Az idősebb testvérnek kötelessége rendszeresen vigyázni a kistestvérre?
Nekem van kissebb testvérem. Vigyáztam is rá (ésszerű ketetek között, sőt az oviból is hoztam el) és van 3 gyerekem. De érdekes!
Nem lett mindenki lelki sérült ha kellett tennie valamit.
Sőt barátaim is voltak.
Nem éreztem srm akkor, sem. most h kihasználtak volna.
Az is természetes volt h a tyúkokat megetetem. Pedig azokat se én akartam!
Azért egy 3 évesre vigyázni kegyetlen stressz. Otthon még csak-csak, de mihelyst kilépsz vele a lakásból, szoros emberfogás kell. Egy 17 éves általában megoldaná ezt a feladatot, de ha bármi történik, akkor hogy reagál a szülő? Mert a bármi lehet azt is jelenti, hogy a kicsi lehorzsolja a térdét, de azt is, hogy a mászókáról annyira szerencsétlenül esik le, hogy nyakát töri. Ráadásul a három évesek a nagytestvérnek mégkevésbé fogadnak szót, mint a szülőknek, méginkább kirántják a kezüket a kezéből.
Ez amúgy jogi kategória is, mert ha egy 17 évesre bízod az öccsét, akkor jogilag magára hagytad.
Szerintem nem kötelessége. Sőt, jogilag sem tudom mennyire oké. Ha egy kamasz a kizárólagos felügyelője egy kicsinek, és bármi történik, akkor gondolom ugyanúgy a szülőt veszik elő, nagyon helyesen.
Más, mint a házimunka, mert az kötelező, és ugyanúgy a gyerek érdeke is, hogy tiszta környezetben éljen, legyen mit ennie, legyen tiszta ruhája. Így ez nyilván az ő feladata is. A kistesóhoz ellenben semmi köze, nem kérdezték meg róla, hogy szeretné-e. Egyszer-egyszer persze meg lehet bízni hogy figyeljen oda, de soha nem várnám el egy kamasztól, hogy rendszeresen ő pesztrálja a kicsit.
Mit mond erről a jog?
Külföldön számos országban le van szabályozva, hogy hány éves kortól lehet felügyelet nélkül hagyni a gyermeket. Magyarországon nem létezik ilyen jogszabály, ugyanakkor a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) előírja, hogy a szülőnek biztosítania kell a gyermek életkorának megfelelő felügyeletét.
Tehát jogilag a 17 éves kiskorú sem maradhat otthon, meg mehet bulizni felügyelet nélkül!
47!
Dehogynem. Gyermekapolasi tappenz pl csak a betöltött 12. évig van, ergo q 12 éves 1 napos gyerek már otthon maradhat egyedül akar betegen is.
Igen, azért ezzel iszonyat nagy felelősséget is raknak a tinédzserre. Nem sima házimunka szint, mert ha rosszul lesz elmosogatva, attól még senkinek nem lesz baja. Nem hiszem el, hogy páran nem látják a különbséget.
Én 26 vagyok, de nem sok közöm volt eddig gyerekekhez. Közös családi nyaraláson meg rám lett lőcsölve 2 rokon gyerek, alsós meg óvodás. Hát ami stresszt én átéltem, hogy nehogy kimenjenek az útra, nehogy bele fulladjanak a vízbe, nehogy a kicsi elessen a lépcsőn, nehogy a nagy kinyírja a kicsit... Szerintem ilyen felelősségnek akaratán kívül senkit nem szabad kitenni. Aztán ha baj lesz csak pisloghat a szülő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!