Mit tennétek a helyemben?
Egyrészt a tesód segíthetne.
Másrészt viszont ne akard más farkával verni a csalánt. Ha nem tetszik az otthon, akkor oldd meg, de ne mást akart terhelni.
(Én ápoltam apóst, anyóst, aput, nem vethettem más szemére, ha nem ugrottak, hiszen én vállaltam)
Az a baj, hogy anyukád demens, így minden jelen állapotában kötött szerződés, vagy végrendelet támadható. Így ezzel elkéstél.
Maximálisan igazat adok a 12-es válaszolónak, mindenről legyen számlád!
Kérdező, a tartás anyagi, otk, ha megítélik.
A gindoskodás alaptörvêny altal előírt kötelezettség, a formája nem kötött. Te nem hagytad az otthont, innentől bem hivatkozhatsz arra, hogy a tesónak kötelezettsége a gondoskodás, ugyanis az otthon is annak számított volna, te mondtál ellen.
"A szülő tartása nemcsak jogi, hanem ERKÖLCSI kötelessége is valamennyi gyermeknek."
Jogilag nem kotelessege amíg nincs jogerős bírósági határozat a rokontartasrol, akkor is valami minimális összeggel, csak és kizárólag anyagilag köteles hozzájárulni.
Erkölcsileg pedig... Ő otthonba akarta adni, TE döntöttél úgy, hoyg nem akarod, hanem te fogod ápolni az anyádat. Innentől nincs erkölcsi kötelessége feléd. Anyad felé pedig megteszi, ami tőle telik: látogatja, nem is keveset.
Szinte mindennel egyetértek az általad írottakkal, csak ezt a téves közhiedelmet szeretném eloszlatni:
"...akkor is valami minimális összeggel,..."
Ez nem így van, legfeljebb egyes esetekben, ha csak minimális vonható valamiért (több gyerek, alacsony jövedelem, lakáshitel és hasonlók)
Mert a valóság ez:
"Kérdező, mi itt többen pont fordítva mondjuk: ha nem tudja vagy nem akarja az ideje/energiája egy részét rászánni, akkor szálljon be pénzzel, vagy neked kell összegyűjteni az ápolására fordított valamennyi költség számláját, és majd a hagyatékin ennek az összegnek a felét, meg plusz gondolom a kamatokat az ő örökrészéből követelheted."
Dehogy követelhet. A testvér világosan elmondta, ő nem akar gondoskodni az anyjáról, ő otthonba akarja adni. Hiyg q kérdező ennek ellenére otthon ápolja, az már nem az ő problémája és nem is kell anyagilag a felét állnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!