Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy a nagytestvér megfürdeti a kistestvérét?

Figyelt kérdés

Nekem van egy unokabátyám, aki a kishúgát szokta fürdetni, de ez egy kicsit más, mert nincs más, aki megfürdetné. Bonyolult.

Viszont vannak olyan családok, ahol ott vannak a szülők és mégis a nagytestvér fürdeti néha a kicsit.

Mi a véleményetek erről?

2019. febr. 25. 21:23
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
87%

Talán mert a szülőknek rengeteg dolga van, és megtenni egy ilyen apróságot már nagy segítség tud lenni.

Puszta szeretetből is lehet.

2019. febr. 25. 22:14
 12/36 A kérdező kommentje:

Elnézést, megint félreérthető voltam.

Teljesen megértem, ha egy szülőnek dolga van, beteg, esetleg fáradt és akkor besegít a nagy. Arra gondolok, amikor a szülők tényleg ott vannak, ráérnek, nincs dolguk, nem fáradtak, stb.

2019. febr. 25. 22:18
 13/36 Boszorkány_ ***** válasza:
92%

Én is szoktam fürdetni a tesómat. És akkor?

Apuék addig a fél óráig ledőlnek egy kicsit.

Nem esik nehezemre, és az én dolgom IS segíteni itthon.

2019. febr. 25. 22:19
 14/36 anonim ***** válasza:
88%
Kisgyereket fürdeni vicces (anyaként mondom), végigjátszuk. Ezt lehet, hogy a nagytesó is élvezi.
2019. febr. 25. 22:20
 15/36 anonim ***** válasza:
0%

Mivel a gyerekmolesztálás akár gondozás alatt/ürügyén is megtörténhet sajnos, meg ettől függetlenül is megtörténhet, ezért nem volna következetes dolog ennek mentén megközelíteni a kérdést.

Onnan viszont igen, hogy akire rá van bízva egy gyermek gondozása, annak kötelessége, illetve ha kiskorúra van bízva a gondozási feladat (pl a kamasz fürdeti a kistesóját), akkor annak részleges a felelőssége.

Na már most, józan paraszti ésszel belátható, mi erkölcsös és mi nem, az európai kultúrában. (Mert hogy e téren eget verő eltérések nincsenek Eu-ban.)

Nevezetesen:

ad 1.: életkortól függetlenül bárki szorulhat testi gondozásra, pl betegség okán.

ad2.: egészséges iskolás (korú) és felnőtt képes az önellátásra pl testileg, és ezért nem erkölcsös testileg gondozni.

ad3.: kizárásos alapon marad a tartós, vagy átmeneti betegség esetén az, hogy testi gondozásra szorul valaki, valamint minden esetben a még nem iskolás kisgyerekek. (Persze önállóságra nevelés okán csak annyit és abban segíteni, ami még nem tud)

ad4.: óvodások és kisebbek testi gondozásáért felelős, vagy részlegesen felelős személy kizárólag a következők lehetnek:

- adott esetben orvos,

- ápoló; valamint:

- szülő, továbbá:

- közeli hozzátartozó pl testvér, nagyszülő;továbbá:

- olyan pedagógus ill ápoló, v dajka, akire rábízták a kisgyermeket.

Fejből rittyentettem ezt a pár sort (józan megfontolás mentén), előfordulhat hiányosság, de a lényeg ez. Szívesen fogadok pontosítást, kiegészítést.

2019. febr. 25. 22:23
 16/36 anonim ***** válasza:

Szerintem egy csalad az egyben egy munkakozosseg is: vannak feladatok/munkak, amiket el kell vegezni, regen ezen a tuleles is mult (volt aki vadaszni ment, volt aki bgyot gyujtott...), a gyerekeknek is lehet batran feladatot adni. Es jo esetben nem oket kuldik el a sarokra kalapozni vagy stri...ni, hanem peldaul ok viszik le a szemetet, furdetik a kisebb tesot, hajtogatnak ruhat :).

Nyilvan, ha egy szulopar a legkisebb gyereket babakora ota nem furdetne, csak odapasszolna ezt a feladatot az egyik nagy testverre es az ezt mindig csak kenyszerbol csinalna, akkor azert elgondolkodnek miert. Egyebkent a velemenyem teljesne rendben van, hogy nagyobb testver furdeti a kisebbet (kivetel: pici babat furdet egy 5 eves...vagy pl. 10 eves a 8 evest:-))

2019. febr. 25. 22:23
 17/36 anonim ***** válasza:
86%
Kedves kérdező! Neked gondolom nincsenek testvéreid. Vagy ha vannak, nem szereted őket. Különben tudnád, hogy a testvérek is ugyanúgy családtagok, mint a szülők. Nem kell ahhoz a szülőnek sem betegnek, sem fáradtnak, sem elfoglaltnak lennie, hogy a nagyobb testvér szeretetből, törődésből megfürdesse a kisebbet. Sajnálom, ha a te életedből olyan szinten kimaradt a családtagok iránti szeretet, hogy ez számodra ennyire bizarrnak tűnik.
2019. febr. 25. 22:24
 18/36 anonim ***** válasza:
(És dajka alternatívája babyszitter is lehet.)
2019. febr. 25. 22:25
 19/36 A kérdező kommentje:

Nem tűnik bizzarnak még mindig.

Mindegy, látom nem értitek mire gondolok.

2019. febr. 25. 22:36
 20/36 anonim ***** válasza:
90%

Én unokahugom meg unokaöcsém szoktam fürdetni vigyázni rájuk,meddő vagyok,igy egy kicsit anyává válok,a hugom meg picit tud pihenni,hiperaktivak a gyerekek. Sose tette szóvá senki a családból.. Ezer oka lehet.. Ne itélj h ne itéltess,élni és élni hagyni,ezt a kettőt sokan gyakorolhatnák.

40N

2019. febr. 25. 22:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!