok,igy egy kicsit anyává válok,a hugom meg picit tud pihenni,hiperaktivak a gyerekek. Sose tette szóvá senki a családból.. Ezer oka lehet.. Ne itélj h ne itéltess,élni és élni hagyni,ezt a kettőt sokan gyakorolhatnák.
40N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!