Ilyen helyzetben illene lemondani az örökségről? Vagy önzők vagyunk, hogy meg akarjuk tartani?
A párom édesanyja elhunyt. (Édesapja már évek óta nincs köztünk.)
Páromék hároman vannak testvérek, nem volt végrendelet egyenlő 1/3 arányban örökölt mindegyik.
A nővére az örökölt házban élt mindig is, most 46 éves, két, ma már nagykorú lányt szült oda. Az unokák már nem élnek ott, csak a párom nővére az új párjával.
A párom bátyja a párja szüleivel élnek együtt, 6-an vannak egy háztartásban, mert 2 gyerek van ott is, ők még kiskorúak, általános iskola alsó tagozatába járnak.
Mi külön élünk, van egy saját, hitelmentes házunk. Egy hétéves kislányt nevelünk.
A párom szüleit, míg éltek, heti rendszerességgel 1-2 alkalommal mindig meglátogattuk. Ha hívtak, hogy valamit segíteni kell, mindig elmentük és segítettünk. Egy városban, közel élünk egymáshoz.
Bátyjáék 60km-re laknak, kb. 2 havonta jöttek.
A hagyatéki tárgyalás megtörtént, a párom testvérei szeretnék, ha lemondana az örökségről a javukra, mert nekünk biztosítva van a lakhatásunk.
Egyik testvér sem tudja kifizetni a másikat. A házat így el kell adni, amit kb. 8 millió ft-ra becsültek, és ajánlottak is érte már ennyit. Így kicsivel több mint 2,5 millió jut fejenként a testvéreknek.
Az igaz, hogy minekünk van saját ingatlanunk, de nekik is lehetett volna évtizedek alatt. Mi is sokat szorítottunk a nadrágszíjon, mire 3 éve hitelmentesen a miénk lett.
Ők azt mondják, hogy ennyi pénzből nem tudnak saját ingatlant venni. (Szerintem mondjuk, ha kétfelé menne, s 4-4 milliót kapnának, abból sem tudnának.) De önerőre elég. Persze utánna a hitelt fizetni kellene, amit eddig nem kellett nekik.
Mi a pénzből Franciaországba szeretnénk utazni, a többit, ha marad félrerakni.
Szerintetek le kellene mondanunk az örökségről?
Tényleg önzőek vagyunk?
Ti mit csinálnátok?
" Főleg úgy, hogy ő 12 órázik 3 műszakban egy gyárban, hétvégén meg általában a párjával mennek ide-oda.
Én viszont itthon vagyok, nem dolgozom. Nem hiába engem hívott az anyósom, míg élt, bármi történt is. "
Aha, szóval trollkodsz ezzel a jó kis provokatív kérdéssel.:D
Kedves #21!
Nem tudom, miért lenne troll kérdés, csak mert a sógornőm gyárban dolgozik. Képzeld, rengeteg ember dolgozik ott. Én is ott dolgoztam, míg a lányom nem lett óvodás. Akkor felmondtam, mert nem tudtuk megoldani, hogy ki hozza-vigye. Most elsős, és jó is, hogy nem dolgozom, mert sokat kell neki a tanulásnál segíteni.
Azt hogy hogyan dolgozik, csak azért említettem, hogy világos legyen, mi miért segítettünk neki sokat. Valószínüleg amúgy a sógornőm is így tett volna, ha lett volna rá lehetősége, de sajnos sokaknak csak ilyen munka adatik
A "bérleti díj" beszélgetés szinten merült fel a férjem és köztem.
Mondjuk ha a nővére ott marad minden viszonzás nélkül, az majdnem olyan, mintha a férjem nem is örökölt volna. Ezt a férjem mondta így.
Mi az eladást szorgalmazzuk, és az összeget elosztani 3 felé. Mi ezt látjuk igazságosnak.
A pénzt meg mindenki arra költi amire akarja.
En mondtam mar le örökségről, de az jóval kevesebb érték volt. Azért tettem, mert semmi közöm nem volt a házhoz érzelmileg, fizikailag. Így az uncsitesóm megkezdhette az életét. Bár nekem akkor nem volt lakásom. A mai napig hálásak nekem, tehát jó helyre ment a pénzem. Viszont nem kérték. Ha eleve úgy kezdik, hogy mondjak le, mert nekem nem kell, hát nagyon pipa lennék. Mindenkinek megvan a lehetősége. Mondom ezt úgy, hogy SEMMI segítséget nem kaptam soha senkitől.
Viszont bérleti díjat nem kérnék! Ahhoz nem lenne képem, hiszen az állapotmegóvást ő végzi. Csak gondoljunk bele, hogy egy fűtetlen lakás is tönkremegy...
Az eladáson, kívásarlason elgondolkodnék...de az tuti haragot szül majd. Ezen el kell gondolkodni a férjednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!