Mit tegyek, ha a húgomnak nincs semmi életcélja? 30/N
Van egy 28 éves húgom, valami nincs rendben vele. Mindig is visszahúzódó volt, de egyre rosszabb ez. Nincsenek hobbijai, nincsenek barátai, nem jár el sehova. Soha sem volt még párkapcsolata, ami nem is meglepő, mert annyira negatívan áll mindenhez, hogy nem maradnak meg körülötte az emberek.
Három éve elköltözött a szüleinktől, bérel egy nagyon pici lakást, ott tölti minden idejét, amikor nem dolgozik. Egyébként tanár, de nem szereti. Állandóan panaszkodik, hogy bunkók a diákok, utál bejárni az iskolába.
Itt van neki a nyári szünet, hívtuk hogy jöjjön az hozzánk (a férjemmel és a két kisfiunkkal Kál élek) valami közös programra, de mondvacsinált indokokkal leráz.
Gyakorlatilag úgy telt el a nyara, hogy a 15 négyzetméteres kis albérletében gubbasztott és sorozatokat nézett. Szüleinkhez sem megy nagyon.
Van még két öcsénk is, ők 27 és 24 éves fiúk. Ők sem értik, miért ilyen, de ők annyira nem is foglalkoznak vele, élik az életüket, utaznak, csajoznak, buliznak, tanulnak, élményeket gyűjtenek.
De a húgomnak még csak barátai sincsenek. Nagyon aggódom érte, de amikor felvetettem neki, hogy pszichológussal talán jó lenne beszélgetnie, akkor nagyon megharagudott rám (szerinte bolondnak tartom) majd lezárta azzal a témát, hogy nincs pénze pszichológusra.
Nem tudom hogy mit kezdjek vele, de nagyon zavar, hogy így él teljesen magányosan.
A húgod depressziós.
A hivatására emiatt alkalmatlan.
Orvoshoz próbáld elvinni.
Csináltass nála labort, nincs-e a pajzsmirigyével valami gond.
Pszichológushoz is csald el.
Pedig az ilyen szintű izoláció, negatív hozzáállás, zárkózottság és beletőrődöttség mentális problémára utalhat. Depresszió talán? Egy szakmai segítség segítene.
Én úgy látom hogy tesódnak nincs boldogsága az életben, nem is szereti látni hogy másoknak van mert az csak jobban kimutatja hogy neki nincs és jelenleg nem is akar változtatni az életén.
Elvan ő a kis buborékjába, ne zavarja őt ott senki, nem akar ő sem onnan kimozdulni.
És itt a helyzet kulcsa, hiába aggódsz érte és segíteni szeretnél, ha ő nem akar változni, minden marad úgy ahogy van. Ha erőlteted a dolgot csak még nagyobb lesz a távolság köztetek.
Nem akarhatod helyette, neki kell akarna hogy az élete rendben legyen.
Szerintem a legtöbb, amit ebben a helyzetben tehetsz, hogy továbbra is hívod programokra időnként, ahogy eddig. Ha készen áll rá, igent mond, ha nem, te attól még megadtad neki a lehetőséget újra és újra.
Átjön a kérdésedből, hogy szeretetből aggódsz érte, de nem tudod, és nem is lehet 'kívülről' megmenteni. 28 éves, felnőtt, az ő felelőssége és hatásköre a saját mentális egészsége. Ha nem akar erről beszélgetni, akkor nem fog, és ha sokat nyüstölöd, félő, hogy tőled is el fog távolodni.
Hagyd, hadd oldja meg a saját gondjait, ha pedig neki nem probléma így élni, akkor hadd csinálja. Ha jelen vagy az életében szerető testvérként, támogatod vagy tanácsot adsz neki szükség esetén, már mindent megtettél, és nyugodt lehet a lelkiismereted. Sajnos nem tudsz helyette segítséget kérni vagy fejlődni.
Szóval világéletében ilyen magának való volt. Ha olyan nagy baj lenne vele, akkor nem gondolod, hogy valamikor a 18 éve alatt ez másnak is feltűnt volna, és esetleg a szülei tettek volna ellene? Vagy azt akarod mondani, hogy sz.tak bele, ők elfogadták ilyennek, és te most felnőtt fejjel akarod őt "megváltani"?
Arra esetleg gondoltál már, hogy békén hagyd, elfogadd, hogy ő ilyen, és nem kell mindenáron problémát keresni ott, ahol nincs, és mindenáron a magad képére formálnod, mert ha nem olyan, akkor az beteg? Mi az, hogy nincs hobbija? Olvas és sorozatokat néz, meg a fene tudja, mivel foglalja le magát a négy fal között, amit te nem látsz. Csak az a hobbi, amit te annak vélsz?
Vannak ilyen emberek, antiszociálisok. Attól nem lesz jobb neki, hogy megpróbál/sz olyan életformát ráerőltetni, amihez ő nem illeszkedik.
#7 Fel szoktam hívni kétnaponta
#8 Főleg én keresem őt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!