Ennyire borzalmas lennék?
18 éves öcsém közölte hogy dolgozni akar és talált is egy helyet ahol nyáron szedhet dinnyét óránként 1000 forintért. Mondtam hogy ne akarjon ennyiért nehéz fizikai munkát végezni a tűző napon, jöjjön a vállalkozásomhoz ahol csak ülnie kell és válogatnia. (Egy gép is meg tudná csinálni) Órabért nem is merek írni annyira nevetséges összeget ígértem neki (mivel elfogult vagyok vele, mégis a testvérem) de legyen annyi elég hogy a dinnyés órabér többszöröse. Meg is beszéltük hogy tegnap 8-ra jön. Nem jött. Megbeszéltük hogy semmi baj, akkor ma. Nem jött. Előbb hívott hogy meggondolta magát, marad a dinnyézésnél. Erre pár perccel később hívott anyám hogy mennyire szar alak vagyok hogy a saját öcsémet akarom dolgoztatni magam helyett és mi az hogy azzal fenyegetőzök hogy ha nem jön akkor felveszek mást a helyére.
Én az ő korában árufeltöltő voltam.
Amúgy tisztelettel és jóindulatúan jegyzem meg: tökéletesen elcseszett stratégia lett volna, ugyanis a munka értékéhez képest irreálisan nagy pénzt akartál adni, ettől nem lesz értéke a pénznek.
Valójában pontosan attól lesz értéke, hogy szaros heti 40 rongyért kiteszi a belét a tűző napon. Ott fog felnőni, és ott tanulja majd meg becsülni a pénzt.
Ha némi aktatologatásért odaadnak nekem havi 500k-t, abból pontosan a rossz leckét fogom leszűrni, és ezt várom majd mindenhol, és hisztizek, ha nem kapom.
"Mivel életében egy percet se dolgozott eddig, kizárt hogy a dinnyézést bírja!"
18 évesen sokan vannak még úgy, hogy egy percet sem dolgoztak az életben. Itt az ideje megtanulnia akkor, nem gondolod? Vagy elbukik, ahogy te írod, vagy meglepetést okoz és végignyomja. A gyerekeddel ne legyél ilyen, mint most a tesóddal próbáltál.
22nek igaza van!
Majd ha egyszer sajnos bekerül egy gyárba ahol nettó 700 ft az órabér és ronggyá dolgozza magát te meg adtál neki a facebookozásért 4000-rer akkor majd fog lefele görbülni a szája
Hagyjad csinálja .
Igazatok van!
Csak gondoltam az irreálisan nagy órabér még mindig jobb mintha anyánktól kapná meg az összeget a semmire. Ő meg sajnos ad is neki mert addig hisztizik. Mindenét fizeti, plusz másfélszer annyi zsebpénzt kap mint egy korábbi válaszoló teljes fizetése, csak hogy elbulizhassa. Sajnos anyu nem olyan gazdag, világ életében spórolt mindenen és azt a pár millió megtakarítását amit 40 év alatt tett el, adja oda neki.
Ha már sikerült volna munkára bírni, később lehetett volna közölni hogy amúgy máshol negyed ennyi a bér, csak mivel testvérek vagyunk...stb stb.
Sajnos biztos vagyok benne hogy a dinnyézés se menne neki, ha az irodai munkát se akarta.
Tegnap tetőt kellett javítani a házukon (anyu és öcsi lakik ott, én 30km-re). Én kifizettem a mestert előre, anyu elvolt dolgozni (utolsó éve nyugdíjig) szóval öcsi egyedül volt otthon. Mondtam hogy megy a mester, legyen szíves segíteni neki feladogatni a szerszámokat, cserepeket, léceket, bádogot és kap egy húszast.
Méltatlankodott pár sort és közölte hogy inkább játszik a kedvenc játékával mert event van. Ő egész nap gépezett, én pedig szabadnapot vettem ki, leutaztam és beálltam én segédmunkásnak.
Anyámat persze úgy fogadta hogy mekkora szemetek vagyunk mert az a 4-5x 5 másodperc flexelés miatt nem hallotta a játékot és nem tudott koncentrálni az állandó kopácsolás miatt.
Talán így már érthető hogy miért akarom kicsit megnevelni. Ahhoz nincs jogom hogy megbűntessem vagy megparancsoljam neki hogy csináljon valamit (apám se tette soha, bezzeg nekem egész kicsi koromban megmondta hogy fiam márpedig jössz segíteni a kertbe) de gondoltam ha vonzóvá teszem neki a munkát és kicsalom a gép elől valahogy...
Megintcsak minden jóindulattal mondom: tipikus jelenség. Ez a női lélek csapdája, aki mindig megmenti a gyereket - általában a fiút -, aki ezzel - nem szándékosan - visszaél.
Valójában semmivel sem jobb az, ha némi munkával szerez nagyon sok pénzt. Még lehet, hogy rosszabb is, mert eddig azért sejtheti, hogy a pénz nem ingyen van, ha kamu munkáért kap nagy pénzt, akkor tudat alatt elhiheti, hogy ez a való világ. Ökölszabály: a hamis pozitív megerősítés végzi a legnagyobb kárt a személyiségfejlődésben.
Ha utólag megmondod, hogy mások ennek negyedét kapják, az jobb esetben nem fogja érdekelni, rosszabb esetben pedig végleg meggyőzöd, hogy hülye lesz dolgozni, mert az nem éri meg.
Hidd el, saját tapaszalatból mondom, nem az a kérdés, bírni fogja-e a dinnyézést, hanem, hogy akarja-e. Velem is csak a nyűglődés volt otthon a házkörüli munkáknál, amíg be nem vállaltam egy kőkemény nyári munkahelyet - dinnyézésnél jócskán húzósabb volt. Ott bizonyítani akartam, főleg mert minden haverom ott dolgozott. Szerintem én ott értem férfivá egy nyár alatt, otthon anyámék nem ismertek rám.
Pedig akkor még csak 400 ft volt az órabér :D.
"már nem bírom hogy mindig mindent nekem kell megcsinálnom helyette"
Mert mindig mindent meg is csinálnak helyette. Jobban zavar téged és édesanyádat is, hogy valami nincs megcsinálva, mint az, hogy ti csináljátok. Benne nincs megfelelési kényszer, ő nem fogja szégyellni magát ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!