Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ez egy elfogadható ajánlat,...

Ez egy elfogadható ajánlat, vagy inkorrekt?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek, a szüleink már nem élnek.

Van egy családi házunk ahol jelenleg én élek a feleségemmel, a testvéreim elkölzötek évekkel ezelőtt.

A ház szinte teljesen felújítandó, nemrég felmérettük az értékét és 90 millió forintra becsületék. (annak ellenére, hogy felújítandó, mert a budapesti agglomerációban van, központi helyen, és nagy a telek is)

A feleségemnek volt egy háza amit 50 millió forintért sikerült eladnunk.

Szeretnénk a testvéreimet kifizetni, de ugye 30-30 lenne a részük.

Nekünk viszont csak 50 milliónk van.

Eredetileg az volt a terv, hogy közös lesz az egyik testvéremmel, mert ő sem akarta eladni idegennek, és a másik testvérünket valahogy kifizetjük ketten.

Így viszont változhatna a terv.

Az a testvérem aki megakarta tartani a házat azt mondta, hogy ő 25 millióért "kiszáll", mert neki csak az volt a lényeg, hogy ne adjuk el, ne kerüljön "idegenhez" gyerekkorunk színhelye, bármikor visszajöhessen ide legalább megnézni.

A másik testvéremtől viszont kicsit félek, főleg hogy ott azért a párja elég pénzéhes, meg azért is, hogy megsértődnek ha csak 25-öt akarunk (tudunk) kifizetni.

Semmiképp nem akarunk hitelt felvenni hogy 5+5 milliót adjnuk nekik, akkor marad az a terv, hogy az egyik tesómat kifizetjük a másikkal meg közös lesz, de valószínű soha többet nem lesz ilyen lehetőség, hogy hitel nélkül kivásároljam őket.

Örülnék ha mindkettőjük elfogadná a 25 milliót, de pofátlannak is érzem.

Mert én ezt a házat hitel nélkül tervezem felújítani, de arra nincs pénzünk hogy egy hitelt is fizessünk meg én haladjak a ház felújítással. Így is apránként haladunk, de azért a fizetésünk alapján belátható időn belül befogom tudni fejezni az egészet akár egyedül is.

Ha még egy hitelt is törlesztenünk kéne, akkor lehet hogy a gyerekeink is érettségiznének mire azt mondanám hogy kész vagyok ezzel a házzal.

Na szóval egy a lényeg, hasonló helyzetben ti mit reagálnátok? Elfogadható a 25 millió egy testvértől, vagy pofátlanság?

Ha fordított helyzetben lennénk nem tudom mit csinálnék, sokat gondolkoztam rajta, de 5 millió az azért sokat számít.

2024. júl. 23. 22:26
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:
52%
Van a bentlakó testvér, aki rendezné a viszonyokat most, hogy a felesége vagyonával előrébb vannak. Van az érzelmes testvér, aki inkább kevesebb pénzért, mint a valós értéke, de eladná a saját részét, csak hogy családon belül maradjon, mert ragaszkodik a házhoz. Van a harmadik, aki nem a tényleges árat, vagy még többet akarna, mert se érzelmi, se lakhatási gondja nincs a ház eladással. Itt nem lesz mindenkinek jó megoldás.
2024. júl. 24. 17:33
 52/59 anonim ***** válasza:
73%
51 de ne ragaszkodjon az " érzelmes" testvér a házhoz..semmi köze nem lrsz hozzá, mi az hogy jön majd nézegetni? Mar most pedzegette a kérdezőnek..
2024. júl. 24. 17:43
 53/59 anonim ***** válasza:
64%
Én a 30 millió jogos jussomon kívül még elkérném az x évi nekem járó lakbért is tőled.
2024. júl. 24. 22:37
 54/59 anonim ***** válasza:
72%
Inkorrekt.
2024. júl. 24. 22:59
 55/59 anonim ***** válasza:
58%
Kérj még 1-2 értékbecslést, nem szentírás az az összeg,amit az 1. mondott.
2024. júl. 25. 10:13
 56/59 anonim ***** válasza:
22%
Kérjen az értékbecslést aki kevesseli. Bentlakó résztulajdonos jelentős értéket csökkentő tényező!
2024. júl. 25. 11:20
 57/59 anonim ***** válasza:
43%
10-20ezerért már felbecsülik. Azért kérjen másod ill harmadvéleményt, mert lehet, hogy kevesebbet ér. Mellesleg korrekt az összeg, és jobb ma 25 milla, mint 3 év múlva 30.
2024. júl. 25. 11:27
 58/59 anonim ***** válasza:
22%

Értem én hogy matekból mindenki jó, és el tud osztani 90et 3al, de a ház 2/3a nagyon nem ér 60at abban az esetben ha az 1/3ban laknak.

Abban az esetben 90 ha az egészet piacra dobják, a tesók egyenként max 1/3at tehetnek piacra, együtt is csak 2/3ot. Azt meg lehet árulgatni 60 millioert, csak vevő nem nagyon lesz rá.

2024. júl. 25. 20:27
 59/59 anonim ***** válasza:
55%

20.27-es, itt az volt a kérdés, mi lenne a korrekt, nem az, hogyan tudják a testvérek megkárosítani, vagy kijátszani egymást.

Vannak bőven trükkök, amivel ki lehet túrni a testvéreket az örökségből, pl. lehet kérni az ingatlan kényszer értékesítését Vagyonközösség megszüntető perrel, ekkor a fifikásabb testvér árverési áron is kivásárolhatja a testvéreit, de ugye ez sem a korrektségről szól, csak az ügyeskedésről.

2024. júl. 25. 21:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!