Ez egy elfogadható ajánlat, vagy inkorrekt?
Hárman vagyunk testvérek, a szüleink már nem élnek.
Van egy családi házunk ahol jelenleg én élek a feleségemmel, a testvéreim elkölzötek évekkel ezelőtt.
A ház szinte teljesen felújítandó, nemrég felmérettük az értékét és 90 millió forintra becsületék. (annak ellenére, hogy felújítandó, mert a budapesti agglomerációban van, központi helyen, és nagy a telek is)
A feleségemnek volt egy háza amit 50 millió forintért sikerült eladnunk.
Szeretnénk a testvéreimet kifizetni, de ugye 30-30 lenne a részük.
Nekünk viszont csak 50 milliónk van.
Eredetileg az volt a terv, hogy közös lesz az egyik testvéremmel, mert ő sem akarta eladni idegennek, és a másik testvérünket valahogy kifizetjük ketten.
Így viszont változhatna a terv.
Az a testvérem aki megakarta tartani a házat azt mondta, hogy ő 25 millióért "kiszáll", mert neki csak az volt a lényeg, hogy ne adjuk el, ne kerüljön "idegenhez" gyerekkorunk színhelye, bármikor visszajöhessen ide legalább megnézni.
A másik testvéremtől viszont kicsit félek, főleg hogy ott azért a párja elég pénzéhes, meg azért is, hogy megsértődnek ha csak 25-öt akarunk (tudunk) kifizetni.
Semmiképp nem akarunk hitelt felvenni hogy 5+5 milliót adjnuk nekik, akkor marad az a terv, hogy az egyik tesómat kifizetjük a másikkal meg közös lesz, de valószínű soha többet nem lesz ilyen lehetőség, hogy hitel nélkül kivásároljam őket.
Örülnék ha mindkettőjük elfogadná a 25 milliót, de pofátlannak is érzem.
Mert én ezt a házat hitel nélkül tervezem felújítani, de arra nincs pénzünk hogy egy hitelt is fizessünk meg én haladjak a ház felújítással. Így is apránként haladunk, de azért a fizetésünk alapján belátható időn belül befogom tudni fejezni az egészet akár egyedül is.
Ha még egy hitelt is törlesztenünk kéne, akkor lehet hogy a gyerekeink is érettségiznének mire azt mondanám hogy kész vagyok ezzel a házzal.
Na szóval egy a lényeg, hasonló helyzetben ti mit reagálnátok? Elfogadható a 25 millió egy testvértől, vagy pofátlanság?
Ha fordított helyzetben lennénk nem tudom mit csinálnék, sokat gondolkoztam rajta, de 5 millió az azért sokat számít.
Szerintem is az a korrekt ajánlat, ha a forgalmi érték harmadát fizeted ki a testvéreidnek.
Az nem indok az alacsonyabb vételárra, hogy nem szeretnél hitelt felvenni, ez a Te egyéni problémád, nyilván a testvéreidnek is megvan a saját problémájuk, elképzelésük a kapott vételárral.
Nyilván gyárthatsz elméleteket a saját elképzelésed igazolására, de ettől még az nem lesz korrekt, csak a saját szempontod szerint megfelelő.
Egyáltalán nem biztos, hogy 90 millióért el lehet adni a házat. Sőt, ha ha ennyiért lenne meghirdetve, akkor lehet hogy 1-2 év eltelne mire lenne rá vevő. Nekem van olyan kapcsolatom a testvéreimmel, hogy elfogadjam ezt az ajánlatot, de annyi biztosan jó hogy legalább felvessem nekik.
Nekem a nagyszüleim haltak meg tavaly, a három testvér nem beszél egymással mert összevesztek, a lakás eladása ez miatt nem halad, de még így is, hogy haragban vannak, ha az egyikük meg magának akarná a lakást, akkor a másik kettő nem ragaszkodna a piaci árhoz.
Ha a feleségeddel nincs gyereketek, de akartok, akkor vegyétek fel a babaváró hitelt, abból ki tudod őket fizetni, és havi 50 ezer forint a törlesztője a futamidő végéig, ha összejön a gyerek. 50 ezer forint meg néhány év alatt elinflálódik. Ráadásul lehet, hogy falusi csokot is tudtok felvenni a felújításra, amelynek szintén van olyan része ami vissza nem térítendő.
Összességében nem gondolom pofátlannak az ajánlatodat.
Nem arról van szó, hogy munkanélküli segélyből nyomorogsz, hanem csak nem akarsz hitelt felvenni, hogy minél több pénz maradjon a zsebedben. Így inkorrekt ennyivel megrövidíteni a testvéreidet.
Dobd fel az ajánlatodat, de ne legyél megsértődve, ha többet szeretne bármelyik is. Az lett volna eleve a korrekt, ha a szülők halála után mindenki egyszerre jutott volna hozzá az öröksége "élvezetéhez", nemcsak te, most már patthelyzet számukra, hogy te benne laksz és ott is akarsz maradni, aztán szerencse kérdése, hogy nekik mikor és mennyi jut belőle...Ha jó a viszony, akkor nagyon nem korrekt visszaélni ezzel.
Arról nem beszélve hogy évek óta ingyen laktok ott, más meg fizeti az albit vagy hitelt. Azt meg pofátlanság felhozni hogy ti költötök a házra meg gondozzátok, basszus ott laktok még jó hogy lenyírjátok a füvet, meg ilyenek..persze ha nektek jó lenne derékig érő gazban lakni az is jó, semmi köze a tulajdonrészhez.
Mindenesetre kérdezd meg a testvéreidet, az ő döntésük, és azzal sincs gond ha nekik ez nem tetszik. Ha mázlid van elfogadják.
Ilyen ajánlatból nyilvánvaló tesvéreid számára, hogy rajtuk akarsz egyenként kb. 10-10 milliót keresni.
Hogy jön ki?
Ha 90 millió az értékbecslési ár, akkor ez az ingatlannak az az ára amiért bank bedölt hitel esetén azonnal el tudná adni. Egy ilyen ingatlant jellemzően kb. 110-120 millióért hirdetnek, 105 millióért könnyű eladni, ennek harmada 35 millió.
Vastag bőr kell egyenként 25-25 milliós ajánlathoz, de az ilyen emberek a gazdaságilag sikeresek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!