Ilyen helyzetben illene lemondani az örökségről? Vagy önzők vagyunk, hogy meg akarjuk tartani?
A párom édesanyja elhunyt. (Édesapja már évek óta nincs köztünk.)
Páromék hároman vannak testvérek, nem volt végrendelet egyenlő 1/3 arányban örökölt mindegyik.
A nővére az örökölt házban élt mindig is, most 46 éves, két, ma már nagykorú lányt szült oda. Az unokák már nem élnek ott, csak a párom nővére az új párjával.
A párom bátyja a párja szüleivel élnek együtt, 6-an vannak egy háztartásban, mert 2 gyerek van ott is, ők még kiskorúak, általános iskola alsó tagozatába járnak.
Mi külön élünk, van egy saját, hitelmentes házunk. Egy hétéves kislányt nevelünk.
A párom szüleit, míg éltek, heti rendszerességgel 1-2 alkalommal mindig meglátogattuk. Ha hívtak, hogy valamit segíteni kell, mindig elmentük és segítettünk. Egy városban, közel élünk egymáshoz.
Bátyjáék 60km-re laknak, kb. 2 havonta jöttek.
A hagyatéki tárgyalás megtörtént, a párom testvérei szeretnék, ha lemondana az örökségről a javukra, mert nekünk biztosítva van a lakhatásunk.
Egyik testvér sem tudja kifizetni a másikat. A házat így el kell adni, amit kb. 8 millió ft-ra becsültek, és ajánlottak is érte már ennyit. Így kicsivel több mint 2,5 millió jut fejenként a testvéreknek.
Az igaz, hogy minekünk van saját ingatlanunk, de nekik is lehetett volna évtizedek alatt. Mi is sokat szorítottunk a nadrágszíjon, mire 3 éve hitelmentesen a miénk lett.
Ők azt mondják, hogy ennyi pénzből nem tudnak saját ingatlant venni. (Szerintem mondjuk, ha kétfelé menne, s 4-4 milliót kapnának, abból sem tudnának.) De önerőre elég. Persze utánna a hitelt fizetni kellene, amit eddig nem kellett nekik.
Mi a pénzből Franciaországba szeretnénk utazni, a többit, ha marad félrerakni.
Szerintetek le kellene mondanunk az örökségről?
Tényleg önzőek vagyunk?
Ti mit csinálnátok?
Szerintem eléggé lényeges szempontnak kellene lenni annak is, hogy az elhunyt tulajdonosok vajon mit szeretnének, akkor is ha elmulasztottak erről végrendelkezni. Mert valljuk be sokan kifejezetten félnek a halálukról ilyen szinten tudomást venni.
Szóval ha őszintén magatokba néztek és megkérdezitek, az elhunytak kívánnák, hogy az ottlakókat békén hagyjátok és maradhassanak akkor is ha törvényesen jogos az igényetek, mi lenne a válasz?
"A "bérleti díj" beszélgetés szinten merült fel a férjem és köztem.
Mondjuk ha a nővére ott marad minden viszonzás nélkül, az majdnem olyan, mintha a férjem nem is örökölt volna. Ezt a férjem mondta így. "
Csak megjegyezném, hogy a tulajdonlás, kötelezettségekkel is jár.
Mit szólnál, ha mondjuk a bentlakó nővér, kérne tőletek - mint tulajdonostársaktól- pl. kétmilliót, tető felújításra, állagmegóvásra???!!
"Kedves" #31!
A nővérének sok visszafizetendő hitele van, azért nincs saját lakása. Annó` még tizenpár éve volt szocpol, felvették a két gyerekre, és új házat kezdtek építeni. Menet közben szétmentek, a ház nem lett befejezve. Ha bizonyos időn belül (azt hiszem 5 év, de nem vagyok benne biztos) nem fejezed be a ház építését, büntetés van. Nekik vissza kell fizetni a szocpolt, a büntetést, plussz még ugye a mellé felvett lakáshitelt is, amit annó 25 évre vettek fel. Ezt az exférjével közösen fizetik a mai napig is. Azért nem adják el a negyedkész házat, mert nem lakható, és nem kapnának érte annyit, hogy 0-ra kijöjjenek. Erről ennyit.
A másik. NEM MERESZTEM OTTHON 7 ÉVE A SEGGEM! Ez lesz a 4. éve, hogy otthon vagyok a lányunk miatt. A férjem támogat ebben. Szerinte ez a lányunk érdeke is. Szerintem is. Az, hogy megtehetjük, hogy egy fizetésből élünk, az ne fájjon neked!
Tudod, minden sikeres férfi mögött egy nő áll! Férjem szerint én vagyok az Ő hátországa.
A gyerek előtt meg dolgoztam, utánna gyeden voltam vele. Ezek is a közös kasszába mentek. Úgyhogy nem egyedül nyögte ki a hitelünket. 3 éve fizettük ki a házunkat. Ha azt nézzük, a 9 év lakáshitelünkből kb. 2 év volt, amibe "nem fizettem bele".
#31!
Az igaz, hogy nem tudom, mennyibe kerül egy 1 hetes Francia utazás 3 főre, de eddig nem is volt rá valós lehetőség, hogy eljussunk.
De gondolom, hogy nem olcsó.
De ha majd lesz rá lehetőség, biztos utánnajárok. ;)
Miért is?
Csak mert "többre vittük", és ennek ellenére igényt tartunk arra, ami jogosan a miénk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!