Mit csináljak, ha a testvérem számítógép függő?
Előre megjegyezném hogy tudom, hogy ez még jobb mit a más felé függőségek, de azért ez sem normális.
A testvérem (16f) ,szerintem kimondhatom,hogy számítógép függő. Amikor haza ér a suliból, egyből nyomja be a gépet és kezdi nyomni a játékot. Nincsenek nagyon barátai sem, csak akikkel együtt játszani szokott, de az nem tudom mekkora barátság lehet. Én sem vagyok az a nagy társasági ember, de van egykét barátom még pár haverom is.
Próbáltam már azt hogy elhívom magammal hogy legalább kimozduljon, de nem akar és sehogy sem tudom kimozdítani itthonról.
A függőséget azért írtam, mert az utóbbi napokban nem volt jó a net annyira otthon és tényleg úgy viselkedik mint akinek elvonási tüntetei vannak.
Valaki járt már hasonló cipőben? Légyszi aki tud segíteni valamilyen tanáccsal írjon, mert tényleg féltem őt, főként attól hogy a jövőben a családon kívül senkije sem lesz.
A válaszokat előre is köszönöm
19f
Szerintem itt a szülőknek kellene szigorúbban fel lépniük.
Akár szólhatnál a szüleidnek hogy valamit találjanak ki neki,mert ha már 16évesen számítógép függő, nehogy később még rosszabb legyen a helyzet pl irassák be valami sportra vagy amit szeret még a gépezésen kívül..
Én azt javaslom neked, hogy vidd el a testvéredet különböző programokra, akár túrázzatok vagy valahova, ahol kimozdultok. Az sem mindegy, hogy mit csinál a számitógépen, ha valami olyat csinálna, ami fejleszti, azzal szerintem nem lenne, olyan nagy gond. Viszont te említetted a számitógépes játékokat, tapasztalatból mondom, hogy aki a számitógépes játékokra van ráfüggve, az azt jelenti, hogy hiányoznak az életéből, a sikerélmények, amit a videójátékok megadnak neki. Erre szerintem a sport, akár a futás megoldást tudd jelenteni. Azt azonban fontos megemlíteni, hogyha a környezetében azt lássa, hogy pl a szülök vagy te nem nagyon foglalkoztok ilyen dolgokkal, nem éltek társasági életet, akkor neki sem lesz motivációja, hogy ezt megtegye, hiszen olyanok vagyunk, amit eltanultunk a környezetünkből.
Fontos, azonban azt megjegyezni, hogy csak akkor beszélhetünk függőségről, ha az egyén nem tudja, a feladatait ellátni a függőség miatt, tehát, ha a testvéred sulizik és nem tudd teljesíteni, akkor tényleg függőségről beszélünk, de ebben az esetben a kulcskérdés, az hogy nem tudd szerezni elég sikerélményt, meg kellene ismertetned vele, új dolgokat, jó lenne, ha találkozna új emberekkel is és közösen csinálna valamit mert később ebből komoly pszichikai dolgok is kialakulhatnak, jó eséllyel depresszió. Az is lényeges, hogy te mint idősebb jó példát mutass neki, mert te is alakítod a személyiségét!
1-es, az a baj hogy ő csak használja a dolgokat a gépen, a működésüket annyira nem érti
2-ea Nem szokott tanulni, szinte soha, csak amit órán megjegyez, de így is 4-es 5-ös tanuló
Ez nem szamitogep fuggoseg, hanem videöjáték fűggőség. Keress ra. Mar elismert fuggoseg, pszichiaterek gyogyitjak. Van egy magyar szekember is, aki erre allt ra. Csak elfelejtettem a nevet.
Szuleiddel is kelene beszeljel. Ha levakarhatatlan a jatekrol, akkor sajnos be kell vezetni korlatokat. De ha megtalalod a neten a temaba vago cikkeket ott leirnak mindent. Pl napi limit ha tullepi bunti ha betartja akkor hetevegn nyer plusz egy orat. Sajnos a netes jatekok olyanok, hogy ha kilep mikzben nem ert meg veget a jatek akkor azt a csapat nem dijazza sot buntetik.
Most hogy vege az online okitasnak es vegre szabadabb az elet jo lenne ha csak sikerulne ertelmes programokra kimozdulnia es legalabb az osztalytarsaival barataival neha talalkoznia. Ezekben segithetned...mert ok lehet eled nem akar menni sehova mert te a batyja vagy😀
Én akkor voltam nagyon net függő, mikor lett internetünk. 14 éves voltam.
Akkor voltam nagyon durván függő, mikor jött a nyári szünet, és rengeteg szabadidőm volt, 8. nyarán.
Felkeltem fél 10 körül, egyből bekapcsoltam a gépet. Minden egyes nap ott ültem reggeltől estig! Gyakran 9 órát egyhuzamban anélkül, hogy akár pisilni mentem volna!
A mamám oda hozta nekem az ebédet... Szegény, már majdnem sírt, hogy hagyjam már abba... Apám is hiába zavart el onnan, mikor elaludt, visszakapcsoltam a gépet! A nővéremet sem engedtem oda a számítógéphez...
Aztán, jött a középsuli, és mérséklődött a függőségem napi 2 - maximum 3 óra netezésre. Ami még mindig jobb volt, mint 15 órát a gépnél ülni....
Aztán, jött a kamaszkor, a lányok, és kigyógyultam a függőségemből, mire tizedikes lettem.
Utólag belegondolva, nagyon ijesztő lehettem, hogy ott ültem, mint valami drogos vagy egy robot...
Bizonyos értelemben sajnos tényleg olyan, mint a drog! Mert annyira rákattannak az emberek!
Ja, meg elkezdtem konditerembe járni, ahol több barátot megismertem, és már a kondizás lett az új szenvedélyem! Ez a szenvedély a mai napig tart! 29 éves leszek!🙂
Ha ő is találna valami hobbit, vagy esetleg egy lányt, akkor tuti kigyógyulna a függőségéből! Próbálj vele eljárni konditerembe vagy bármilyen mozgásformára!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!