Ilyen helyzetben illene lemondani az örökségről? Vagy önzők vagyunk, hogy meg akarjuk tartani?
A párom édesanyja elhunyt. (Édesapja már évek óta nincs köztünk.)
Páromék hároman vannak testvérek, nem volt végrendelet egyenlő 1/3 arányban örökölt mindegyik.
A nővére az örökölt házban élt mindig is, most 46 éves, két, ma már nagykorú lányt szült oda. Az unokák már nem élnek ott, csak a párom nővére az új párjával.
A párom bátyja a párja szüleivel élnek együtt, 6-an vannak egy háztartásban, mert 2 gyerek van ott is, ők még kiskorúak, általános iskola alsó tagozatába járnak.
Mi külön élünk, van egy saját, hitelmentes házunk. Egy hétéves kislányt nevelünk.
A párom szüleit, míg éltek, heti rendszerességgel 1-2 alkalommal mindig meglátogattuk. Ha hívtak, hogy valamit segíteni kell, mindig elmentük és segítettünk. Egy városban, közel élünk egymáshoz.
Bátyjáék 60km-re laknak, kb. 2 havonta jöttek.
A hagyatéki tárgyalás megtörtént, a párom testvérei szeretnék, ha lemondana az örökségről a javukra, mert nekünk biztosítva van a lakhatásunk.
Egyik testvér sem tudja kifizetni a másikat. A házat így el kell adni, amit kb. 8 millió ft-ra becsültek, és ajánlottak is érte már ennyit. Így kicsivel több mint 2,5 millió jut fejenként a testvéreknek.
Az igaz, hogy minekünk van saját ingatlanunk, de nekik is lehetett volna évtizedek alatt. Mi is sokat szorítottunk a nadrágszíjon, mire 3 éve hitelmentesen a miénk lett.
Ők azt mondják, hogy ennyi pénzből nem tudnak saját ingatlant venni. (Szerintem mondjuk, ha kétfelé menne, s 4-4 milliót kapnának, abból sem tudnának.) De önerőre elég. Persze utánna a hitelt fizetni kellene, amit eddig nem kellett nekik.
Mi a pénzből Franciaországba szeretnénk utazni, a többit, ha marad félrerakni.
Szerintetek le kellene mondanunk az örökségről?
Tényleg önzőek vagyunk?
Ti mit csinálnátok?
Miért kellene lemondani az örökségéről?
A házban lakó nővérnek kellene a legvastagabbnak lennie, mert sose kellett lakhatásra költenie, azt a pénzt lazán félretehette volna. Az legyen az ő problémája, hogy miért vette természetesnek, hogy örökké ott élhet. A másik testvért se értem. Ha ti utazásra akarjátok költeni, mert lakhatás céljából nincs rá szükségetek, ahhoz sincs semmi közük. A fizetésedből ne adj nekik, csak azért mert jobban keresel? Semmi közük hozzá, hogy mit csináltok a férjed részével, és semmivel se tudják kikényszeríteni a lemondást. Ha önszántukból nem megy bele valamelyik az eladásba, akkor bíróság előtt lehet közös vagyon megszüntetését kérni, csak sokkal többe fog kerülni a dolog, így jót bukik rajta mindenki. Arra figyeljetek mahjd oda, hogy ha eladásra kerül a sor, abba véletlenül se menjetek bele, hogy egy számlára érkezzen meg a vételár, és majd ti elosztjátok...fizesse majd csak 3 felé az új tulaj!
Nem.
Az, hogy ti hol éltek nem lényeg. Pénz gondolom jól jön.
Házad eladni és oldják meg, ti is megoldottátok
AKi ott lakott, az nem tudott összerakni semennyi pénzt?
Akkor így járt
#5 aki valószínűleg #9!
Biztos vagyok benne, hogy Mi is törődtünk annyit a párom anyukájával, mint a nővére. Főleg úgy, hogy ő 12 órázik 3 műszakban egy gyárban, hétvégén meg általában a párjával mennek ide-oda.
Én viszont itthon vagyok, nem dolgozom. Nem hiába engem hívott az anyósom, míg élt, bármi történt is.
Az meg hogy ellenszolgáltatást szeretnénk azért,mert ott lakik, az szerintem nem bűn.
Mi is pénzből élünk.
1. Lemondani értelmetlen dolog lenne.
2. Elvileg aki ott lakik, az a másik tulajdonosoknak kellene, hogy fizessen lakáshasználti díjat (de szerintem nem kellene kérni)
3. A közös tulajdon megszüntetését lehet kérni, de akkor árvereznek és jóval kevesebbet lehet érte kapni.
Ebben a helyzetben én lemondanék, hiszen nem múlik rajta a lakhatasom, vagy a megelhetesem. De ilyet nem illő kérni, pláne nem erőszakoskodni miatta. Ez saját egyéni döntés kell hogy legyen. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ha megtartjatok, mire koltitek az orokseget.
A közös tulajdon megszüntetése nem lesz egyszeru, se rövid.
Magánvéleményem, hogy én nem kérnék bérleti díjat a testvertol
Úristen...
Most vagyunk túl 2 hagyatékin is. Aki ott lakik felelős az ingatlan értékének fenntartásáért, tehát a felbecsült összeg alapján, állagot kell megóvnia. De ha erre van arcod még bérleti díjat is kérni, az bizonyosan maximum a Férjed részére eső hányad bérleti díja lehet, ami a ház 1/3 része, ugyanakkor a Nővér mivel ott lakik így rendszeresen "befizet a házba" ergo jogilag szerintem nem kérhető bérleti díj. (Amúgy ezt csak egy ügyvéd fogja megmondani a férjednek).
+ ha számlákkal igazolja mit rakott bele eddig a házba nem hiszem hogy kérhettek tőle bérleti díjat. + mivel ő is tulajdonos ezért még annyira sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!