Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mennyire jó ötlet kölcsön...

Mennyire jó ötlet kölcsön adni testvérnek motor vásárlásra?

Figyelt kérdés

Van egy bmw-je ezenkívül még babaváró hitele illetve folyamatosan költenie kell a vásárolt házra még várhatóan 10 millió forintot.

Kitalálta hogy neki kell egy sport motor is 2 millió forintért és adjak erre kölcsön majd visszaadja télen amikor eladja a motort. Azért akarja most megvenni mert olcsóbb mint szezonban és neki most kell rögtön. Olcsóbbra tellene de az nem elég jó számára.

Nem szeretnék adni mivel hülyeségnek tartom és folyamatosan vannak kiadásai, ez érthető álláspont?

jan. 23. 09:07
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:
100%

"Én vagyok a szemét most hogy tudnék segíteni mégsem tettem"

Nem vagy szemét, csak ő hiszi azt.

"de nem biztos benne már hogy banktól kölcsönt kér e."

Vagyis ő maga is belátja, hogy nem is annyira fontos neki az a pénz...

"Én hibám hogy a sportmotor nem lehet az övé. Ezért nem számítsak soha semmi segítségre tőle mivel nem segítettem most neki. Pedig ez alap lenne stb."

Hülyeség.

"Mindegy megnyugodtam hogy mostmár békén hagy ezzel remélhetőleg de vicces hogy ohh banktól mégse kell a hitel és már lehet elengedi a sport motort"

Na látod, máris jót tettél neki, hiszen legalább végre elkezdte használni az eszét - a te segítségeddel.

jan. 23. 13:45
 42/65 anonim ***** válasza:
100%
Ezek után amit leművelt még kajára sem adnék neki. Nehogymár te legyél a szemét...
jan. 23. 14:21
 43/65 anonim ***** válasza:
100%
A feleségét sajnálom. Hitel, építkezés, nincs 2 milliójuk, de motort akar venni, akár hitelre is.
jan. 23. 14:25
 44/65 anonim ***** válasza:
100%

De mi?

Megveszi a motort most, mer olcsóbb és télen adná vissza a pénzt, mer akkor meg eladja? 😆.

Biztos nem adnék neki egy forintot se, pedig én is motorozom.

N

jan. 23. 15:28
 45/65 anonim ***** válasza:
100%

Sohasem finanszíroznám a tesóm szórakozását/hobbiját a saját pénzemből.

Van mire költenem a saját pénzemet.

jan. 23. 17:12
 46/65 Kései Sirató ***** válasza:
100%
Mondd neki azt, hogy éppen te akarsz tőle kölcsön kérni egy külföldi nyaralásra, adjon ő neked pénzt, mert nagyon kellene és nagyon mennél.
jan. 24. 08:41
 47/65 jóska100 ***** válasza:

1

Két évig nem beszéltünk xd

jan. 24. 09:48
 48/65 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy családon belül ez a kölcsönkéregetés szinte magában hordozza a kapcsolat megromlását.

Niyliván nem minden esetben, de tapasztalatom szerint 90%-ban megromlanak az emberi kapcsolatok. Akár van kölcsönadás végül, akár nincs.

1. Eleve a kérőnek kellene érezni, hogy hatalmas a kockázat a kapcsolat megromlására. És ha elkerülhető, mindenképp el KELL kerülni a kölcsönkérést. Vagy ha nem lehet, tudtosítani kellene magában, hogy emiatt nem neheztel maja másikra ha az "nemet" mond.

2. A lehetséges kölcsönadó is nehéz döntési helyzetben van, hiszen nem akarja a családi viszonyokat rontani. Ezért nyilván nehezebb nemet mondani mint egy ismerősnek. Főleg ha kedves rokon még lelkiismeret furdalással is manipulálja őt. És őt teszi hibássá hogy nehéz helyzetbe került. Ez utóbbi nagy gennyesség amúgy.

3. Ha mégsem lesz kölcsönadás, akkor emiatt romlik meg a kapcsolat ilyen esetben. Mert a kölcsönkérő lesz haragos a másikra.

4. Ha lesz kölcsönadás, jellemzően a rokon kölcsönkérő "lazábban" kezeli a visszaadást. Hiszen hát rokon.. a másik lehet elnézőbb vele, bele kell férjen. Ráadásul a kölcsönadó szintén a családi kapcslat megóvás érdekében, esetlegesen nem is annyira feszegti a visszaadást. Csak fő a saját levében.

5. Ha aztán meg iszonyat nehezen megy, esetleg meg is hiúsul a visszafizetés, akkor azért romlik meg a kapcsolat, főleg nagy összegnél.

6. Ha meg per lesz belőle (pl volt papíros).. na akkor aztán meg főleg. Hiszen a kölcsönadó lesz "g3ci" hogy a pénzét akarja vissza.

Szóval még ismerősnek is könnebb nemet mondani, vagy adott esetben perelni a visszafizetéssel. De a családon belüli kölcsönök amik a legnagyobb kárt tudják okozni.

Kérdező:

Azt döntsd el, melyik kimenetel rontja meg jobban a családi kapcsolatot, melyik kimenetelnek van a legnagyobb esélye. És úgy mérlegelj. Végső esetben belefér-e neked egy kétmilliós bukta, csak hogy "jó" testvérek maradjatok. És továbbra is őszintén tudj mosolyogni rá Karácsonykor.

Egyébként ha nemet mondasz, akkor ezt neki kellene minden nyomasztás és későbbi harag nélkül elfogadnia. És akkor talán nem romlik meg a kapcsolatotok.

Ötlet:

Egyébként a jut is marad is alapon, azt is mondhatod, hogy 2 milliót nem, de mondjuk 300 ezret tudsz adni. Ezzel kifejezed a segíteő szándékot. És adott esetben ha bebukod, vagy 20 év múlva kapod vissza csak, lehet túl tudod magad ezen tenni.

jan. 24. 12:18
 49/65 A kérdező kommentje:
Igen ajánlottam hogy felőlem nagyjából 200 ezer belefér esetleg kisegíteni, de természetesen ez számára elfogadhatatlan legalább 1 milliót adjak. Viszont egyértelműen jobbat tett az elutasítás mert nagyon nem tetszik a kamat neki ha banktól kérne, szóval nem is veszi fel a kölcsönt. Így mindenki jobban jár szerintem, minek egy pénznyelő egy pénznyelő autó mellé és egy pénznyelő ház mellé, ezenkivül hamarosan gyerek is kell már. Mi a francért egy sport motor, egy sport kocsihoz, egyébként a kocsi is már ott rohad mivel a céges kocsi van és azt használja folyamatosan, de nem az hogy havi 1-szer megy a bmw megéri megtartani. Legutóbb már a sok állásból kár is keletkezett amire költött több száz ezret, de nem akarja eladni másnak annak árából pedig kijönne a sport motor. Ez a telhetetlenség mindent is akarok zavar engem, mivel én meg pont takarékosan élek befektetek és nem verem el a pénzemet, azért van
jan. 24. 12:24
 50/65 anonim ***** válasza:

Nagyon rossz ötletnek tartom, bőven benne van a pakliban, hogy soha nem fogja vissza fizetni amivel tartozni fog.

A testvérednek inkább azon kellene elgondolkoznia, hogy hogyan tudja minél hamarabb vissza fizetnie az adóságait, és rendbe tennie a házat.

Ha nem kezd el nagyon gyorsan, tudatosan bánni a pénzzel, akkor csak idő kérdése, és mindenét elveszítheti.

Ne adjál neki egy forintot se, ezzel is csak őt fogod megvédeni.

jan. 24. 17:19
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!