Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ez egy elfogadható ajánlat,...

Ez egy elfogadható ajánlat, vagy inkorrekt?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek, a szüleink már nem élnek.

Van egy családi házunk ahol jelenleg én élek a feleségemmel, a testvéreim elkölzötek évekkel ezelőtt.

A ház szinte teljesen felújítandó, nemrég felmérettük az értékét és 90 millió forintra becsületék. (annak ellenére, hogy felújítandó, mert a budapesti agglomerációban van, központi helyen, és nagy a telek is)

A feleségemnek volt egy háza amit 50 millió forintért sikerült eladnunk.

Szeretnénk a testvéreimet kifizetni, de ugye 30-30 lenne a részük.

Nekünk viszont csak 50 milliónk van.

Eredetileg az volt a terv, hogy közös lesz az egyik testvéremmel, mert ő sem akarta eladni idegennek, és a másik testvérünket valahogy kifizetjük ketten.

Így viszont változhatna a terv.

Az a testvérem aki megakarta tartani a házat azt mondta, hogy ő 25 millióért "kiszáll", mert neki csak az volt a lényeg, hogy ne adjuk el, ne kerüljön "idegenhez" gyerekkorunk színhelye, bármikor visszajöhessen ide legalább megnézni.

A másik testvéremtől viszont kicsit félek, főleg hogy ott azért a párja elég pénzéhes, meg azért is, hogy megsértődnek ha csak 25-öt akarunk (tudunk) kifizetni.

Semmiképp nem akarunk hitelt felvenni hogy 5+5 milliót adjnuk nekik, akkor marad az a terv, hogy az egyik tesómat kifizetjük a másikkal meg közös lesz, de valószínű soha többet nem lesz ilyen lehetőség, hogy hitel nélkül kivásároljam őket.

Örülnék ha mindkettőjük elfogadná a 25 milliót, de pofátlannak is érzem.

Mert én ezt a házat hitel nélkül tervezem felújítani, de arra nincs pénzünk hogy egy hitelt is fizessünk meg én haladjak a ház felújítással. Így is apránként haladunk, de azért a fizetésünk alapján belátható időn belül befogom tudni fejezni az egészet akár egyedül is.

Ha még egy hitelt is törlesztenünk kéne, akkor lehet hogy a gyerekeink is érettségiznének mire azt mondanám hogy kész vagyok ezzel a házzal.

Na szóval egy a lényeg, hasonló helyzetben ti mit reagálnátok? Elfogadható a 25 millió egy testvértől, vagy pofátlanság?

Ha fordított helyzetben lennénk nem tudom mit csinálnék, sokat gondolkoztam rajta, de 5 millió az azért sokat számít.

júl. 23. 22:26
1 2 3 4 5 6
 1/59 anonim ***** válasza:
94%
Egyenlő részben örököltetek, innentől nem korrekt a 25 millió. Odaadnám a tesóknak ezt, a fennmaradó 5 milliókra pedig kérnék haladékot. Viszont onnantól a házból 50 millió a feleséged tulajdona, 40 millió a tiéd.
júl. 23. 22:43
 2/59 A kérdező kommentje:

Kérnék haladékot, de jelenleg reménytelen hogy 5+5 milliót kifizessek úgy hogy csinálom ezt a házat is.

Szóval kérhetek haladékot, csak értelmét nem látom, mert abból 10-20 évig semmi nem lenne.

Tisztában vagyok vele, hogy a feleségemnek mennyi lesz a tulajdonrésze.

júl. 23. 22:47
 3/59 anonim ***** válasza:
65%
Személy szerint elfogadnám a 25 milliót. 38/F
júl. 23. 22:51
 4/59 anonim ***** válasza:
80%
Mennyi ideje használjátok a testvéreid részét a házból? Mert ha a korrektségnél tartunk, akkor emiatt 30 milliónál is több járna nekik. Nem szimpatikus a hozzáállásod, hogy hitelt semmiképp nem akarsz felvenni, de részben mások tulajdonán kotlasz, mikor mindenhonnan több tíz milliót örököltök.
júl. 23. 23:01
 5/59 A kérdező kommentje:

4-es

Tudtam, hogy lesz egy ilyen válasz.Felhívta a figyelmem erre az értékbecslő, többlethasználatra gondolsz.

Mondta, hogy van ilyen, meg olyan is, hogy én x éve karbantartom a házat (akár csak a fűnyírás, kertrendezés), télen sem fűtetlenül áll, fizetem a ház után a költségeket, tehát hogy lehet itt egymással szórakozni, de mondta hogy nem érdemes ezzel foglalkozni szerinte.

Meg ember, testvérek vagyunk, nem értem miért feszülsz be ennyire?!

"Mindenhonnan" (honnan?) több tíz milliót öröklünk, és nem tűnik fel hogy az egészet arra fordítanánk hogy kifizessem őket? Mintha 100 millión ülnék és csak 25-öt akarnék fizetni.

Nem annyira sikerült értelmezni ezt a kérdést, érdemes lenne elgondolkozni, hogy kötelező e válaszolni ilyen esetben.

Persze hogy nem akarom eladósítani magam, leírtam miért.

De mondom, akkor az lesz, hogy az egyik tesómmal 50-50%ban osztozunk a házon a másiknak kifizetjük a 30 millióját, és mindenki megy a dolgára, nekünk meg marad 35 milliónk legalább.

Vagy 66-33%-ban osztozunk és marad egy 20-asunk.

júl. 24. 03:29
 6/59 anonim ***** válasza:
89%
De ezt miért itt kell kérdezni? Ők vagy elfogadják, vagy nem. Nem akarod eladósítani magad, de te is tudod, hogy többet ér a részük, viszont azt se felejtsd el, hogy minden csak annyit ér, amennyit adnak érte. Ha el akarnátok adni, lehet, a kutya nem venné meg 90 millióért. Tárd elé az ajánlatodat, és kész, aztán majd mondanak rá valamit. A 25 millió/fő még mindig több haszon, mint amit most látnak abból a közös ingatlanból, hiszen most gyakorlatilag semmi hasznuk belőle. Kicsit vicces, hogy te évek óta benne élsz az egészben, és a benne lakással együttjáró karbantartásért cserébe gondoltad az értékbecslővel együtt megúszni azt, hogy illet volna eddig is valamit juttatni a részük használatáért. Ennyi erővel a bérlő is minek fizetne bérleti díjat, mikor még legyek inkább hálás neki, hogy használatban van a lakásom?
júl. 24. 05:46
 7/59 anonim ***** válasza:
94%
Én azt mondanám rá, hogy oldd meg, ahogy akarod, de fizess ki normálisan. Vagy kényszerértékesítés. Szomorú, hogy ennyire ki akarod használni a testvéreidet. (Nagybátyám is ilyen volt, még anyám volt a szaralak, amiért nem ajándékozta neki a részét, mekkora pénzéhes pica, a testvérén élősködik, blavla...) Holott pont fordítva. Hálásnak kéne lenned, hogy évekig rád lett hagyva minden.
júl. 24. 06:44
 8/59 anonim ***** válasza:
89%
Arra senki se gondol, hogy az ertekbecsles nem egyenlo azzal amennyiert valoban el is lehet adni?
júl. 24. 06:49
 9/59 anonim ***** válasza:
96%

8-as jót mond egyébként. na de...

Szerintem a legrosszabb verzió csak az egyik testvért kifizetni. Testvérek vagytok persze, de hogy valaki csak jófejségből mondjon le 30M-ről azért túlzás. Pláne úgy, hogyha elkezditek felújítani, akkor nem sok emlék közé térhet vissza az illető, így kicsit értelmetlenné válik az "áldozata".

Egyébként világos, hogy a feleséged részéről most van nálatok 50M. De ennyi, semmi más megtakarításotok sincs?

Én valamilyen módon megpróbálnám kipótolni a pénzt, nyilván az most nem jön könnyen, de nézd máshonnan.

Neked van egy családi házad, a tesók ebből viszont még semmit nem látták viszont.

júl. 24. 07:03
 10/59 anonim ***** válasza:
87%
Tehát a haz értéke 90 milla, amiből te a két testvérednek 25-25 millát tervezel adni, neked meg "maradna" 40. Nem érted ezt kicsit sem pronlemasnak?
júl. 24. 07:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!